Keičiama kaukių dėvėjimo tvarka: specialistai ragina pernelyg neatsipalaiduoti | Diena.lt

KEIČIAMA KAUKIŲ DĖVĖJIMO TVARKA: SPECIALISTAI RAGINA PERNELYG NEATSIPALAIDUOTI

Atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją, nuo šiandien keičiama kaukių dėvėjimo ir izoliavimosi tvarka. Specialistai ragina pernelyg neatsipalaiduoti, kadangi susirgimų skaičius – vis dar labai didelis.

Visai atsisakyti dar anksti

Sveikatos apsaugos ministerija paskelbė, kad nuo balandžio 4-osios atsisakoma privalomo reikalavimo dėvėti kaukes uždarose erdvėse, tačiau išlieka būtinybė jas dėvėti sveikatos, slaugos ir globos įstaigose bei viešajame transporte.

Taip pat bus trumpinamas ir izoliavimo laikotarpis. COVID-19 sergančiųjų izoliacija nuo šiol truks penkias dienas.

Pasak Nacionalinio sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovo Raimundo Grigaliūno, žmonių sąmoningumas dingti neturėtų.

"Svarbiausia, kad žmonės suprastų, jog tai yra dėl jų pačių. Ne kažkokiems tikrintojams ar kontrolieriams. Operacijų vadovo sprendimu, kaukes, geriau respiratorius, reikalinga dėvėti ten, kur yra dideli žmonių susibūrimai. Kitur tai išlieka kaip rekomendacija. Svarbu, kad šitai suprastų tie, kurie turi peršalimo ligų požymių. Kad žmonės, būdami tarp kitų, ypač uždarose erdvėse, užsidėtų kaukę. Yra dalis žmonių, kuriuos tos kaukės erzina. Bet kiekvienas atsakingas už savo sveikatą. Nesiūlyčiau kaukių atsisakyti, o tiesiog protingai jas naudoti", – teigė R.Grigaliūnas.

Nesiūlyčiau kaukių atsisakyti, o tiesiog protingai jas naudoti.

Serga ir gripu

Nors kaukių dėvėjimas tapo tik rekomenduojamas, kiti saugumo reikalavimai nepanaikinami.

"Kaukės išlieka ten, kur teikiamos kontaktinės paslaugos. Išlieka ir srautų valdymas, patalpų vėdinimas, rankų higiena, prašymas, kad tie, kurie turi peršalimo ligos požymių, visur nevaikštinėtų. Šie dalykai niekur nedingo", – kalbėjo Klaipėdos departamento vadovas.

Pašnekovas tikino, kad Klaipėdoje sergamumo rodikliai išties mažėja, tačiau tai nereiškia, kad nuo šiol reikėtų pamiršti reikalavimus.

"Lietuvoje turime iki 3 tūkst. susirgimų. Tai tikrai ne ta situacija, kai galima atsipalaiduoti. Rodiklis mažėja, tai labai gerai, bet jeigu žiūrėtume į statistiką, Lietuva dar neišėjo iš tos juodos spalvos zonos. Dar toli gražu iki to. Mieste sergamumo rodiklis siekia 1,8 tūkst. Kitas svarbus dalykas – užpraėjusią savaitę padidėjo sergamumas gripu. Vieną savaitę buvo užregistruotas 21 atvejis, kitą – 19. Vadinasi, rekomendacijų nesilaikymas gali pridaryti ir kitų bėdų", – mintimis dalijosi R.Grigaliūnas.

Raimundas Grigaliūnas. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Padėjo vakcinacija

R.Grigaliūno nuomone, didesnių sergamumo protrūkių, laikui bėgant, neturėtų būti.

"Nemažai žmonių jau yra persirgę, yra dalis ir vakcinuotųjų. Persirgusiųjų ir vakcinuotųjų jau galbūt yra ir per milijoną. Jeigu žmogus nebuvo vakcinuotas ir nebuvo susidūręs su virusu, tai tikimybė nemaža, kad gali sirgti sunkia forma. Bet jeigu buvo visiškai vakcinuotas ar paskiepytas ne pagal visą schemą, žmogus vis tiek perserga lengviau. Tačiau po persirgimo išlenda įvairios komplikacijos, į kurias žiūrima lengvabūdiškai. Pliusas tas, kad visur skaičiai mažėja. Kažkiek ir oro sąlygos daro teigiamos įtakos. Žmonės daugiau laiko būna gryname ore, mažiau patalpose", – sakė vadovas.

Vaikai nesilaiko reikalavimų

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro direktorės Jūratės Grubliauskienės teigimu, ugdymo įstaigose moksleiviai kaukes dėvi ne pagal higienos normas.

"Tinkamas kaukių dėvėjimas uždarose erdvėse sumažina užsikrėtimo koronavirusu riziką, jei kartu taikomos kitos visuomenės sveikatos priemonės – rankų higiena, fizinis atstumas, čiaudėjimo etiketas, tinkamas patalpų vėdinimas  ir kitos. Tačiau tikrai pastebima tendencija, kad mokiniai ne visada dėvi kaukes taisyklingai, dažnai jų laiku nepakeičia, jos laikomos kuprinėse, kišenėse ne itin higieniškai. Klasėse vaikai praleidžia daug laiko, tad esant užkratui, tikimybė susirgti išlieka tiek būnant su kauke, tiek be jos. Kaukės dėvėjimas aktualesnis būtų tose erdvėse, kur mokiniai susitinka su kitų klasių mokiniais", – kalbėjo J.Grubliauskienė.

Sveikatos biuro direktorė teigė, kad vaikų susirgimų skaičiaus mažėjimas ugdymo įstaigose tikrai pastebimas.

"Užpraėjusią savaitę Klaipėdos bendrojo ugdymo įstaigose atlikti 18 469 COVID-19 greitųjų antigenų testai. Gauti 43 teigiami atsakymai, iš kurių 37 buvo patikslinti PGR testais mobiliajame punkte. Iš jų nustatyti 36 teigiami atvejai. Iš viso serga 29 pedagogai, kitų darbuotojų – 3, mokinių – 247. Ikimokyklinėse ugdymo įstaigose 501 ikimokyklinio amžiaus vaikui buvo atlikti testai "čiulpinukais". Teigiamų atvejų nenustatyta. Ikimokyklinio ugdymo įstaigose serga 8 pedagogai, kitų darbuotojų – 12, vaikų – 47", – skelbė direktorė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Graikas Išpūstkakis

Dar paliko šikšną ant kaklo. Tuos, kuriem smegenys jau praplautos - bus lengviau valdyti. Kai reiks - tik trukt - ir vėl laisvė.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS