Klaipėdiečių laukia ekstremalūs išbandymai: gatvės virs čiuožykla | Diena.lt

KLAIPĖDIEČIŲ LAUKIA EKSTREMALŪS IŠBANDYMAI: GATVĖS VIRS ČIUOŽYKLA

Po kelias dienas trukusio tikro žiemiško šaltuko šiandien, kaip įspėja sinoptikai, klaipėdiečių laukia ekstremalus išbandymas lietumi, dėl kurio apledės keliai ir šaligatviai, nors oro temperatūra ir bus teigiama. Prognozuojama, jog nuo šios popietės itin pavojinga bus ir vairuotojams, ir pėstiesiems, nes dalies gatvių ar šaligatvių dangos neišvengiamai virs čiuožykla.

Lijundra gamins ledą

Sinoptikė Elvyra Latvėnaitė patikino, kad šiandien iki vidurdienio dar bus šalta, o po pietų jau prasidės pavojingi gamtos reiškiniai – termometrai sustos ties nuliu, vakarėjant jau bus teigiama oro temperatūra, prasidės šlapdriba, o vakare lis.

Pavojingiausia bus eiti ir važiuoti per suspaustą sniegą, kuris nuo lietaus ne tirps, o ledės.

Pavojinga bus ir ten, kur sutryptas sniegas, ir nuvalytose, bet nepabarstytose vietose. Ypač slidūs bus tiltai.

Itin nesaugu šiandien vakare vaikščioti pėsčiomis.

Pavojingi reiškiniai numatomi dar ir rytoj, nes lijundra nesiliaus ir ketvirtadienio naktį, tačiau vos kelių laipsnių šiluma suplūktą sniegą ne tirpdys, o vers ledu.

Ypač atsargiai reikėtų važiuoti užmiesčio keliais, kur paprastai būna truputį vėsiau nei prie pat jūros.

Nespėjo: antradienio sniegas varė į neviltį gatvių valytojus, kurių darbo po valandos snygio tiesiog nebesimatydavo. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Kelininkų laukia iššūkis

Jei sinoptikų prognozės pasitvirtins, Klaipėda artimiausiu metu virs čiuožykla, todėl kelininkų laukia nemenkas iššūkis.

O nerimauti yra dėl ko, nes gatvių valytojai sunkiai su slidumu susidorojo ir šios savaitės pradžioje.

Pirmadienį vakare Klaipėdoje gausiai snigo iki maždaug 20.30 val.

Pirmas patarimas būtų ne žmonėms, o miesto tarnyboms – valyti ir barstyti slidžius takus.

Sinoptikai aiškina: jei ištirpdytume viename kvadratiniame metre tądien iškritusio sniego sluoksnį, tame pačiame plote būtų beveik centimetras vandens.

Antradienio naktį, maždaug iki 2.30 val., snyguriavo silpnai, todėl buvo užtektinai laiko nuvalyti gatves ir šaligatvius.

Tam palankus buvo ir antradienio vakaras. Nors naktį snigo, pustė, sustiprėjo vėjas.

Prognozė: jei prieš prasidedant lijundrai iki šios dienos popietės kelių valytojai nespės atlikti savo darbo, klaipėdiečių vakare laukia sudėtingas grįžimas namo. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Vis dėlto antradienio rytą daugelyje miesto gatvių dėl sniego nebuvo matyti net skiriamųjų juostų, jau nekalbant apie asfalto dangą.

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vyr. specialistė Milda Enciutė tikino, jog pirmadienio parą šiaurinę miesto dalį kelininkai valė 10 kartų, pietinę – 9 kartus, esą valė ir šalutines, ne tik pagrindines gatves.

"Dirba be sustojimo"

Tačiau dėl stipraus snygio jau po valandos gatvės atrodydavo kaip nevalytos.

Taikos prospekte vakar visiškai nevalyti buvo ir šaligatviai, todėl ryte kai kurie žmonės ėjo važiuojamąja kelio dalimi itin judrioje gatvėje.

"Tas šaligatvis buvo renovuotas, statybininkai mums jo dar neperdavė, todėl jis ir nenuvalytas. Kreipsiuosi į Statybos skyrių, kad užtikrintų to šaligatvio nuvalymą. O šiaip kelininkai stengiasi kaip įmanoma, parą žmonės dirba be sustojimo", – kalbėjo M.Enciutė.

Vakar apie 11 val. ryto renovuotu šaligatviu pravažiavo sniego valytuvas ir žmonėms jau nebereikėjo nardyti tarp automobilių gatvėje.

Grėsmė: šiandien po pietų, pradėjus lyti, miesto gatvės gali virsti čiuožykla, todėl medikai dėl tikimybės susižeisti ragina žmones kuo mažiau vaikščioti lauke. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Dar viena bėda – užpustytos viešojo transporto stotelės, kuriose įlipti į autobusą žmonėms labai sunku.

Nuvalyta antradienio rytą buvo tik prie Muzikinio teatro ir Liepų gatvėje, bet ir ten tik todėl, kad kitaip laukimo paviljone negalėjo pakeisti reklamos.

"Taip išėjo, kad didįjį sniegą iš gatvių sustūmė. Dabar viską valys ir dailins, nes dėl autobusų stotelių jiems yra griežtai pasakyta, kad turi būti nuvalyta. Matote, dabar sniego neišvežame iš miesto kaip sovietiniais laikais", – teigė M.Enciutė.

Vairuotojų nuomonės skyrėsi

Sudėtingos eismo sąlygos davė peno diskusijoms.

Bene aktyviausia socialinių tinklų naudotojų grupė – vairuotojai – itin aktyviai ir diskutavo būtent gatvių valymo tema.

Vieni koneveikė gatvių valytojus ir aiškino, kad miesto gatvės pilnos sniego, kelininkai esą dirba nuotoliniu būdu, o valymo mašinos stovi miesto pakraštyje.

Pasisekė: dauguma miesto autobusų stotelių vakar buvo užverstos sniegu, o štai Liepų gatvėje – nuvalyta, bet tik todėl, kad laukimo paviljone kitaip nebuvo įmanoma pakabinti reklamos. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Kiti šaipėsi iš besipiktinančiųjų ir aiškino, kad tai puikiausias laikas mokytis vairuoti ekstremaliomis sąlygomis.

Dar kiti tvirtino, kad gatvių valytojai – ne stebukladariai, kad ir kiek dirba, sniegas vėl kloja gatves.

Kad ir ką rašė komentuotojai, jie vieningai liudijo apie snieguotas pagrindines miesto gatves ir sudėtingas vairavimo sąlygas.

Metalinėmis vadinamų avarijų nuotraukos vertė patikėti, kad gatvėse sniego tikrai buvo.

Kiemuose ir kvartalų gatvelėse situacija taip pat buvo sudėtinga – čia mašinos išvažinėjo vėžes, todėl prasilenkti tapo neįmanoma.

Klaipėdiečiai ėmė piktintis nevalomais šaligatviais primindami, kad kiemsargiai nuo spalio, kai nukrito lapai, visai neturėjo ko veikti.

Tiesa, pastarosiomis dienomis jiems darbo atsirado, bet kiemsargių armija veikiausiai nė iš tolo neprilygsta tokiai, kuri šaligatvius prie daugiabučių spėtų nuvalyti iki išauštant.

O po atlydžio aktualesnės bus smėliu pabarstytos gatvės ir šaligatviai, nes panašu, kad laukia "ledinis etapas".

Kepurės gelbsti gyvybes

Apsireiškus žiemai, medikai skubėjo padėti traumas gatvėse patyrusiems žmonėms.

Vien penktadienį Klaipėdoje penki žmonės dėl slidžios gatvės ar šaligatvio patyrė galūnių traumas.

Šeštadienį keturiems paslydusiems klaipėdiečiams lūžo rankos ir kojos, o vienas žmogus griuvo aukštielninkas ir smarkiai susitrenkė nugarą.

Nuvalė: tik po klaipėdiečių skundų, kad Taikos prospekto šaligatviai neišbrendami, ten pasirodė sniego valytuvas. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Pirmadienį vienas žmogus griuvo ant slidžios gatvės Jakuose ir susižeidė petį.

Paprašytas patarimo, kaip saugotis traumų slidžiose gatvėse, Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos stoties vyriausiasis gydytojas Rimvydas Juodviršis pasakė nenuginčijamą tiesą: "Pirmas patarimas būtų ne žmonėms, o miesto tarnyboms – valyti ir barstyti slidžius takus."

Žmones medikas paragino tiesiog saugotis ir neskubėti, o dar geriau – be reikalo neiti iš namų.

"Kiekvienas iš savo praktikos žinome, kad griūdamas žmogus jau nebegali nustatyti, kokia poza būtų saugiausia kristi. Tada galvoti laiko jau nebėra. Greičiausiai lūžta riešai, nes griūdamas žmogus tiesia ranką ir nori pasiremti. Kojos gelbėjimo funkcijos neatlieka, dažniausiai lūžta blauzdos. Pavojingiausia griūti ant nugaros, nes paprastai žmogus susitrenkia ir galvą. Nuo sunkių ir pavojingų gyvybei traumų išgelbėja kepurės ir gobtuvai. Taip griūnant galima patirti nuo smegenų sukrėtimo iki kraujo išsiliejimo", – paaiškino R.Juodviršis.

Rimvydas Juodviršis / Redakcijos archyvo nuotr.

Teorinis žalos atlyginimas

Pasirodo, yra galimybė, patyrus traumą dėl nenuvalytų šaligatvių ar gatvių, išsireikalauti žalos atlyginimo iš tų, kurie neatliko savo darbo.

Tai yra nenuvalė sniego mieste ar nepabarstė smėliu slidžios dangos.

Tačiau Klaipėdos savivaldybės Teisės skyriaus vedėjas Andrius Kačalinas teigė neatsimenantis atvejo, kad kas būtų bylinėjęsis su savivaldybe dėl tokio dalyko, bet esą teorinė galimybė yra.

"Tik tokiose bylose asmuo privalės įrodyti, kad savivaldybė neatliko savo pareigų ir nesiėmė priemonių, kurių turėjo imtis, kad neatsitiktų nelaimė. Tada bus aiškinamasi, ar buvo viešasis pirkimas valymo paslaugoms ir ar rangovas tinkamai atliko veiksmus. Jei rangovas to nepadarė, vadinasi, tai – jo kaltė. Tada būtų reikalaujama žalos atlyginimo iš rangovo", – aiškino A.Kačalinas.

Tačiau esą būna situacijų, kai per vieną valandą ar net dieną neįmanoma išvalyti mieste viso sniego, nors buvo dedamos visos pastangos.

"Jei tų pastangų dedama nebuvo, tada jau gali kilti atsakomybė. Todėl nereiškia, kad dėl bet kokio paslydimo žala turi būti atlyginta. Dar priklauso nuo teritorijos, kurioje buvo patirta trauma. Jei tai daugiabučių kiemai, kuriuos turi valyti namų administratoriai arba bendrijų samdyti žmonės, čia savivaldybė jau niekaip neatsakinga. Jei žmogus susižaloja prie prekybos centro, atsakingi centro atstovai, jei trauma įvyksta viešoje vietoje, atsakinga savivaldybė", – paaiškino A.Kačalinas.

Panašu, kad išieškoti žalą dėl patirtos traumos slidžioje gatvėje teoriškai įmanoma, tačiau tai nebūtų taip paprasta, todėl pats geriausias variantas – būti itin atsargiems ir stengtis nesusižeisti.

Patarimai slidžiose gatvėse

Išsirinkite patogią avalynę. Svarbu, kad padas nebūtų lygus.

Užklijuokite ant batų padų specialius lipdukus. Parduotuvėse galima įsigyti ne tik jų, bet ir įvairių kitų smulkmenų, mažinančių batų slydimą. Ant pado galima tiesiog užlipinti porą juostelių pleistro.

Vaikščiokite nedideliais žingsneliais. Kuo mažesnis atstumas tarp pėdų, tuo stabiliau jausitės.

Statykite visą pėdą – taip trintis bus didesnė.

Nebijokite vilkti kojų. Jeigu labai slidu, negalvokite, kaip atrodysite, – pavojingą ruožą įveikite neatplėšdami kojų nuo žemės (taip tikimybė pargriūti bus mažesnė).

Skubėkite lėtai. Bėgant labai sunku išlaikyti pusiausvyrą.

Stenkitės nevaikščioti arti gatvės. Ruožai greta važiuojamosios kelio dalies yra pavojingiausi, asfaltas čia labai dažnai būna padengtas storu ledo sluoksniu.

Prašykite aplinkinių pagalbos pereiti slidžiausią kelio dalį.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Zvyras

Atvaziavo i Statybininku prospekta 2 saligatviu valytuvai. Darbininkai prakalbejo mobiliuoju puse valandos ir nuvaziavo nezinoma kryptimi. Nei 1 cm saligatvio nenuvale. Tikriausiai gavo nurodyma laukti pavasario. :))) Cirkas Klaipedoje tesiasi.

Vika

Išgyvensim !!! Dar ne to matėm )

Inesai

Tu geriau pasiklausinėk tam pastate kur randiesi.Ten atrasi ir merą ir ne vieną prezidentą,gal ir galaktikos valdovą.Ir paklausk kodėl jie sniego nevalo...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS