Klaipėdietį pribloškė termometro rodmenys | Diena.lt

KLAIPĖDIETĮ PRIBLOŠKĖ TERMOMETRO RODMENYS

Uostamiesčio centre pirmadienio vakarą klaipėdiečio automobilyje esantis termometras parodė rekordinę lauke buvusią temperatūrą – apie 19 laipsnių šilumos. Nors sinoptikai tokių rodmenų nepatvirtina, tačiau pripažįsta savaitės pradžioje stebėję retai pasitaikantį šiltos oro bangos judėjimą.

Uostamiesčio centre pirmadienio vakarą klaipėdiečio automobilyje esantis termometras parodė rekordinę lauke buvusią temperatūrą – apie 19 laipsnių šilumos. Nors sinoptikai tokių rodmenų nepatvirtina, tačiau pripažįsta savaitės pradžioje stebėję retai pasitaikantį šiltos oro bangos judėjimą.

Specialistus nustebino

Išoriniame lauko garaže laikytas automobilis, pasak liudininko, negalėjo būti įšilęs nuo saulės, nes vyras mašiną įjungė vėlyvą vakarą.

Apie 21 val. automobilis pajudėjo iš 5 lauko garažo aukšto. Per minutę ar dvi, kol klaipėdietis nuriedėjo į pirmąjį aukštą, lauko temperatūros daviklis jau parodė 7 laipsnius šilumos. Vyras tikino, kad jutiminė vakaro temperatūra buvo itin šilta.

"19 laipsnių tikrai negalėjo būti. Nors pirmadienį vyravo teigiama temperatūra. Daugiausia galėjo siekti 7–8 laipsnius šilumos", – tikino Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Jūrinių prognozių skyriaus vedėjas Lionginas Pakštys.

Specialistas teigė, kad tik iš dalies klaipėdiečio papasakotą istoriją pagrindžia tai, kad iš tiesų pajūryje pirmadienio vakarą buvo stebimas itin šiltos oro masės judėjimas.

"Kontroliniai temperatūros matavimai atliekami dviejų metrų aukštyje. Logiškai galvojant, kuo aukščiau, tuo turėtų būti šalčiau. Pirmadienio vakarą buvo stebimas pašiltėjimas, tačiau ne iki 19 laipsnių", – stebėjosi L.Pakštys.

Prieš vėjo masę – šiluma

Sinoptikai pastebėjo, kad virš Baltijos jūros judantis ciklonas stūmė šilto oro sektorių, paskui kurį ėjo šalto oro banga.

"Pūtė pietų ir pietvakarių vėjas. Jis nuo Atlanto vandenyno atnešė įšilusią oro masę. Jos sektorius pasižymi šiltesne temperatūra nei kitose ciklono dalyse", – pasakojo vedėjas.

Praslinkus šiltai oro masei, pajūrį pasiekė vėjuota oro masė. Vėlyvą pirmadienio vakarą pajūryje vėl ėmė stūgauti smarkus vėjas.

"24 metrų aukštyje buvo užfiksuotas 21 m/s stiprumo vėjas", – patvirtino L.Pakštys.

Kitas klaipėdietis pasidalijo panašia istorija. Sekmadienio vakarą jo akyse per minutę lauko temperatūros daviklis nukrito net 5 laipsniais.

"Sekmadienį, važiuojant iš Veiviržėnų, apie 16.30 val. termometras rodė beveik 5 laipsnius šilumos. Pakeliui, spėju, patekau į šalto oro masę, nes per minutę rodmenys nukrito iki 0 laipsnių padalos. Kelią užklojo sniegas", – tvirtino klaipėdietis Vytautas.

Žada šiltesnę žiemą

Kodėl pirmadienį skirtingame aukštyje buvo fiksuotos skirtingos temperatūros, negalėjo atsakyti ir klimatologė Audronė Galvonaitė.

"Nežinau, kodėl tokius šilumos sluoksnius juto žmogus, gal kaimynė blynus kepė? O gal sausio 13-osios laužai orus įšildė?" – juokavo  A.Galvonaitė.

Specialistė aiškino, kad šių metų žiemos orai yra sunkiai nuspėjami. Remiantis amerikiečių specialistais, sausio ir vasario mėnesiai turėtų būti šiltesni nei įprasta.

"Ir mes prognozuojame dviem laipsniais aukštesnę temperatūrą nei vidutinė daugiametė. Tačiau tai – ne vienalytės prognozės. Vieną dieną gali būti labai šalta, o kitą – jau labai šilta. Sekmadienį pasaulis šventė dieną be kelnių, o jau beveik viduržiemis. Kai tokie orai, bepigu be kelnių lakstyti", – juokėsi A.Galvonaitė.

Pavasaris nuliūdins?

"Neaišku, ar sulauksime rimtų šalčių. Kol kas prognozės rodo tik poros laipsnių šaltuką. Klaipėdos orai yra labai išsiderinę. Pernai juk pas jus buvo kur kas šalčiau nei Vilniuje. Klaipėdoje spaudė 20 laipsnių šaltis, o sostinėje šalo perpus mažiau. Bet ir karščio rekordus pernai Klaipėda viršijo", – pastebėjo klimatologė.

Pasak jos, amerikiečiai numato, kad štai pavasaris bus vėsokas. "Jei nepasikeis prognozės, gana šaltas bus balandis ir gegužė", – tikino A.Galvonaitė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS