Klaipėdietį prislėgė svetima skola: iš vyro reikalaujama pinigų už paslaugą, kurios neprašė | Diena.lt

KLAIPĖDIETĮ PRISLĖGĖ SVETIMA SKOLA: IŠ VYRO REIKALAUJAMA PINIGŲ UŽ PASLAUGĄ, KURIOS NEPRAŠĖ

"Jaučiuosi pažemintas ir nesaugus. Mano duomenimis disponuoja nenustatyti asmenys, o galbūt su žinomos bendrovės žinia vykdoma ir nusikalstama veika", – įtaria Vokietijoje pastaruoju metu gyvenantis klaipėdietis. Vyras priėjo prie tokios išvados, kai sužinojo, kad iš jo reikalaujama pinigų už paslaugą, kurios neprašė ir negavo.

Pranešė apie išieškojimą

Klaipėdietis Edvinas (pavardė redakcijai žinoma – D.J.) jau daugiau nei trejus metus gyvena ir dirba Vokietijoje.

Ten susipažino su mergina ir, nusprendęs susieti su ja savo gyvenimą, tapo nuolatiniu tos šalies gyventoju, ten deklaravo savo gyvenamąją vietą.

Savo butą užleidęs draugui, vyras šiemet spalį sužinojo, kad į jo namus Žardininkų gatvėje atėjo skolos išieškojimo bendrovės laiškas.

Jame – pribloškianti žinia – Edvinas skolingas bendrovei "Mezon" 220,86 Eur.

Bute gyvenantis žmogus susisiekė su Edvinu ir pranešė jam apie skolą.

Rašte buvo nurodyta, kad Edvinas pernai gruodžio 15 d. su "Mezon" sudarė interneto tiekimo sutartį.

Esą nuo sutarties sudarymo dienos už paslaugą nemokėta, todėl bendrovė ir kreipėsi į skolų išieškojimo įmonę.

Pristatymas: kurjeriai, atgabenantys sutartis ir daiktus, ne visada suvokia pareigą gauti kliento parašą. (A. Ufarto / Fotobanko nuotr.)

Ryšys tiekiamas Raseiniuose

Sužinojęs tokią naujieną Edvinas nustėro ir pasijuto patekęs į aferistų tinklą. Pastarąjį kartą Lietuvoje jis lankėsi praėjusių metų spalį ir šių metų liepą, o sutartis sudaryta 2020-ųjų gruodžio viduryje.

Vyras tvirtino nesudaręs jokios sutarties, nes nebuvę tokio reikalo, juk jis negyvena Lietuvoje. Būtent todėl jis neturi jokių sutarčių su kokias nors paslaugas Lietuvoje teikiančiomis įmonėmis, juo labiau interneto tiekimo įmone.

Edvinas nedelsdamas susisiekė su "Mezon" darbuotojais ir sužinojo įdomių detalių. Pasirodo, pagal išieškojimo rašte minimą sutartį, internetas teikiamas ne Klaipėdoje, o Raseiniuose.

"Atvirai prisipažinsiu, aš net nesu tame mieste buvęs, neturiu ten nei giminių, nei pažįstamų. Kodėl būčiau turėjęs užsakyti paslaugą ten, kur nieko nepažįstu? Nežinau, kas gyvena Raseinių Naujojoje gatvėje, kur, kaip paaiškėjo, mano vardu sudarytos sutarties pagrindu tiekiamas interneto ryšys. Viskas iš pradžių atrodė kaip sapnas, kuriuo negali patikėti", – apie savo jausmus atviravo klaipėdietis.

Jaunas vyras nusprendė pats išsiaiškinti, kaip tokia neteisybė galėjo įvykti.

Bendrauti su įmonės darbuotojais, jo teigimu, nebuvo paprasta, gal penkis kartus atsiliepę darbuotojai jam aiškino negalintys atsakyti į jo klausimus. Tik kartą telefonu atsiliepė mergina, kuri padėjo išsiaiškinti situaciją.

Klaipėdietis paprašė "Mezon" darbuotojus atsiųsti sutarties, kurioje minimi jo asmens duomenys, kopiją.

"Kai kalbėjome telefonu, man buvo paminėtas sutartyje įrašytas ne mano elektroninio pašto adresas. Dar labiau nustebau, kai gavau prašytos sutarties kopiją, bet joje pamačiau jau ne telefonu minėtą svetimą elektroninio pašto adresą, o mano, tą, kuriuo jie man atsiuntė prašytą kopiją. Pradėjau įtarti, kad kažkas ne taip. Nustebino dar vienas dalykas – sutartis buvo nepasirašyta, mano parašo joje nėra. Ties ta vieta, kur paslaugos gavėjas turi patvirtinti parašu, kad su sutarties sąlygomis susipažino ir sutinka mokėti sutartyje nurodytus mokesčius, grafa – tuščia", – pasakojo Edvinas.

Bedė pirštu į kurjerį

Kai jis dar kartą susisiekė telefonu su "Mezon" darbuotojais ir pareiškė, kad sutartis be užsisakiusio paslaugą kliento parašo yra niekinė, išgirdo, kad įmonė niekuo negali padėti ir patarė kreiptis į policiją.

Nepaprasta bendrauti su įmone "Mezon" buvo ir dienraščio "Klaipėda" korespondentams. Įmonės tinklalapyje nurodomas tik vienas telefono numeris, juo galima užsisakyti paslaugą, tačiau kitų kontaktų sužinoti neįmanoma.

Susirašinėjimas tinklalapio pokalbių programėle taip pat buvo varginantis, dažniausiai po klausimo atskriedavo patikinimas, kad informacija perduota atsakingiems darbuotojams, kurie susisieks ir atsakys į pateiktus klausimus.

Atsakymų teko laukti ne vieną dieną. Tik po savaitės su dienraščio "Klaipėda" darbuotojais susisiekė "Mezon" atstovė spaudai Eglė Girdauskaitė.

Išreiškusi apgailestavimą dėl sukčių sukeltų nepatogumų Edvinui, ji paaiškino seną tiesą – taip atsitinka, kai nusikaltėliai pasisavina žmogaus asmens duomenis.

Pasak atstovės, įmonėje "Mezon" atvejai, kai sukčiai nuotoliniu būdu neteisėtai užsisako prekių ar paslaugų, naudodamiesi vogtais asmens duomenimis, yra reti.

E.Girdauskaitė paaiškino, kad įsigyjant paslaugas ar prekes nuotoliniu būdu asmens dokumento patikrinimo pareiga tenka sutartį pristatančiam kurjeriui.

Pristatydamas įsigytą įrangą kurjeris privalo ne tik patvirtinti asmens dokumentą, bet ir gauti kliento parašą.

Pasak "Mezon" atstovės, kurjerių paslaugą teikiančios bendrovės yra atsakingos už klientų asmens tapatybės identifikavimą.

"Tik tada, kai patvirtinama kliento tapatybė, pasirašoma perdavimo sutartis, klientas gali atsiimti užsakytas prekes. Sutartis visais atvejais pradeda galioti tik kurjeriui patvirtinus, jog klientas pasirašė sutartį, – komentavo E.Girdauskaitė. – Jei tyrimo metu paaiškėja, kad paslaugų sutartį kito žmogaus vardu sudarė duomenų vagys, sukčių apgauto kliento skolą anuliuojame. Nuo sukčių nukentėjusius klientus visada kviečiame būtinai kreiptis į policiją."

Nepatikrino dokumento

Edvinas pareiškimą policijai išsiuntė elektroniniu paštu. Išdėstęs visus jam žinomus faktus, patikinęs, kad jokio savo asmens dokumento nebuvo praradęs, paprašė ištirti, kas neteisėtai naudojasi jo vardu, pavarde ir asmens kodu.

Pareiškime pažymėjęs ne tik skolos išieškotojų reikalaujamą sumą, bet ir įvertinęs neturtinę žalą 2 tūkst. Eur, Edvinas teigė, kad skolos faktas gadina jo kredito istoriją ir griauna reputaciją.

Vyras spėja, kad nusikaltėlis be įmonės darbuotojų žinios nebūtų galėjęs susukti aferos. Juk kurjeris kažkam pristatė interneto tiekimo prietaisą. Jis turėjo pareikalauti parašo ir įsitikinti, kad daiktą atgabeno tam, kas jį užsisakė.

Jeigu kurjeris to nepadarė, galima įtarti, kad jis buvo susimokęs su neteisėtai paslaugą gavusiu asmeniu.

"Kodėl "Mezon" darbuotojai nepatikrino dokumentų, kuriuos kurjeris jiems grąžino? Kodėl jie nepamatė, kad sutartis negalioja, nes joje nėra kliento parašo? Ar negali būti, kad ir kažkuris įmonės darbuotojas susijęs su nusikaltėliais?" – klausimus žėrė Edvinas.

Po kiek laiko Edvinui paskambino policininkas, dar kartą atidžiai išklausė visą istoriją. Pasirodo, pareiškimas jau tiriamas ne uostamiestyje, o Raseiniuose.

Vėliau pareigūnas pranešė sužinojęs, kad sutartyje nurodytame name Raseiniuose gyvena pagyvenusi moteris, kuri nieko nežino apie Edviną ir internetu apskritai nesinaudoja.

Vyras dar labiau nustebo, nes virtualus žemėlapis rodo, kad sutartyje nurodytu adresu stovi dviejų aukštų namas su palydovine antena ant sienos. Kažin, ar tokiame būste gyvena viena senučiukė.

Klaipėdiečiui beliko laukti, kokį atsakymą gaus iš Raseinių policijos.

"Sieksiu, kad ši istorija būtų išnarpliota iki galo. Kitaip kas gali garantuoti, kad vieną dieną, pats to nežinodamas, netapsiu skolingas milijoną kokiam bankui?" – teigė Edvinas.

Įsitikinti, ar pateikiami duomenys yra tikri, gana sudėtinga.

Koją kiša ribojimai

Klaipėdos miesto policijos komisariatui vadovaujantis Albinas Misevičius bendravo su kolegomis Raseiniuose ir iš jų sužinojo, kad ikiteisminis tyrimas dar nepradėtas, pareigūnai renka medžiagą.

"Dėl paslaugų ar daiktų įsigijimo pastaruoju metu, kai galioja daugybė su pandemija susijusių ribojimų, dažniausiai susitariama nuotoliniu būdu. Daiktus į nurodytas vietas pristato kurjeriai, todėl įsitikinti, ar pateikiami duomenys yra tikri, gana sudėtinga", – komentavo Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Asta Kažukauskienė.

Asta Kažukauskienė / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Klaipėdos miesto policijos komisariato pareigūnų duomenimis, įvairaus pobūdžio sukčiavimų daugėja.

Pasinaudojant kito asmens duomenimis vykdomos įvairios nusikalstamos veikos – užsisakoma interneto, mobiliojo ryšio paslaugų, įsigyjama telefonų, televizorių, paspirtukų ir kitų daiktų.

Kai įtariama, kad įvykdomas nusikaltimas pasinaudojus kito asmens duomenimis, gali būti pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl sukčiavimo arba dokumentų suklastojimo, įtariamiesiems gali būti inkriminuoti ir keli nusikaltimai.

Jeigu įsitikinama, kad skola paslaugos ar prekių tiekėjams susidarė ne dėl nukentėjusio nuo sukčiavimo asmens kaltės, apie tai informuojama ir pinigų iš jo reikalavusi įmonė, ir nukentėjusiojo bankas. Taip atkuriamas geras asmens vardas.

Tiesa, savo gerą reputaciją gali pasistengti atkurti ir pats nukentėjusysis – jis gali pateikti bankui policijos jam atsiųstus dokumentus.


Statistika ir faktai

Klaipėdoje pradėti tyrimai dėl sukčiavimų:

2021 m. per 9 mėnesius – 106,

2020 m. per tą patį laikotarpį – 50.

Rašyti komentarą
Komentarai (24)

Keista

Jau vien keista , kad ne karto nemokejo , o 3 metus mezon skaičiavo mokestį , ir nesiėmė jokių veiksmų. Vadinasi zino daugiau nei sako.

Manau

Pasinaudoja tik alkoholiko asmens duomenimis... nekniskit proto gudručiai, patys įlendat į šūdą, o paskui ieško teisybės

Cha

nieko nuostabaus - mūsų Lithuinioje tiek įstatymai tiek teisėsauga tokius dalykus laiko normaliais. Neretai net dalyvauja tokiuose plėšimuose per savo sūnus ir gimines, na o bankai ir bankinės operacijos yra šventoji karvė kuriai kasdien aukojami mūsų tautiečiai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS