Klaipėdoje – provokacija rusų vardu | Diena.lt

KLAIPĖDOJE – PROVOKACIJA RUSŲ VARDU

Prisidengę svetimu vardu provokatoriai mėgina manipuliuoti rusakalbių korta. Uostamiestyje vėl užfiksuoti keli išpuoliai, kuriuos politologai neabejodami vadina hibridinio karo apraiškomis.

Sveikino sovietine simbolika

Pirmasis skandalas, už kurį gresia atsakomybė, kilo M.Gorkio mokyklos bendruomenėje.

Dienraštis "Klaipėda" gavo laišką, kuriame prašoma atkreipti dėmesį į šios mokyklos paskyrą socialiniame tinkle "Facebook".

Viešai prieinamoje paskyroje, viename paskutinių įrašų, buvo skelbiamas sveikinimas su tėvynės gynėjų diena.

Nuotraukoje šalia vasario 23-iosios datos įkomponuota ir penkiakampė sovietinė žvaigždė.

Vasario 23 dieną sovietmečiu buvo švenčiama tarybinės armijos diena.

Prieš kelias dienas visa tai dar buvo paskyroje, tačiau vos tuo pradėjus domėtis dienraščio žurnalistams, sveikinimas buvo panaikintas.

Už žvaigždę – atsakomybė

Dienraščio turimas skelbtos informacijos nuotraukas įvertino Klaipėdos apylinkės prokuratūros vyriausioji prokurorė Dalia Pocienė.

"Aš įžvelgiu, kad šioje skelbtoje informacijoje yra administracinio pažeidimo požymių. Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato atsakomybę dėl nacistinių ir komunistinių simbolių platinimo ar demonstravimo", – pabrėžė D.Pocienė.

Už viešą penkiakampės žvaigždės demonstravimą galima būtų sulaukti baudos nuo 140 iki 289 eurų.

"Visą informaciją reikėtų perduoti policijai. Pareigūnai išsiaiškins, kiek yra pačios mokymo įstaigos atsakomybės ir kas už tai atsakingas turėtų būti. Aš spėju, kad pati mokykla iniciatyvos nerodys, dažniausiai ugdymo įstaigos stengiasi, kad į viešumą tokie dalykai neišeitų", – samprotavo prokurorė.

D.Pocienė patikino, kad socialinio tinklo paskyrą, jei ji yra visiems laisvai prieinama, galima laikyti viešąja erdve.

Sovietmečio prisiminimai

Internete galima aptikti dvi šios mokyklos vardą naudojančias paskyras.

Viena jų yra lietuvių kalba, kita – rusų. Būtent šioje paskyroje ilgą laiką sovietine žvaigžde buvo viešai sveikinami tėvynės gynėjai.

Peržvelgus kitą čia skelbiamą informaciją, akis užkliūva ir už sovietinių laikų nuotraukų. Žinutės autorius skelbia, kad siūlo pasklaidyti virtualų anų laikų miesto istorijos albumą.

Tačiau pirmojoje nuotraukoje matyti buvusio kino teatro "Kapitolijus" nuotrauka su iškabintais Stalino ir Lenino atvaizdais, virš įėjimo į pastatą kybo pjautuvas ir kūjis.

Šioje paskyroje kažkas padėkojo už galimybę prisiminti laimingo ir ramaus gyvenimo akimirkas.

"Istorinės nuotraukos turėtų būti vertinamos dvejopai. Iš vienos pusės, tai yra istoriją fiksuojantis dalykas. Tačiau labai svarbu įvertinti, kokiame kontekste nuotrauka platinama, ko siekiama tokiu atvaizdu ir kokių tikslų gali turėti tokios žinutės autorius", – svarstė prokurorė.

Norėjo suteršti rusų vardą

M.Gorkio vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja Valerija Kaneva pašiurpo išgirdusi, kad kažkas manipuliuoja mokyklos vardu.

"Mokykla oficialios paskyros socialiniame tinkle neturi, niekada tokios nekūrėme. Mėginome tarpusavyje išsiaiškinti, kas tai daro. Turime įtarimų, kad tai buvusių mokyklos auklėtinių iniciatyva. Peržiūrėję paskyrą, išvydome, kad ji vienija tūkstantį buvusių mokyklos auklėtinių. Tačiau nieko bendro su mumis ši veikla neturi", – susijaudinusi tikino V.Kaneva.

Direktoriaus pavaduotoja teigė, kad pedagogai puikiai išmano įstatymus ir žino, jog už sovietinės simbolikos platinimą gresia atsakomybė.

"Sergėk Dieve, mes patys pasipiktinę. Tačiau negalime šio puslapio kontroliuoti. Taip, mačiau fotografijas, kurios man visai nepatinka. Kažkokios nuotraukos su Stalino ir Lenino atvaizdais. Kam to reikia?" – retoriškai klausė mokytoja.

Paklausus, ar pedagogai neįžvelgia to fakto, kad kažkas manipuliuoja rusakalbių bendruomene, V.Kaneva patvirtino, jog tokių įtarimų yra.

"Tuo turėtų užsiimti specialiosios tarnybos. Juk kažkas veikia už mūsų nugaros, kažkas naudoja mūsų mokyklos atributiką. Tai yra labai nemalonu. Net baisu. Kam to reikia ir dėl kokios priežasties, sunku man atsakyti. Bet mes nesame susitepę. Manyčiau, kažkas norėjo mus apjuodinti. Niekada į tokius skandalus nesivėlėme. Baikite, kokia čia vasario 23-iosios šventė. Aš čia gyvenu visą gyvenimą, mano tėvai čia gyveno. Man atrodo, kažkas norėjo suteršti tų rusų, kurie čia gyvena, vardą. Aš esu labai pasipiktinusi", – neslėpė V.Kaneva.

Karas prieš visus

Kam tokie išpuoliai galėtų būti naudingi, paaiškino politologas, Klaipėdos universiteto dėstytojas Vygantas Vareikis.

"Tai tikrų tikriausio hibridinio karo apraiškos. Man viskas aišku, kas čia vyksta, tačiau kontekstas yra gerokai platesnis nei atrodo iš pirmo žvilgsnio. Tai yra vienas iš hibridinio karo, kuris persikelia į interneto erdvę ir socialinius tinklus, elementų. Tai yra ataka prieš Lietuvos valstybės institucijas, prieš mokyklas, prieš muziejus. O tikslas vienas – Kremliaus kurtos propagandos viešinimas", – uostamiestyje užfiksuotus įvykius įvertino V.Vareikis.

Faktą, kad apie sovietinės simbolikos platinimą, prisidengiant M.Gorkio mokyklos vardu, pačiai įstaigai apie tai net nežinant, V.Vareikis įvardijo kaip chaoso kėlimą pačios rusakalbių bendruomenės viduje.

"Juk pats Rusijos prezidento Vladimiro Putino patarėjas Vladislavas Surkovas savo tekstuose yra rašęs, kad jų tikslas yra sukelti tam tikrą chaosą. Tai tam tikros choritikos kūrimas. O tai reiškia, kad vieni kalba vienaip, kiti – kitaip, viskas painiojasi, o iš tiesų net nereikia ieškoti jokios logikos. Kuriamas karas prieš visus. Manau, kad mokyklos vadovai nėra tokie kvaili ir yra tikrai lojalūs Lietuvos valstybei. Tikslas yra pasiektas, jei imama viduje ieškoti priešų", – konstatavo V.Vareikis.

Akibrokštas muziejininkams

Pasak V.Vareikio, panašios atakos buvo ir prieš kai kuriuos muziejus. Kai kurių faktų negali paaiškinti net specialistai, kam jie galėtų būti naudingi.

"Pavyzdžiui, Nidos muziejus ruošėsi amatų dienai, kuri sulaukė susidomėjimo. Staiga apie šį renginį internete pradeda plisti informacija, kuri platinama iš Maskvoje įsikūrusio serverio. Kam to reikia?" – klausimą kėlė politologas.

Paaiškėjo, kad pats Nidos muziejus su šios informacijos platinimu neturėjo nieko bendra.

"Tačiau tai dar ne viskas. Kažkas įsibrovė į vienos muziejininkės socialinio tinklo "Facebook" paskyrą ir, jai nežinant, ėmėsi veiklos. Iš šios darbuotojos paskyros buvo paspaustas mygtukas "mėgti" prie itin agresyvaus interneto puslapio, kuriame pilna itin prieštaringos informacijos. Tai juodas, "antibaltiškas" puslapis, kuriame rašoma apie žydšaudžius ir net apie tai, kad Prezidentas Valdas Adamkus esą dalyvavo žydų žudynėse. Galima įsivaizduoti, kaip turėjo jaustis žmogus, juk buvo įsiveržta į jo paskyrą", – pasakojo V.Vareikis.

Politologo nuomone, tokie išpuoliai yra labai rimtas ženklas, reiškiantis, kad provokatoriai kelia galvas, o chaoso kūrimas įgyja vis agresyvesnes formas.

"Tai yra toks pat karas, kaip Belgijoje – teroro aktai. Ką reiškia vasario 23 diena, yra pasisakę net patys rusų istorikai. Kokia čia Raudonosios armijos diena? Nei ten pergalės buvo, nei susirėmimų, nieko ten nebuvo, tai mistinė diena", – pastebėjo V.Vareikis.

Parama Ukrainos separatistams?

Tai, kad uostamiestyje užfiksuotas dar vienas skandalingas faktas, atsiduodantis prokremliškomis simpatijomis, byloja, kad ir Klaipėdos visoms tautinėms bendruomenėms metamas iššūkis.

Laukininkų gatvės rajone ant vieno iš pastatų atsirado užrašai rusų kalba – "Novorosija DNR LNR – mes su jumis".

DNR rusiškai reiškia Donecko liaudies respubliką, LNR – Lugansko liaudies respubliką. Tai yra du separatistinius-kriminalinius darinius, kurie užgrobtoje Ukrainos teritorijoje mėgina imituoti atskiras valstybes.

"Novorosija" – istorinis Rusijos imperijos regionas, užėmęs teritorijas į šiaurę nuo Juodosios ir Azovo jūrų.

Tačiau "Novorosija" nėra tik istorinis darinys, tai separatistų organizacija, prisiėmusi atsakomybę dėl Rusijos opozicionieriaus Boriso Nemcovo nužudymo. Tai pseudovalstybė, remiama Kremliaus.

"Separatistinėms Donecko ir Lugansko liaudies respublikoms reiškiamas palaikymas? Nuo kada Lietuvoje remiami separatistai? Tai reiškia, kad veikia mums priešiška propaganda. O iš tiesų kažkas galbūt mano, kad Lugansko ir Donecko įvykiai galėtų pasikartoti ir Klaipėdoje. Bet, ačiū Dievui, tai nevyksta ir nemanau, kad galėtų vykti", – tvirtino V.Vareikis.

Iš ryto išvydęs provokacinius DNR ir LNR užrašus, V.Vareikis sėdo į autobusą ir važiuodamas juo į universitetą išvydo kitą faktą, kuris byloja, kaip iš tiesų rusakalbių bendruomenės atstovai yra priimami lietuvių.

"Pamačiau, kaip dvi senyvo amžiaus moterėlės gražiai bendrauja. Viena – rusakalbė, kita – lietuvė, o moterys glėbesčiavosi, bendravo ir taip parodė, kad tautinių mažumų klausimo Klaipėdoje seniai nėra. Rusų aljansas seniai kontaktuose su valdančiąja dauguma. Integracija yra įvykusi. Nors kažkam gal norėtųsi, kad gatvėmis vaikščiotų nacionalistiškai nusiteikęs jaunimas, o tautinės mažumos skųstųsi dėl pažeidžiamų teisių", – tikino politologas.

Vertindamas šiuos įvykius V.Vareikis akcentavo, kad jokiu būdu negalima pasiduoti siekiui sukiršinti lietuvius ir rusus.

"Tokiai provokacijai negalima pasiduoti. Bet kalbėti apie tai reikia. Šiuo atveju taikiniais tapo net pačios rusų mokyklos", – pastebėjo V.Vareikis.

GALERIJA

  • Laukininkų gatvėje ant vieno iš pastatų atsirado užrašas, remiantis Ukrainos separatistines sritis.
  • Net sovietinius laikus įamžinusios nuotraukos gali būti vertinamos kaip nostalgijos sovietiniams laikams kėlimas.
  • Klaipėdoje – provokacija rusų vardu
  • Vygantas Vareikis
  • Dalia Pocienė
Rašyti komentarą
Komentarai (32)

tomas

Redakcija sąmoningai žadina neapykantą okupantams reklamuodama okupantų simbolius. Liaukitės, pagaliau.

HTB myr

Slava Ukrayni, Herojem Slava!!!

CCCP

Dalbajobai, ciulpkit byby visiems rusams ir bus zajebis, cia jusu labasu tikra vieta, debilai, apsitrioxeliai blt
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS