Klaipėdos centro gatvėse – karas dėl šaligatvių | Diena.lt

KLAIPĖDOS CENTRO GATVĖSE – KARAS DĖL ŠALIGATVIŲ

Uostamiesčio centre verslininkai taip įsismarkavo, kad kai kur užtvėrė pėsčiųjų takus. Kavinių ir restoranų paviljonai renčiami ant šaligatvių ar net pačiose gatvėse. Kavinių savininkų požiūris glumina – jie dėl pelno pasiryžę viskam.

Užtvėrė šaligatvį

Klaipėdos savivaldybė jau sulaukė skundų dėl lauko terasų uždarytų pėstiesiems skirtų zonų, nors pačios terasos dar net nepradėjo veikti.

Vienas pirmųjų miestiečiams užkliuvo restoranas „Skandalas“.

„Restoranas „Skandalas“ aklinai užtvėrė pėsčiųjų šaligatvį. Anksčiau buvo galima sunkiai, bet praeiti. Dabar gi nauja palapinė ir spynos. Suprantu, kad išeina keli papildomi staliukai, bet gal ne taip įžūliai? Klaipėdoje – darnaus judumo metai, o pėstiems ir ratuotiems vežimėliais kelio nėra“, – rašoma savivaldybei adresuotame skunde.

I.Kanto gatvėje įsikūręs garsus restoranas ne pirmus metus dėlioja staliukus ant valstybinės žemės.

Lauko kavinės paviljonas anksčiau buvo sumontuotas taip, kad pėstieji galėjo praeiti jo viduriu.

Eismas: senamiestyje verslininkai kavinių modulius stato ant važiuojamosios Turgaus gatvės dalies, todėl vairuotojai turi ja judėti priešpriešine eismo juosta.

Nors ir laviruodami tarp padavėjų ir kavinės klientų, pėstieji galėjo žingsniuoti valstybine žeme.

Nuo šiol paviljonas yra beveik aklinai užtvėręs visą šaligatvį.

Pėstieji, tėvai su vežimėliais, dviratininkai, norėdami judėti tolyn, turi žingsniuoti važiuojamąja kelio dalimi arba pereiti skersai gatvės ant kitoje pusėje esančio šaligatvio.

Verslininkai nusispjovė į nurodymus.

„Sulaukėme skundo, kurio aplinkybes dar aiškinamės. Pirminiais duomenimis, įmonė turi leidimą terasai ar lauko paviljonui, jis išduotas 2018 m. Neturime prie ko prikibti. Tačiau veikiausiai reikės rašyti raštą administracijos direktoriui. Turės Leidimų ir licencijų skyrius peržiūrėti šį leidimą“, – situaciją komentavo Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Marius Poimanskis.

Kyla klausimas, ar valdininkams iš viso pavyks imtis sankcijų, nes šiemet verslininkams nėra būtina turėti kokių nors projektų prieš statant savo „amuniciją“ miesto gatvėse.

„Dėl karantino ribojimų verslininkų asociacija kreipėsi į savivaldybę, prašydama paprastinti tvarką. Anksčiau jie turėdavo pasirengti projektuką, turėjo gauti suderinimus. Dabar viso to nebereikia. Va, todėl viskas taip ir išeina“, – paaiškino savivaldybės Urbanistikos ir architektūros skyriaus vyriausiasis patarėjas Mindaugas Petrulis.

Požiūris: terasas verslininkai renčia ir Žvejų gatvėje. Vieniems pasisekė staliukus sudėlioti į Dangės pusę, o kiti klientus ruošiasi maitinti sankryžoje.

Verslininkai tvarkas žino

Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas M.Poimanskis įsitikinęs, kad mieste negali būti statomos terasos ar lauko paviljonai, kurie visiškai uždarytų kelią pėstiesiems.

„Negali būti tokių dalykų. I.Kanto gatvėje žmogus negali praeiti šaligatvių nelipdamas ant medžių šaknų arba neišeidamas į gatvę. Juk šalia įrengta automobilių stovėjimo aikštelė, ji yra prie pat paviljono. Kai joje sustatomi automobiliai, kur žmogui dėtis?“ – piktinosi M.Poimanskis.

Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai dėl to sulaukia ne vieno skundo.

„Vieni šaligatvį užtvėrė, kiti savo paviljoną ant svetimos privačios žemės pastatė. Leidimus terasoms ir paviljonams jie turi, tačiau, panašu, kad vis tiek ką nori, tą daro. Kyla klausimas – kokia logika išduoti leidimą, jei nėra jokios kontrolės?“ – nuomonę išsakė M.Poimanskis.

Licencijų ir leidimų skyriaus vyriausiasis specialistas Rimantas Armonas tikino, kad verslininkams juodu ant balto parašyta, ką jie gali daryti ir ko negali.

Rimantas Armonas / Vytauto Liaudanskio nuotr.

„Taip, šiais metais kavinių savininkams nereikia projektų. Šiemet verslininkai pateikia tik prašymus leisti statyti terasas ir nurodo užimamą plotą. Daugiau jiems nieko nereikia. Valdžia išleido tokį įsakymą. Tačiau pačiame leidime išdėstyta, kokiais teisės aktais turi vadovautis verslininkas. Aiškiai parašyta – norėdami gauti leidimą statyti terasą valstybinėje žemėje, verslininkai turi gauti Nacionalinės žemės tarnybos leidimą. Juodu ant balto parašyta – draudžiama užtverti praėjimus ir pravažiavimus, draudžiama įrangą statyti ant žaliųjų plotų, o pati įranga turi būti pritaikyta neįgaliesiems. Jie viską žino“, – reziumavo R.Armonas.

Spjovė į nurodymus?

R.Armonas patikino, kad ne tik istorinėje miesto dalyje jau kyla konfliktų dėl užimamos svetimos teritorijos. Karas dėl metrų įsiplieskė ir Žvejų gatvėje.

„Ten verslininkai užtvėrė kelią pėstiesiems palei namo sieną. Viešosios tvarkos skyrius tebenarplioja šį reikalą. Pagal detalųjį planą, toje vietoje turi būti vieta pėstiesiems laisvai praeiti. O jie pastatė laikiną statinį ir viską užtvėrė. Privačia teritorija jie gali naudotis, bet užtverti jos jie negali. Leidime viskas aiškiai parašyta. Verslininkai nusispjovė į nurodymus. Stoginę galima buvo statyti atitraukus porą metrų nuo sienos. Verslininkai, matyt, mano, kad visi kiti prie jų turi taikytis. Kultūros tikrai trūksta, bet tai jau nesiskaitymas su visuomene. Jei kavinių verslas bankrutuoja, nereiškia, kad gali užtverti visą gatvę“, – pažymėjo R.Armonas.

Malonumai: miestiečiai tikrai jau išsiilgo pramogų – vos lauko kavinės atvėrė duris, klaipėdiečiai traukia į jas pietų ir kavos. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Viešos erdvės – visiems

Urbanistikos ir architektūros skyriaus vyriausiasis patarėjas M.Petrulis įsitikinęs, kad kai tik tvarkos yra lengvinamos, konfliktai – užprogramuoti.

„Verslininkams atsirado naujos tvarkos dėl pandemijos, privalu išlaikyti tam tikrus atstumus tarp staliukų. Nežinau, ar čia tvarka, ar anarchija? Yra Viešosios tvarkos skyrius, kuris ir išsiaiškins, ir imsis veiksmų, kad tvarka būtų. Verslininkai neturi trukdyti tretiesiems asmenims. Neturi taip būti, kad žmogus turėtų eiti į važiuojamąją gatvės dalį. Juk tam ir reikalaujama projektų, kad juos rengtų architektai, kurie išmano tvarkas“, – patikino M.Petrulis.

Jis sakė suprantantis verslininkus, jiems pandemija smogė itin skaudžiai.

„Suprantama, kad kavinės klientams reikia saugotis, privalu laikytis atstumų. Bet tai turi vykti ne kitų sąskaita. Pasidairykime po senamiestį – kai kas staliukus gatvėje dėlioja, kiti investuoja nemažus pinigus į paviljonus, kurių įrengimo mes net negalėtume derinti. Juk yra reikalavimai. Yra žmonių, kurie važiuoja kairiąja gatvės puse. Bet gal ne Lietuvoje? Vadinasi, tai yra pačių savininkų atsakomybė“, – sakė M.Petrulis.

Jis teigė, kad kai kuriems verslininkams kitais metais baigsis leidimų galiojimas, vadinasi, jie jau turės pasirengti naujus projektus ir kreiptis dėl suderinimo į savivaldybę.

„Matome kai kuriose gatvėse važiuojamoje dalyje pastatytus kavinių modulius. Man rodos, kad kitais metais baigsis leidimai, bus nauji svarstymai. Va, ir žiūrėsime. Aš jau anksčiau sakiau, kad bus konfliktų, štai ir yra“, – konstatavo M.Petrulis.

Urbanistikos ir architektūros skyriaus vyriausiasis patarėjas pabrėžė, kad viešosios erdvės priklauso visiems.

„O kai kas galvoja, kad viskas priklauso tik jam vienam. Jei viešoji vieta – aikštė ar šaligatvis yra įrengti už mokesčių mokėtojų pinigus, negali vienas žmogus vardan savo privačių interesų jo užtverti. Buvo tokių prašymų verslą vykdyti naujai sutvarkytose teritorijose. Ne, kebabais nesiūlė prekiauti prie Vydūno paminklo. Bet buvo kitokių vietų, kurios ką tik buvo baigtos rekonstruoti. Nori pasistatyti automobilį ir imtis prekybos ar paslaugų. Yra miesto kultūra, reikia bendrą supratimą turėti. Nepamatuoti norai virsta nepriimtinais rezultatais“, – pastebėjo M.Petrulis.

Įskundė bėgikas?

Restorano „Skandalas“ savininkas Rimgaudas Kunstmonas tikino, kad pėstiesiems kelias buvo užtvertas tik laikinai, kol džiūvo naujai alyvuotos kavinės grindys.

„Reikėjo bent kelių dienų, kad niekas nevaikščiotų, alyva turi sutvirtėti. Buvo užtvertas praėjimas, o jis dabar yra atvertas. Terasa stovi 25 metus, ir niekas nuo to laiko nepasikeitė. Terasa buvo užtverta polietilenu“, – paaiškino R.Kunstmonas.

Vis dėlto vakar žurnalistai užfiksavo nepakitusį vaizdą. Terasa buvo uždengta polietilenu, o visi aplinkiniai ją turėjo apeiti važiuojamąja kelio dalimi.

Panašu, kad R.Kunstmonas dėl gyventojo skundo savivaldybei nelabai ir graužiasi.

„Lietuvoje – visi priekabūs ir labai jau netolerantiški. Vienas sportininkas, bėgdamas krosą, būtinai turi bėgti pro stalelius. Lyg nėra kito šaligatvio, lyg negalėtų kita puse bėgti. Lyg jam vienam šaligatvis priklausytų. Žmonės sėdi, valgo, o šalia prabėga visu greičiu sportininkas“, – stebėjosi R.Kunstmonas.

Verslininkas aiškino, kad nieko tokio, jei terasa pro stalelius praeina mama su vežimėliu, bet sportininkas restorano savininką tikrai nervina.

„Gal jis ir parašė tą skundą? Tai, kad restoranų verslai buvo uždaryti ir baigia iš bado numirti, niekam neįdomu. Susitvarkėme terasą, kažkam ėmė skaudėti. Mes niekur neįlindome, mes turime leidimą, suderinimus“, – aiškino R.Kunstmonas.

Verslininko manymu, tokių konfliktų užsienyje nebūtų.

„Neketinu nieko keisti, tokių užsispyrusiųjų, kuriems reikėtų būtinai brautis per terasą, yra vienas kitas. Visi kiti apeina ratu. Jei aš eičiau, man nesudarytų jokios problemos dešimt papildomų žingsnių ir apeičiau aplink“, – tvirtino R.Kunstmonas.

Vyras tikino, kad ruošiasi vasaros sezonui, parengė naują meniu, pakvietė virtuvės šefą iš užsienio.

„Gyvenimas nesugriuvo. Tai ne žemės drebėjimas. Situacija yra sunki, bet man ji nėra dramatiška. Tačiau jei neturėčiau kitų verslų, neaišku, kaip būtų“, – aiškino R.Kunstmonas.

Rašyti komentarą
Komentarai (32)

AK

Pažiūrėkite į Mažvydo alėją, buvusią viešąją erdvę, dabar privataus verslo užimtą.

pietietis.

kad leidziama be projekto , tai nereiskia kad bendrabuvio taisykles atsauktos, yra gi saligatviu projektai -savavaliskai uztverei atsakyk- saviv. klerko aiskinimas tik parodo kad jie nori ramiai gauti alga ir kuo maziau kisti nosi is kabineto , ir kam -juk saviv. smagu klausyti paskalu ir anekdotus pasakot ,nenuobodu ir diena praeina ,ir nuovargio nera, dar pasifotkini ,ir visai gerai.

...

Tokie kalės vaikai ir cinikai kaip to šūdbario savininkas , lai pasibodi ramentų , o dar blogiau neigaliojo vežimėlio. Jei tokių asmenų nėra daug , tai nereiškia , kad jų nėra . O kur dar mamos su vežimėliais. Suprask cinike , kad esi ne vienas pasaulyje , ir tavo subinės amžinai nedangstys savivaldybės šunyčiai. Niekas taves nieškos ir neauklės, tik likimas . Linkiu tapti neigaliu , taip kad tavo artimieji tave stumtu su neigaliojo vežimėliu , ir keiktu tokius kaip tu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS