Klaipėdos dramos teatras – vis artimesnis: kviečia erdvę atrasti kaip laisvalaikio praleidimo vietą | Diena.lt

KLAIPĖDOS DRAMOS TEATRAS – VIS ARTIMESNIS: KVIEČIA ERDVĘ ATRASTI KAIP LAISVALAIKIO PRALEIDIMO VIETĄ

Klaipėdos dramos teatras laukia žiūrovų ir žada jiems ne tik naujų bei jau pamėgtų spektaklių, bet ir kviečia atrasti teatrą, kaip laisvalaikio praleidimo vietą, kurioje galima atsigerti kavos ar paskaityti knygų.

Kviečia užeiti kavos

Šis sezonas Klaipėdos dramos teatrui jau – 86-asis. Pristatydami jį teatralai ištikimiausiems savo žiūrovams surengė staigmenų kupiną šventę – parodė kitą teatro veidą.

Pirmoji staigmena kiekvieno peržengusio Klaipėdos dramos teatro slenkstį lauks prie pat durų. Čia jau dabar galima įsigyti suvenyrų ir net rūbų, deklaruojančių jų savininko meilę šiam teatrui.

Teatro mylėtojų būrys nuo šių metų turėtų gausėti, mat dabar galėsime čia ateiti ne tik pasižiūrėti spektaklių. Nuo vidurdienio veikianti kavinė priims lankytojus kasdien, o mėgautis kava ir desertais galima vartant teatro bibliotekėlės knygas ir leidinius.

"Klaipėdoje nėra gražesnio vaizdo gerti kavą. Norime būti ta vieta, kur malonu būti. Juk smagiai skamba – užeiti į teatrą be tikslo", – kalbėjo teatro vadovas Tomas Juočys.

Klaipėdoje nėra gražesnio vaizdo gerti kavą.

Nematomi, bet svarbūs

Teatro aktorės Renata Idzelytė ir Toma Gailiutė supažindino su personažams rūbus siuvančia Loreta Paugiene.

Kiek kostiumų pasiuvama vienam spektaklio veikėjui, kuris buvo brangiausias, kuriam aktoriui dažniausiai suplyšta rūbai, ar dažnai tenka skalbti personažų drabužius – į šiuos ir kitus klausimus L.Paugienė atsakinėjo, kol žiūrovai apžiūrinėjo naujausio spektaklio "Borisas Godunovas" veikėjų aprėdus.

Pristatymas: aktorės R.Idzelytė (kairėje) ir T.Gailiutė supažindino su personažams rūbus siuvančia L.Paugiene. (Pauliaus Sadausko nuotr.)

Kalbėdamas apie scenos parengimą spektakliui jų aptarnavimo dalies vedėjas Rytis Veverskis pats surengė tikrą pasirodymą. Vargu, ar kuris žiūrovų kada nors susimąstė, koks sudėtingas šios profesijos žmonių darbas.

Apnuoginti sielą prieš publiką, kaip tai daro profesionalūs aktoriai, pasiūlyta trims savanoriams. Tik tris minutes išlaikyti žiūrovų dėmesį, prikaustytą prie veiksmo scenoje, pasirodė nelengva užduotis.

Šiemet – trys premjeros

Pamažu vesdami sezono atidarymo renginio dalyvius nuo paprastų prie sudėtingesnių dalykų jo rengėjai pakvietė visus į improvizuotą klasę, kurioje buvo vienintelis mokyklinis suolas. Jame sėdėjo pagrindiniai teatro žmonės – T.Juočys ir meno vadovas Gintaras Grajauskas.

Kalba buvo netrumpa, bet įdomi. Apie praėjusį, pandeminį sezoną, kuris atnešė ne tik praradimų, tačiau ir atradimų, išmokė kitaip bendrauti su žiūrovais, parodė, kurie jų yra ištikimiausi.

Įdomiausia buvo sužinoti, kokios premjeros numatomos. Šiemet jų bus trys.

Paslaptys: R.Veverskio pasakojimas apie scenos parengimą prilygo tikram spektakliui. (Pauliaus Sadausko nuotr.)

Rugsėjo pradžioje jau parodytas lenkų režisieriaus Jano Klatos spektaklis pagal Aleksandrą Puškiną "Borisas Godunovas".

Kita premjera numatoma kiek daugiau nei po dviejų savaičių, tai bus latvių režisieriaus Elmaro Senkovo pastatytas spektaklis "Varovai". Jis įkvėptas Thomo Vinterbergo kino filmo "Medžioklė".

Gruodį jaunieji žiūrovai sulauks tikros pasakos. Režisierius Paulius Tamolė žada parodyti klasikinį spektaklį vaikams ir suaugusiesiems "Sniego karalienė".

Prisikvietė žvaigždes

Teatro vadovai aptarė ir tolimesnius planus. Po naujųjų metų numatoma kurti spektaklį pagal Karelo Čapeko pjesę "R.U.R". Jį kurs jaunas, bet jau Auksinį scenos kryžių jau pelnęs režisierius Tadas Montrimas.

Šiemet Klaipėdos dramos teatro rengiamame tarptautiniame festivalyje "TheATRIUM" uostamiesčio teatralai susipažino su italų režisieriumi Alessandru Serra ir įkalbėjo artėjančių metų sausį padirbėti su mūsų aktoriais dar vienose kūrybinėse dirbtuvėse bei pastatyti Antono Čechovo "Vyšnių sodą".

Pamoka: G.Grajauskas ir T.Juočys dalijosi patirtimi ir naujienomis. (Pauliaus Sadausko nuotr.)

Klaipėdiečių laukia dar viena staigmena – talentingoji ir sunkiai sukalbama, visoje Europoje kultine laikoma lenkų režisierė Agata Duda-Gracz ketina kitąmet vėl dirbti Klaipėdoje.

Uostamiesčio teatro mėgėjai jau matė jos pastatytą pjesę "Tarp Lenos kojų, arba "Švenčiausiosios Mergelės Marijos mirtis" pagal Mikelandželą Karavadžą.

"Lietuvoje yra labai gerų režisierių, bet jų nėra daug, o teatrų nemažai, tad jie sukasi amžinu ratu per visus teatrus", – į numanomą klausimą, kodėl kviečiami užsienio režisieriai, atsakė G.Grajauskas.

Pajėgos auga

2022 m. pavasarį Klaipėdoje turėtų vėl vykti lietuviško teatro vitrina. Klaipėdiečių inicijuotas renginys numato per savaitę parodyti 15 visų Lietuvos teatrų spektaklių.

Stiprėja ir teatro pajėgos. Aktorių būrys pasipildė naujais nariais: Samanta Pinaityte, Digna Kulionyte, Jonu Golubovskiu ir Karoliu Maiskiu.

Be to, Dramos teatras augina naują aktorių ir teatro mylėtojų kartą. Antrus mokslo metus veiks vaikų teatro studija, vadovaujama aktorės Kamilės Andriuškaitės. Keli vaikai jau vaidina suaugusiųjų spektakliuose.

Nuo rugsėjo 13 dienos į visus teatro renginius bus galima ateiti tik su galiojančiu galimybių pasu. Tai reiškia, kad teatras galės priimti daugiau žiūrovų, bus galima neberiboti jų skaičiaus.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Su G pasu

mano kojos nebus nė viename renginyje. Niekur, kur jo bus reikalaujama.

4

Galvoju pilna žmonių Klaipėdoje kurie ne už ką nelankis vietų kur reikalauja galimybių paso, per prievartą paskiepyti ilgai dar keršis valdžiai už rizika jų gyvybei

SUSIJUSIOS NAUJIENOS