Klaipėdos Kalėdų eglę įžiebs gruodžio 2-ąją | Diena.lt

KLAIPĖDOS KALĖDŲ EGLĘ ĮŽIEBS GRUODŽIO 2-ĄJĄ

Vakar baigėsi laikas, kai Klaipėdos ir rajono gyventojai galėjo siūlyti savo užaugintas gyvas egles, kurių viena taps miesto Kalėdų eglute. Pretendenčių apžiūra prasidės jau netrukus, o lapkričio pabaigoje bus atgabenta ir papuošta tradicinėje vietoje – Teatro aikštėje.

Sulaukė 17 pasiūlymų

Nuo spalio 18 d. iki vakar iš viso sulaukta 17 pasiūlymų su nuotraukomis, iš jų trys žaliaskarės siūlomos antrus metus iš eilės.

Anot įstaigos „Klaipėdos šventės“ direktorės Eglės Šulskės, toliausiai esanti pasiūlyta eglutė – Radviliškyje, kita pretendentė – Šilutėje, dar viena – Vėžaičiuose.

„Ieškodami eglutės, akcentuojame, kad prioritetas ir mūsų galimybės yra Klaipėda ir artimiausios gyvenvietės aplink Klaipėdą, kadangi žmonėms, kurie siūlo eglutes, tai nieko nekainuoja – visas transportavimo išlaidas dengiame mes. Tai ne gabaritinis krovinys, bet reikalinga speciali technika, tad vertiname lokaciją ir tikimės, kad tos gražuolės bus kuo arčiau mūsų Teatro aikštės“, – sakė E. Šulskė.

Kerta ne bet kokias

„Klaipėdos šventėms“ padės bendrovė „Klaipėdos želdiniai“. Ji konsultuos eglutės kirtimo ir vežimo klausimais.

„Siūlomos eglės dažniausiai auga prie gyvenamųjų namų, tad kartais būna labai komplikuotas privažiavimas, dėl siaurų gatvių sunkiasvorei technikai sunku manevruoti. Kartais eglės stovi prie elektros laidų, kur irgi labai sudėtinga jas nukirsti, pasiimti ir kranu iškelti. Būtent dėl tokių galimybių vertinimo procese dalyvaujame ne tik mes, bet ir mūsų partneriai, kurie padeda mums padaryti darbą iki galo“, – pažymėjo E. Šulskė.

Šie metai bus aštunti, kai Teatro aikštę puoš gyva žaliaskarė, dovanota Klaipėdos gyventojų. Ši tradicija gimė 2015-aisiais.

Pernai Kalėdų eglę dovanojo Klaipėdos universiteto botanikos sodas. Eglė būtų buvusi kertama bet kuriuo atveju, nes buvo numatyti tam tikri atnaujinimo darbai.

Eglė Šulskė. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Priekaištai – nepagrįsti

„Klaipėdos švenčių“ direktorė akcentavo, kad nebuvo ir nebus kertamos tos eglės, kurios dar gali augti ir džiuginti savo šeimininkus.

Klaipėdos eglė visada būna populiariausių ir gražiausių eglių trejetuke.

„Kiekvienais metais sulaukiame komentarų, kad gaila žaliaskarių, kad jas kertame ir naikiname, ir kad tai – labai neekologiška. Mes norime pasakyti, kad tikrai nekertame tų eglių, kurios gali augti ten, kur jos auga, ir džiuginti savo šeimininkus. Tos eglės dažniausiai jau bet kokiu atveju būna kertamos dėl įvairiausių priežasčių. Kartais būna per arti namų ir jų šakos remiasi į langus, tad žmonės nebeturi šviesos savo namuose. Kitais atvejais jos yra šalia elektros laidų, tad žmonės gauna rekomendacijų iš tarnybų jas pašalinti“, – teigė E. Šulskė.

Tad visos būsimos pretendentės dažniausiai jau būna suplanuotos nukirsti.

„Tačiau vienai jų kasmet pasiseka – ji turi galimybę savo gyvavimą baigti džiugindama Klaipėdos ir visos Lietuvos gyventojus. Atsigręžiant atgal ir žiūrint į mūsų eglučių patrauklumą Lietuvos kontekste, Klaipėdos eglė visada būna populiariausių ir gražiausių eglių trejetuke“, – sakė E. Šulskė.

Klaipėda – ne vienintelė, ieškanti gyvos eglutės. Šiemet jos ieško ir Kretinga, Biržai bei kiti Lietuvos miestai.

Šiemet uostamiestyje Kalėdų eglės įžiebimas planuojamas gruodžio 2 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Pietinėje miesto dalyje

Įžiebtas tik kas antras lauko šviestuvas. Su tokiomis sąlygomis Kalėdų eglutės išvis nereikia.

Įdomu

Kodėl pavėluotai įžiebs eglę? Reikėjo vasarą. Visiškas nupušimas. Gal ši eglė išstovės visus metus?

Siaubas kokie žiaurūs

Vel nuzudys medi del pasibovijimo
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS