Klaipėdos licėjus skaičiuoja 10-uosius mokslinės tiriamosios veiklos metus | Diena.lt

KLAIPĖDOS LICĖJUS SKAIČIUOJA 10-UOSIUS MOKSLINĖS TIRIAMOSIOS VEIKLOS METUS

  • 0

Šiais 25-aisiais jubiliejiniais mokyklos metais skaičiuojame ir 10-uosius licėjaus mokinių mokslinės tiriamosios veiklos metus, atspindinčius nuolatines mokyklos pastangas tobulinti ugdymo procesą, realizuojant į sėkmę orientuoto ugdymo strategiją, ugdant mokinių savivaldumo įgūdžius, intelektualinį kūrybiškumą, mokytojų paieškas, skatinant pirmuosius savarankiškus mokinių žingsnius mokslo pasaulyje.

"Ieškau. Tiriu. Mąstau"

Mokslinė tiriamoji veikla Klaipėdos licėjuje – neatskiriama ugdymo proceso dalis. Tokia veikla mokykloje prasidėjo ieškant būdų, kaip ugdyti gabius vaikus, paskatinti juos gilintis į pasirinktą mokslo sritį. 2009 metais mokyklos direktorės doc.dr.Reginos Kontautienės iniciatyva licėjuje buvo pradėta mokinių mokslinė tiriamoji veikla.

Pirmieji mokslinės tiriamosios veiklos darbai buvo pristatyti, minint 15 metų mokyklos įkūrimo sukaktį. Sėkminga pradžia paskatino tęsti mokinių mokslinę tiriamąją veiklą – buvo įtraukta daugiau vaikų, atsirado įvairesnių temų iš skirtingų mokslo sričių, pradėta bendradarbiauti su Klaipėdos universitetu. Mokslinė tiriamoji veikla mokyklos mokiniams svarbia tapo pradėjus gimnazinėje pakopoje realizuoti papildomas mokslo krypties programas – biomedicinos, inžinerijos, visuomenės mokslų ir menų.

Atliekant mokslinius tiriamuosius darbus mokiniams atsivėrė puikios galimybės ne tik ugdyti intelektualinį kūrybiškumą, kritinį mąstymą, tiriamosios veiklos įgūdžius, bet ir labiau pažinti, gilintis į juos dominančią mokslo sritį, tobulinti savivaldumo įgūdžius.

Sparčiai augant mokyklai, pasirenkamoji mokslinė tiriamoji mokinių veikla tapo privaloma I–III kl. gimnazistams, kurie savo darbus tradiciškai pristato balandį dviejų dienų konferencijoje "Ieškau. Tiriu. Mąstau."

Pristatyti 64 mokslo darbai

Šiemet konferencija vyko balandžio 10 ir 16 dienomis. Pirmąją dieną 4 darbo grupėse buvo išklausyti 64 pranešimai iš skirtingų mokslo sričių. I–III g. kl. mokinių darbams vadovavo 26 licėjaus mokytojai. Konferenciją organizavo metodinės veiklos vadovė Auksė Norkienė ir skyriaus vadovė Inga Lukauskienė.

Darbo grupėse buvo išrinkta 16 geriausių darbų, kurie buvo pristatyti šventinę konferencijos dieną. Antrą dieną mokinių pranešimų klausėsi ne tik konferencijos dalyviai, bet ir mokyklos svečiai – Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos vyriausioji specialistė Virginija Kazakauskienė, Klaipėdos universiteto dr. doc. Rita Vaičekauskaitė, Klaipėdos valstybinio Jūrų uosto direkcijos departamentų vadovai A.Drungilas ir E.Kuzmarskis ir kt.

Konferencijos dalyvius sveikino licėjaus direktorė R.Kontautienė ir Klaipėdos meras V.Grubliauskas. Konferencijos pabaigoje buvo paskelbtos geriausių darbų nominacijos, mokiniams ir jų darbų vadovams įteiktos dovanėlės. Atskiru prizu apdovanotas klausytojų išrinktas įdomiausias V.Zykaitės II vis kl. ir U.Urbonavičiūtės I bio kl. darbas "Skirtingų temperatūrų įtakos vištų kiaušinių inkubavimui tyrimas" (darbo vadovė I.Rimkienė), vos vienu balsu atsiliko M.Petravičiaus III kl. darbas "Ar tikrai pragyvenimo lygis Sovietų Sąjungoje buvo aukštesnis?" (darbo vadovas V.Pamparas). Moksliškiausio pranešimo nominaciją pelnė M.Petrausko darbas "Lynčo sindromo genetinių priežasčių nustatymas" (darbo vadovė I.Rimkienė).

Tirti mokosi ir pradinukai

Licėjuje mokslinės tiriamosios veiklos pradmenys ugdomi jau pradinėse klasėse Skyriaus vadovės Elenos Burbienės ir projektų koordinatorės Vaidos Grubliauskienės iniciatyva pradinukams visus mokslo metus organizuojami patyriminės veiklos projektai.

Patyriminė veikla Licėjuje prasidėjusi jau priešmokyklinio ir pradinio ugdymo klasėse padeda skleistis kiekvieno mokinio savitumui ir išskirtinumui, skatina laisvę eksperimentuoti ir patirti sėkmę. Rengdami patyriminės veiklos projektus mokiniai mokosi netradicinėse erdvėse, tyrinėja, vykdo apklausas, atlieka bandymus, eksperimentus. Kiekviena klasė parengtus projektus pristato Mažojo licėjaus konferencijoje "Ieškau. Tiriu. Mąstau." Kasmet išrinktas įdomiausias pradinių klasių mokinių projektas pristatomas licėjaus gimnazistų mokslinės tiriamosios veiklos konferencijoje. Šiais metais pradinių klasių mokiniai pristatė 13 projektinių darbų. Įdomiausiu projektu išrinktas ir gimnazistų konferencijoje pristatytas šiais metais buvo 3b klasės darbas "Žiniasklaida" (mokytoja G.Razmienė).

"Per mokslinę tiriamąją veiklą moksleiviai ne tik ugdo mokslinės tiriamosios veiklos kompetencijas, bet taip pat gilinant žinias ir atliekant praktines užduotis turi galimybę siekti maksimalaus akademinio rezultato, surasti savo interesų sritį bei tapti lyderiais tam tikroje mokslo, meno ar technologijų srityje", – teigė Klaipėdos licėjaus direktorė R.Kontautienė.

GALERIJA

  • Klaipėdos licėjus skaičiuoja 10-uosius mokslinės tiriamosios veiklos metus
  • Klaipėdos licėjus skaičiuoja 10-uosius mokslinės tiriamosios veiklos metus
  • Klaipėdos licėjus skaičiuoja 10-uosius mokslinės tiriamosios veiklos metus
  • Klaipėdos licėjus skaičiuoja 10-uosius mokslinės tiriamosios veiklos metus
  • Klaipėdos licėjus skaičiuoja 10-uosius mokslinės tiriamosios veiklos metus
  • Klaipėdos licėjus skaičiuoja 10-uosius mokslinės tiriamosios veiklos metus
  • Klaipėdos licėjus skaičiuoja 10-uosius mokslinės tiriamosios veiklos metus
  • Klaipėdos licėjus skaičiuoja 10-uosius mokslinės tiriamosios veiklos metus
Klaipėdos licėjaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS