Iš Klaipėdos pareigūnų vairuotojams – ne patikros, o dovanos | Diena.lt

IŠ KLAIPĖDOS PAREIGŪNŲ VAIRUOTOJAMS – NE PATIKROS, O DOVANOS

Spalio 12-osios rytą Joniškės gatvėje buvo labai daug policininkų, trumpą laiką pareigūnai automobilius buvo nukreipę į aikštelę priešais taką į kapines. Vairuotojai šį kartą sulaukė ne patikros, o dovanų – gyvūnus atbaidančių švilpukų.

Ruošdamiesi šiai akcijai pareigūnai įvertino statistiką. Per praėjusius metus Klaipėdos apskrityje įvyko 666 eismo įvykiai dėl laukinių gyvūnų, juose susižalojo 7 žmonės.

Per devynis šių metų mėnesius apskrityje įvyko 475 tokie eismo įvykiai, juose nukentėjo 4 žmonės.

Statistika parodė, kad daugiausiai eismo įvykių su laukiniais gyvūnais paprastai atsitinka Klaipėdos rajone, kiek mažiau jų būna Kretingos ir Plungės rajonuose.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai tokioje akcijoje dalyvavo pirmą kartą, kituose Lietuvos regionuose jos rengiamos jau kelerius metus iš eilės.

Ultragarsinius švilpukus akcijai parūpino garsi uostamiesčio bendrovė „Autoaibė“. Šios bendrovės atstovas teigė, kad logiškiau tokias priemones įsigyti vasaros pabaigoje, kai laukiniai gyvūnai dar nebūna pradėję migracijos. Pasak atstovo, pastaruoju metu ši prekė yra paklausi, nes vairuotojai jau turėjo progos įsitikinti jos veiksmingumu.

Atbaidantys švilpukai skirti sumažinti susidūrimo tikimybę su gyvūnais kelyje, išgirdę nuo mašinos sklindantį garsą žvėrys suklūsta ir stengiasi nebėgti ten, iš kur jis sklinda.

Švilpukas dažniausiai montuojamas prie bamperio grotelių, bet galima juos montuoti ir ant šoninių veidrodėlių, svarbu, kad pro švilpukus laisvai cirkuliuotų oras. Kaip ir įprasti švilpukai, ultragarsiniai veikia, kai į juos nestabdomai cirkuliuoja vėjas. Švilpukai pradeda skleisti aukšto dažnio garsus, kai automobilis važiuoja greičiau nei 30 km/val. Žmonės paprastai tokių garsų negirdi.

Ne vienas vairuotojas teigė jau naudojęs šiuos švilpukus.

„Gal sutapimas, o gal ir ne, bet tuo metu, kai buvau prisiklijavęs tokį švilpuką, kelyje nepasitaikė nė vieno žvėries, o iki tol daugybę kartų tik per plauką išvengdavai susidūrimų su stirnomis“, – tikino iš policininkų rankų dovaną gavęs vyras.

Švilpukai tvirtinami lipdukais, todėl prieš tai reikia gerai nuvalyti tvirtinimo vietą.


Skaičiai ir faktai

Visoje Lietuvoje vakar išdalinti keli tūkstančiai švilpukų.

Klaipėdos apskrityje – 600;

Klaipėdoje – apie 300.

Likusieji – Kretingos, Plungės ir Klaipėdos rajonuose bei Neringoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

AK

Nepykit, jie pas mus gyvena jausmais bei samprotavimais, ne KET.

.

Policininkai stabdė vairuotojus be priežasties? Ne dėl padaryto pažeidimo, o šiaip sau, norėdami įteikti kvailą švilpuką? Ir dar verslininkų, sugalvojusių juos iškišti, užsakymu? Tai yra grubus įgaliojimų viršijimas. "Akcijos" sumanytojai ir vykdytojai turi lėkti iš pareigų.

/

as irgi noriu svilpuko, kur gauti?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS