Klaipėdos rajone – skolininkų medžioklė | Diena.lt

KLAIPĖDOS RAJONE – SKOLININKŲ MEDŽIOKLĖ

Rinkliavą už komunalines atliekas Klaipėdos rajone administruojanti įmonė „Gargždų švara“ įspėja, kad nuo vasario imsis griežtesnių sankcijų prieš skolininkus.

Keičiasi tvarka

Nuo šių metų įsigaliojo keli pakeitimai, tad rajono gyventojų laukia pokyčiai. Siekiant didesnio vietinės rinkliavos mokėtojų dėmesio ir skatinant jų atsakingumą, griežtėja ne tik prašymų ir prie jų pridedamų dokumentų pateikimo tvarka, bet ir terminai.

Prašymai, kuriuose asmenys kreipsis dėl atleidimo nuo vietinės rinkliavos mokesčio už 2012 metus, nebebus priimami ir nagrinėjami.

„Todėl primename, kad prašymai su atitinkamomis pažymomis už 2013 metais nenaudotus, fiziškai pažeistus ar sunaikintus pastatus, išskyrus sodo paskirties nekilnojamojo turto objektus, turi būti pateikti Klaipėdos rajono savivaldybės įmonei „Gargždų švara“ iki kovo 31 dienos“, – aiškino įmonės „Gargždų švara“ vadovas Rimantas Martinkus.

Pažymos dėl lengvatų

Lengvatų gali tikėtis nedirbantys senatvės pensinio amžiaus sulaukę asmenys, kurie vieni valdo ir naudojasi gyvenamosios paskirties nekilnojamojo turto objektais, išskyrus sodo paskirties pastatus. Pažymas pateikti taip pat turi teisę asmenys, netekę 60–100 proc. darbingumo ir gyvenantys vieni arba su vienu nedirbančiu senatvės pensinio amžiaus asmeniu.

Lengvata bus taikoma pristačius reikalingas pažymas iki kovo 31 d.

Jeigu asmuo sulaukia pensinio amžiaus arba netenka 60–100 proc. darbingumo po pažymų pristatymo termino, prašymą jis gali pateikti ir po aukščiau nurodytų faktinių aplinkybių atsiradimo.

„Atkreipiamas dėmesys, kad remiantis Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos sprendimu patvirtintu lengvatų taikymo tvarkos aprašu lengvatos yra taikomos tik Klaipėdos rajono savivaldybės teritorijoje gyvenamąją vietą deklaravusiems asmenims“, – pabrėžė R.Martinkus.

Skolininkams – sankcijos

Nepaisant to, kad didžioji dalis vietinės rinkliavos mokėtojų rūpestingai susimokėjo vietinę rinkliavą, yra žmonių, kurie vengia šios prievolės. Klaipėdos rajono savivaldybės įmonės „Gargždų švara“ administracija nuo šių metų vasario planuoja perduoti nemokių asmenų skolų išieškojimą į teisinių institucijų rankas.

R.Martinkus tikino, kad remiantis turimais vietinės rinkliavos mokesčio surinkimo skaičiais matyti, jog yra asmenų, kurie sąmoningai vengia šio mokesčio ir naiviai tikisi, kad pavyks jo išvengti ir 2014 metais.

„Šiuo metu yra sudaromi 2012-ųjų skolininkų sąrašai ir bus skelbiamas išieškojimo paslaugų pirkimas. Tvarkingai mokesčius moka apie 80 proc. gyventojų. Tačiau manome, kad rinkliavos nemoka apie 1,5 tūkst. fizinių ir juridinių asmenų. Tarp jų apie 900 yra sodininkai“, – teigė R.Martinkus.

Gyventojai yra perspėjami, jog susidariusios skolos turi būti sumokėtos iki sausio 15 dienos, o neįvykdžius to, asmuo pateks į skolininkų sąrašus.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS