Klaipėdos rajonui teks koreguoti bendrąjį planą | Diena.lt

KLAIPĖDOS RAJONUI TEKS KOREGUOTI BENDRĄJĮ PLANĄ

Klaipėdos rajono savivaldybė užsimojo koreguoti rajono bendrąjį planą. Tokių procedūrų prireikė paaiškėjus vis pasikartojančioms situacijoms – pramonės įmonių plėtra daug kur nepatenkintos vietos bendruomenės.

Rezultatai – po metų

Bendrojo plano koregavimas gali užtrukti kone metus.

Tačiau tai yra sudėtingas procesas, duosiantis ateičiai aiškius kriterijus dėl pramonės vystymosi.

Bėgimas paskui traukinį – taip Klaipėdos rajono Sudmantų kaimo bendruomenė vadina situaciją, susiklosčiusią dėl bendrovės „Ekonovus“ užmojų gyvenvietės pašonėje atidaryti atliekų rūšiavimo aikštelę.

Įmonė iš privačių asmenų jau išsinuomojo teritoriją su angaru prie pat automagistralės.

Prie pat Klaipėdos miesto ženklo, teritorijoje tarp degalinės ir prabangių automobilių salono, netrukus gali atsirasti rūšiuojamų atliekų aikštelė.

„Kad bendruomenėms nereikėtų bėgti paskui traukinį, manau būtų labai gerai apsibrėžti teritorijas, kuriose tokia veikla nebūtų galima“, – tikino Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narė Loreta Urbutė.

Atliekų rūšiavimas yra taip pat pramonės šaka.

Bendruomenės priešinasi

Skandalas tarp vietos gyventojų kilo po to, kai atliekų rūšiavimu užsiimanti įmonė „Ekonovus“ atskleidė savo planus keltis į Sudmantų kaimą.

Prieš tai bendrovė išprašyta iš Klaipėdos miesto, o planams persikelti į Gargždus pasipriešino Klaipėdos rajono savivaldybė.

Skundų rajone dėl atliekų rūšiuotojų yra buvę ir daugiau.

Anksčiau Dumpių kaimo gyventojai kentėjo dėl sklindančių kvapų.

Šimkų kaimo bendruomenė mynė teismų slenksčius dėl įmonės „Raguvilė“ veiklos.

Pasipiktinimas buvo kilęs dėl aikštelėje laikomo šlako, kuris buvo vežamas čia sandėliuoti po atliekų deginimo.

Gytis Kasperavičius. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Reglamentuos plėtrą

„Bendrasis planas koreguojamas ne dėl konkrečios bendrovės veiklos, mes buvome susiplanavę monitoringą. Stebėseną atlikę specialistai įvardijo, kokius dalykus mums vertėtų pakoreguoti. Buvome sulaukę gyventojų ir įmonių prašymų dėl bendrojo plano koregavimo“, – paaiškino Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus vedėjas Gytis Kasperavičius.

Numatyta 20 punktų, kuriuos norėta koreguoti bendrajame plane.

„Tikslas – reglamentuoti pramonės įmonių plėtrą gyvenamosiose teritorijose. Atliekų rūšiavimas yra taip pat pramonės šaka. Apie šias problemas kalba Šimkų, Dumpių kaimai, o dabar prisidėjo ir Sudmantų kaimo bendruomenės nusiskundimai“, – pastebėjo G. Kasperavičius.

Klaipėdos rajonas atsidūrė tam tikroje kryžkelėje – pramonės šakų veikla skatinama, laukiamos investicijos, siekiama, kad būtų naujų darbo vietų, tačiau tuo pat metu suvokta, kad pramonė neturi užgožti gyventojų poreikių.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Ponia Rasa, kaimo vietovė yra kaimo vietovė, čia ir gaidys gieda, ir šuo loja ir katinai laisvi vaikšto... O jei norite miesto, prašome į miestą, ten ekologiškos išmetomosios dujos, triukšmas, formalūs kaimynų santykiai... O perkant nekilnojąmą turtą, reikia žiūrėt ką perki...

Rasa

Gerb. KASPERAVIČIAU. užmiršote Dauparus. Ūkininkas šalašų pristatė apie 200 kv m. Savo veiklai vykdyti Be jūsų žinios. Nes klerkai jūsų sutikimo neranda. O Gerb. MARKAUSKAS atvažiavęs persigando. Ir.....

Zosė ilganosė

Nesismulkinkim- leiskim atliekų aikštelę atidaryti Giruliuose, Karklėj ar kur nors tarp Palangos ir Šventosios...Dzin gyventojai- jų mažuma, o poilsiautojai tai atvyksta, tai išvyksta- labai nesipriešins...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS