Klaipėdos taryboje – mūšis dėl pokyčių | Diena.lt

KLAIPĖDOS TARYBOJE – MŪŠIS DĖL POKYČIŲ

Klaipėdoje naikinamos įvairiausios komisijos ir tarybos. Aiškėja, kad vienos posėdžiuose nesurinkdavo kvorumo, o kitoms keliami rimti klausimai dėl lėšų panaudojimo tikslingumo.

Lėšos – restoranėliui

Tokių pokyčių iniciatorius Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus netrukus viešojoje erdvėje sulaukė kaltinimų esą demokratijos žlugdymu, nes didžiausios aistros kilo dėl Kultūros ir meno tarybos naikinimo.

„Klausia – ar naikinu demokratiją kultūros ir meno pasaulyje? Dar kartą atsakau – ne. Pasikeitus teisės aktams, merai tiesiogiai vadovauja administracijai bei teikia sprendimus miesto politikams. Siekiant skaidrinti biudžeto lėšų panaudojimą, lėšas planuoti ne slaptai, o viešai diskutavus su visuomene, politikams pateikiau sprendimo projektą dėl visuomeninių tarybų ir komisijų pripažinimo netekusiomis galiomis“, – apie savo siūlymą socialiniame tinkle rašė A. Vaitkus.

Meras pateikė klausimų keliantį pavyzdį apie „Memel“ atvirukų gamybą.

„Šis projektas buvo svarstomas meno ir kultūros taryboje iki pasikeičiant miesto valdžiai. Akivaizdu, kad tokioje diskusijoje turėtų dalyvauti istorijos ekspertai. Deja, ką mes matome šiomis dienomis – į diskusiją vietoj istorikų pakviečiamas politikas. Šiam projektui įgyvendinti – pokalbiui restoranėlyje buvo skirta 8 672 eurų finansavimas iš miesto biudžeto, tai yra klaipėdiečiams priklausančių pinigų“, – stebėjosi A. Vaitkus.

Jis paaiškino kaip, jo akimis, turėtų veikti naujoji Kultūros ir meno taryba.

„Į naujai formuojamą kultūros ir meno klausimus svarstysiančią darbo grupę kviečiama po atstovą iš visų meno sričių, taip pat kultūros magistrai. Visi meno ir kultūros projektai bus nagrinėjami viešai, o ne kaip iki šiol – už uždarų durų“, – paaiškino A. Vaitkus.

Svarbiausias – aktyvumas

Diskusijų buvo kilę ir dėl kitų tarybų veiklos.

Paaiškėjo, kad Klaipėdos miesto savivaldybės bendruomenės sveikatos tarybą anksčiau sudarė 15 narių, tačiau, net esant tokiam būriui specialistų, nepavykdavo surinkti kvorumo.

Buvo pasiūlyta narių skaičių sumažinti iki šešių, tačiau tarybai argumentus išdėsčius tarybos nariui Sauliui Liekiui, pritarta palikti devynių narių skaičių.

„Geriausias kvorumas tai yra vienas. Atsisėdai ir pats su savimi susitarei“, – juokavo tarybos narys Vytautas Grubliauskas.

Buvęs Klaipėdos meras siūlė orientuotis ne į tarybos narių skaičių, o į jų aktyvumą.

„Akcentus dėkime į atsakomybę už priimtus sprendimus“, – reziumavo V. Grubliauskas.

Bendruomenės sveikatos taryba liko vienintelė, kurios politikai nusprendė nenaikinti.

Arvydas Vaitkus. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Netenkino rezultatai

Diskusijų buvo kilę ir dėl Klaipėdos miesto smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos naikinimo.

Vicemerė Vaida Raugelė tarybos posėdžio metu patikino, kad savivaldybė, prieš siūlydama naikinti šią tarybą, klausė uostamiesčio verslininkų, ar juos tenkino daug metų veikusios tarybos veikla.

„Jie visi patvirtino, kad jų netenkino“, – patikino V. Raugelė.

„Atvirų durų sindromas priklauso nuo to, iš kurios pusės tos durys bus uždarytos ar atidarytos“, – tokia fraze į diskusiją įsiliejo V. Grubliauskas, kuris stebėjosi, kad, naikinant patariamąsias tarybas, didelis krūvis tektų merui, kuriam tektų įsitraukti į įvairiausių tarybų veiklą.

„Aš linkęs tikėti meru“, – palaikymą A. Vaitkui išsakė V. Grubliauskas.

Taryba pritarė Smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos naikinimui.

Didžiausią nepasitenkinimą reiškia tie, kurie gaudavo daugiausiai lėšų.

Užsiiminėjo niekais?

Diskusijoje dėl Klaipėdos miesto akademinių reikalų tarybos naikinimo, tarybos narys Andrius Petraitis pasigedo siūlymo, kuo derėtų pakeisti naikinamą tarybą.

„Ji tiek metų užsiiminėjo niekais?“ – klausė politikas.

A. Vaitkus paaiškino, kad tarybos ar komisijos būtų kuriamos mero potvarkiu.

„Didžiausią nepasitenkinimą reiškia tie, kurie gaudavo daugiausiai lėšų. Kalbėkime apie skaidrumą ir viešumą. Tai yra viso pokyčio pagrindas. O to kai kas bijo“, – kalbėjo meras A. Vaitkus.

Dalis tarybos narių siūlė atidėti tarybų ir komisijų naikinimo svarstymą, bet daugumos balsas nulėmė, kad už siūlomus sprendimus taryba turėjo balsuoti.

Didžiausios diskusijos buvo kilusios dėl Kultūros ir meno tarybos naikinimo. Opozicija piktinosi, kad ekspertais taps savivaldybės administracijos darbuotojai.

Klausimą pristačiusi ir išaiškinusi, kaip iki šiol veikė minėta taryba, Kultūros skyriaus vedėja Eglė Deltuvaitė pripažino, kad kol kas neturi argumentų kritikuoti, ar siūlomi pokyčiai bus blogi.

„Aš bendravau su iki šiol dirbusiais ekspertais ir jie pripažino, kad juos meras įtikino. Buvau lengvai šokiruotas. Jie vis tik mato viltį“, – pripažino V. Grubliauskas, raginęs kultūros bendruomenę telktis darbams.

Iš viso uostamiesčio taryba nusprendė naikinti Smulkiojo ir vidutinio verslo tarybą, Akademinių reikalų tarybą, Senjorų tarybą, Socialinės paramos tarybą, Šeimos tarybą, Sporto tarybą, Kultūros ir meno tarybą, Jūrinių ir vidaus vandenų reikalų komisiją, Jūrinės kultūros koordinacinę tarybą, Klaipėdos miesto tautinių mažumų tarybą.

Rašyti komentarą
Komentarai (20)

Sigitas

Taigi būtent prie eks. mero valdžios dešimties metų valdymo laikotarpyje nebuvo jokio skaidrumo ir tos super puper politinės demokratijos. O buvo politinis konservatorinis ir liberalinis“ ir liberalinis-konservatoris valdymo neprofesionalumas ir ne ūkiškumas”. Užtai dėl to Klaipėdos miestas ne gražėjo, o klimpo į politinį veiksmų surambėjimą ir t.t. . Nes dabar kur tik KLaipėdos mieste bežengsi, tai ir užlipi ant politinio neūkiškumo kavašudį. Todėl dabar ir ne keista t.y. kai dabar dabartinė valdžia be jokio populizmo ėmėsi dalykiškai tvarkyti Klaipėdos miesto ekonomikos, socialines ir ūkio sričių segmentus, tai dėl dabartinio mero priimamų sprendimų-nutarimų kai kurie miesto politpalaikiai pradėjo reikšti savo pasipriešinimą ir savo aštrialiežuviškumu. Tai gal prieš tai kad ką sakyti, tai lai patys jie pateikia tuos konkrečius faktus ką jie tokio miesto ir jo gyventojų labui padarė?

simona

Tarybos nariai atsisakydami formuoti visuomenines tarybas, joms vadovauti ir jose dirbti, atsisakė ir darbo krūvio. Tai gal ir algas susimažins? 800 eur algą žmonės gauna dirbdami pilnu krūviu. Mūsų tarybos nariai turi vieną tarybos posėdį per mėnesį ir keturis komiteto posėdžius. Gal dar kokioj komisijoj sudalyvauja. Visuomeninių Tarybų veiklos atsisakė, krūvį susimažino, tai ir algą sau mažinkit. Taip sutaupysit biydžeto pinigėlius.

Jonas

Netgi didžiausiame bardake turi būti elementari tvarka. O elementari tvarkos palaikymo sistema reikalauja paprastumo. Tad paukščių turgų naikinimas neišvengiamai būtinas. Tik klausimas -kaip iki to nusiritome kad naujam merui akys mato, rankos dirba ,o iki tol buvo rinkti kaip priedanga betvarkei ir korupciniams pinigų dalinimams.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS