Kokios Velykos be bažnyčių Klaipėdoje? | Diena.lt

KOKIOS VELYKOS BE BAŽNYČIŲ KLAIPĖDOJE?

Jau rytoj tikintieji rinksis į bažnyčias Verbų sekmadienio mišioms. Kaip vyks pamaldos ir kokios tvarkos laikysis bažnyčios Didžiąją Velykų savaitę?

Kviečia melstis namuose

Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčios klebonas Mindaugas Šlaustas patikino, kad nors bažnyčios yra išsiilgusios savo parapijiečių, masiškai veržtis į mišias nerekomenduojama.

„Esame pažymėję vietas, kuriose gali atsisėsti tikintieji, raginame dėvėti kaukes ir dezinfekuoti rankas. Vis dėlto nepatarčiau vyresnio amžiaus gyventojams lankytis mišiose. Mūsų bažnyčioje telpa 80 žmonių, tačiau toks skaičius liečia ir visą aptarnaujantį personalą. Manau, kad antplūdžio nebus. Matome, kad žmonės saugosi. Net vasarą, kai atlaisvino karantiną, daug žmonių bažnyčiose nebūdavo“, – pastebėjo klebonas M.Šlaustas.

Karantino laikotarpiu net ir vyresnio amžiaus žmonės išmoko tam tikrų naujovių.

Aukas perveda bankiniu pavedimu, o pačias mišias išklauso internetu.

Mindaugas Šlaustas / Redakcijos archyvo nuotr.

„Mišių aukojimą galima užprašyti ir telefonu. Žmonės pasirenka tam tikrą laiką ir mišias stebi namuose internetu. Atkreipiu dėmesį, kad žmonės sąmoningėja, bažnyčiose elgiasi labai pagarbiai, paiso atstumų, nesibūriuoja ir stengiasi nepažeisti kito žmogaus privačios erdvės. Bažnyčia atrakinama 7 val. ryte, o užrakinama 19 val. Vadinasi, net ir privačiai maldai galima bet kada ateiti, net ir tada, kai kitų žmonių nebus. Be Dievo namų tikrai neliksime“, – kalbėjo M.Šlaustas.

Verbas šventins lauke

Verbų sekmadienį Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje mišios bus aukojamos 8, 9, 10, 12 ir 18 val.

„Verbų sekmadienį prieš mišias tikintieji galės susirinkti lauke prie bažnyčios ir pašventinti verbas. Mišių bus aukojama daugiau, todėl laiką bus galima pasirinkti. Tie, kurie ateis vėliau, bažnyčioje ras pašventintas verbas, kurias galės pasiimti ir parsinešti į namus. Siekiame kuo mažesnio kontakto, tačiau žmogus turi turėti galimybę išgyventi savo dvasinį gyvenimą ir santykį su Dievu“, – paaiškino M.Šlaustas.

Klebonas patikino suprantąs tų parapijų gyventojus, kurie įsikūrę kaimiškose vietovėse.

„Kokios Velykos be bažnyčios? Aišku, kad žmonės labai nori švenčių metu jose apsilankyti. O tokios bažnyčios gali talpinti gal tik 10 žmonių. Labai gaila“, – apgailestavo M.Šlaustas.

Kretingoje – Kryžiaus kelias

Kretingos Viešpaties Apreiškimo vienuolyno Švč. Mergelei Marijai parapijos klebonas Juozapas M. Žukauskas patikino, kad kretingiškių prie bažnyčios durų lauks savanoriai, kurie pamatuos temperatūrą, dezinfekuos rankas.

„Suolai pažymėti, visus kviečiame dėvėti kaukes, o komuniją dalijame į rankas. Prieš tai savanoriai dar kartą dezinfekuoja tikinčiųjų rankas. Tokios tvarkos laikomės visą karantino laikotarpį. Po kiekvienų mišių visa bažnyčia yra dezinfekuojama“, – paaiškino parapijos klebonas.

Kretingoje mišios šventinę savaitę bus aukojamos kartu su parapijiečiais.

„O štai Vilniuje, kiek teko girdėti, bažnyčias yra uždarę. Sprendimus lemia susirgimų skaičius“, – tikino J.M.Žukauskas.

Didįjį ketvirtadienį vyks Eucharistijos įsteigimo mišios, penktadienį 15 val. bažnyčios šventoriuje bus einamas Kryžiaus kelias, o vakare aukojamos Kryžiaus išaukštinimo pamaldos.

Šeštadienį 21 val. vyks Velykų vigilija. Jos pradžia – šeštadienį po saulėlydžio, kad Prisikėlimo mišios prasidėtų vidurnaktį. Altoriai uždengiami drobulėmis, bet žvakės ir elektros šviesa nedega.

Viduryje presbiterijos priešais altorių stovi žvakidė Velykų žvakei – paschalui. Lauke iš titnago įskelta ugnimi užkuriamas laužas. Tikintieji, pasiėmę mažas žvakeles, susirenka prie laužo.

Sekmadienį 7 val. ryte vyks Tuščio kapo atradimo mišios.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Chi

Ramybės jums ir jūsų namams.

velykos

pavasario sugryzimo svente,dziaukimes atbundancia gamta, baznycio nebuvo daug metu iki katalikybes, sugebejo zmones svesti, nebutinos jos ir dabar

Vita

Nieko, nenumirsit,kad Velykos bus be bažnyčios.Namuose pasimelskit ir viskas bus gerai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS