Mieste – laukinis gyvūnas. Ką daryti? | Diena.lt

MIESTE – LAUKINIS GYVŪNAS. KĄ DARYTI?

Kai kuriems klaipėdiečiams kilo klausimas, ką daryti, jei į miestą netikėtai užklydo laukinis gyvūnas: kviesti specialias tarnybas, ramiai praeiti pro šalį ar stengtis kaip nors jį nuvyti?

Specialistai pataria – geriausia nesiimti jokių veiksmų. Tik taip gyvūnas nepatirs daugiau streso ir pats netrukus ras kelią į jam įprastas teritorijas.

Taigi, nereikėtų trukdyti gyvūnams eiti savais keliais.

"Tie, kurie teiraujasi manęs, aš visada sakau: nereikia nieko daryti. Stirna kelio tikai negali pastoti ir tikrai ji praleis vairuotoją. Tuose kelių ruožuose, kur yra ženklai, kad gali iššokti laukinis gyvūnas, vairuotojams reikėtų važiuoti atsargiau, stebėti kelią. Kai prasideda gyvūnų migracija, pasitaiko ir briedžių. Laukiniams gyvūnams nepasakysi, kad neitų į miestą ar kad kur nors apskritai negalima eiti. Jie traukia savo keliais, ieškodami maisto, poros, poilsio vietų", – teigė Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Vitalis Marozas.

Jis nurodė, kad laukinių gyvūnų mieste gali atsirasti rytais.

"Sutemus ar atėjus vakarui, tas gyvūnas pasitrauks į jam įprastas vietas. Tikrai ką nors ypatingo daryti arba kam nors pranešti nėra tikslinga, nes gyvūnas nestovi vietoje. Kaip atėjo į miestą, taip ir išeis, tik nereikia jo gąsdinti", – pabrėžė V.Marozas.

Jis taip pat pasakojo, kad kažkada į Klaipėdą buvo užklydę keli laukiniai gyvūnai. Jų išprašyti nepavyko, tad teko ieškoti pagalbos.

"Yra pasitaikę tokių atvejų, kai briedis atėjo iki pat Mokyklos gatvės, į netoli esantį miškelį. Prašėme pagalbos. Iš Kauno atvažiavo specialistai su migdomųjų vaistų užtaisu. Tąkart briedis buvo perkeltas į jam įprastas vietas. Esame turėję ir tris užklydusius briedžiukus. Bandėme išvyti juos iš miesto, bet nesėkmingai. Atėjo kita naktis, jie tyliai, ramiai pasišalino. Nuo to laiko sakau, kad gyvūnui geriau netrukdyti. Tokio principo laikomasi jau keleri metai ir gana sėkmingai", – nurodė pašnekovas.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistams dėl gyvūnų reikėtų skambinti tuo atveju, jeigu aptinkama gyvūno gaišena.

Klaipėdos savivaldybės Aplinkosaugos skyriaus atstovė sakė, kad pamačius laukinį gyvūną mieste galbūt reikėtų kreiptis į jau minėtą Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekciją.

Tačiau šios inspekcijos vadovo teigimu, sutikus laukinį gyvūną nereikėtų nieko daryti.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Kaitint \\\\\.../////

'dukvkę'.Juokauju.

Anonimas

nuzudyti ir suesti

Tadas zurnalistei

Ka daryti? Begti is miesto neatsisukant.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS