Mokestis už lietvamzdžius vers badauti? | Diena.lt

MOKESTIS UŽ LIETVAMZDŽIUS VERS BADAUTI?

Vos kelis butus turinčio namo gyventojams sudėtinga susitarti dėl būtinų, bet brangiai kainuojančių darbų. Ypač sunku tokiuose namuose gyvenantiems pensininkams, tačiau išeitį rasti įmanoma.

Pakeisdavo tik dalis

Smilties Pylimo gatvelė yra istorinėje miesto dalyje, dauguma joje stovinčių namų yra seni, statyti dar prieš Antrąjį pasaulinį karą.

Butai juose turi ypatingą aurą, bet jų šeimininkai neretai susiduria su problemomis tariantis dėl bendro turto remonto ir priežiūros.

Viename šių namų ilgą laiką buvo netvarkingi lietvamzdžiai. Pro jų skyles vanduo liejosi ant sienų, tekėjo į rūsius, o nuo perpildytų lapais latakų drėko palėpė, todėl antrojo aukšto butuose, ypač šiaurinėje namo pusėje, buvo jaučiama drėgmė ir šaltis.

Daug metų name gyvenanti Regina dabar jau pensininkė.

Ji pasakojo, kad anksčiau pati rūpindavosi išvalyti lietvamzdžių latakus ties pastoge. Ne kartą prakiurusių lietvamzdžių dalys būdavo pakeičiamos, taip pavykdavo išvengti milžiniškų sąskaitų.

Remontą lėmė balsavimas

Neseniai namą administruojančios bendrovės atstovas pradėjo kalbėti apie būtinybę pakeisti visą lietaus nutekėjimo sistemą ir surengė gyventojų balsavimą šiuo klausimu.

Iš penkių namo gyventojų tik Regina buvo prieš. Moteris suprato, kad jai tai bus sunkiai pakeliama finansinė našta, ir siūlė, kaip anksčiau, pakeisti tik prakiurusias vamzdžių ir latakų dalis.

Regina iš namo administratoriaus išgirdo, kad jai teks mokėti už minėtus darbus apie tūkstantį eurų.

Ir šiuo atveju esame pasiruošę rasti palankiausią sprendimą.

Vienas butas yra savivaldybės nuosavybė, todėl jo gyventojai nebalsavo.

Kitų trijų butų savininkai pasisakė už visos sistemos pakeitimą. Jų nuomonė buvo lemiama.

Namo gyventoja Lana pasakojo, kad dėl lietvamzdžių pakeitimo derėtasi apie dešimtmetį. Jeigu kaimynė nebūtų užsispyrusi, visa sistema galėjusi būti pakeista dar „prie lito“, ir tai būtų kainavę kur kas mažiau.

Per tą laiką rūsys pribėgo vandens ir įdrėko, tas pats atsitiko ir su sienomis, į kurias per skyles lietvamzdžiuose ilgą laiką liejosi vanduo.

Lana teigė dar nežinanti, kiek jai teks mokėti už lietaus sistemos atnaujinimą, bet nė kiek nenustebo išgirdusi tūkstančio eurų sumą. Ji pasakojo, kad darbininkai ne tik naujais pakeitė visus lietvamzdžius, bet ir atnaujino kai kurias nubyrėjusias čerpes bei supuvusias gegnių dalis.

Nors darbininkai baigė darbus vos prieš kelias dienas, Lana tikino jau pajutusi – bute dabar kur kas šilčiau. Moteris tikisi, kad tai bus pirmas žingsnis, po kurio galėtų eiti ir fasado dažymas.

Per mėnesį – 140 eurų

Tačiau Regina įsitikinusi, kad dėl kaimynų noro keisti visą lietaus nutekėjimo nuo stogo sistemą ji daugiau nei pusmetį bus priversta gyventi pusbadžiu.

Moteris ėmė skaičiuoti, kad mokėdama dalimis septynis mėnesius ji kiekvieną mėnesį turės atiduoti daugiau nei 140 eurų.

Gaudama 400 eurų pensijos, už komunalines paslaugas ji sumoka apie 100 eurų, nemažai pinigų jai reikia vaistams. Tad gyvenimui lieka visai mažai.

Komentuodamas susidariusią padėtį namą administruojančios bendrovės „Civinity Namai“ Klaipėdoje vadovas Artūras Kavaliauskas apgailestavo, kad mažas pajamas gaunantiems butų savininkams šiuo metu valstybė ar savivaldybė nesiūlo paramos programų, kurios galėtų visiškai ar iš dalies finansuoti lietvamzdžių keitimo darbų kainą.

Pasak vadovo, tokiais atvejais su finansiniais sunkumais susiduriantiems gyventojams bendrovė sudaro mokėjimų grafiką.

„Įprastai taikome mokėjimo išdėstymą per septynis mėnesius, tačiau esant specifiniams atvejams deriname sąlygas individualiai. Ir šiuo atveju esame pasiruošę rasti palankiausią sprendimą, kurį aptarsime asmeniškai su kliente“, – į dienraščio „Klaipėda“ paklausimą atsakė A. Kavaliauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Manau ,kad trūksta sveikos kontrolės (nepriklausomos)

Na ir kainas reiktų patikrinti , Namų valdos ima tikrai labai didelius pinigus už bet kokiį darbelį ,nes greičiausiai administracinės išlaidos galingos. Kas tai kontroliuoja, kaip ir KRATS administravimo išlaidas, kurios ženkliai didesnės net už kitų regionų....

vardan tiesos ir geroves

Ar ne paprasciau butu ta pensininke kaip jau iprasta Lietuvoje -- NUSAUTI? Pi.da.rai, balsuojam.

Su linkėjimais daugiabučių "runkeliams"

Dauguma daugiabučių gyventojų dėl savo prigimtinio ar išsiugdyto tingumo bei nesuprantamo ir aplaidaus požiūrio į administratoriaus savivalę beveik visais administravimo klausimais nusipelno "badauti". Sveikinkite Civinity bendrovę, užvaldžiusią Lietuvoje daugiabučių administravimą, su daugiau nei 74 mln. EUR pasiekusiais pelno iš Jūsų tuštinamų piniginių. Linkiu ir toliau miegoti letargo miegu. Juk užmigus tokiu miegu, nereikės galvoti apie badavimą. Labanakt.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS