Naikins L. Giros gatvės pavadinimą | Diena.lt

NAIKINS L. GIROS GATVĖS PAVADINIMĄ

Klaipėdos politikai aptarinėja Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro sprendimą uostamiestyje naikinti Liudo Giros gatvės pavadinimą. Nors galutinį verdiktą dėl tokio sprendimo tars miesto taryba, politikai šį klausimą aptarinėja savivaldybės komitetuose.

Savivaldybės Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija jau apsvarstė šį klausimą dar lapkritį ir pasiūlė L. Giros gatvės pavadinimą pakeisti į Ernsto Vicherto gatvės pavadinimą.

Pakeitus Liudo Giros gatvės pavadinimą, bus įvykdytas Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro reikalavimas laikytis Draudimo propaguoti totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijas įstatymo nuostatų.

Svarstant gatvės pavadinimo keitimo klausimą, Finansų ir ekonomikos komitete buvo aiškinama, kad siūlymas šiai gatvei suteikti E. Vicherto vardą atsirado ne šiaip sau.

Ši gatvė 1938 metais kaip tik ir turėjo tokį pavadinimą. Tik jis buvo panaikintas 1948 m.

E. Vichertas (1831–1902) buvo teisininkas, rašytojas, dramaturgas, visuomenės veikėjas, 1859–1860 m. dirbo Klaipėdos teismo asesoriumi.

Viena žymiausių jo apysakų – „Šaktarpis“ (lietuvių kalba išleista 1929 m., pakartotas leidimas 1981 m.), jos pagrindu 2000 m. sukurtas meninis filmas „Elzė iš Gilijos“ (rež. Algimantas Puipa).

E. Vichertas yra gyvenęs Klaipėdoje.

„Tai, kad jis yra gyvenęs, turbūt, nėra didžiausia privilegija, kad jo vardu būtų vadinamos gatvės“, – sureagavo į siūlymą komiteto pirmininkas Rimantas Taraškevičius.

Daugiausia diskusijų kilo dėl to, kad Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras savo rašte savivaldybei parašė, kad siūlo naikinti L. Giros gatvės pavadinimą.

Politikai stebėjosi, kad tik uostamiesčio taryba sprendžia, ką ir kur šalinti.

„Tai šaliname?“ – kvietė politikus balsuoti už siūlymą R. Taraškevičius.

Dėl pokyčių keisis septynių pastatų adresai, kuriuose yra 39 patalpos.

Dviems gatvių lentelėms pagaminti, pastatų numerių lentelių, gatvių krypties nuorodų ir jų tvirtinimo darbams reikės 513 eurų.

Viešųjų objektų atitikties totalitarinių, autoritarinių režimų ir jų ideologijų propagavimo juose draudimui vertinimo tarpinstitucinė komisija nusprendė, kad Klaipėdoje tikrai neturėtų būti L. Giros gatvės pavadinimo ir nuo pastato Vilties gatvėje būtų pašalinta atminimo lenta su bareljefu A. Venclovai.

Sprendimo dėl Salomėjos Nėries gatvės pavadinimo keitimo dar nėra, komisija laukia istorikų pažymos.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

ddd

Gal baikim bludyi,visa tai reikejo daryti pries 30 metu..Tada nei Cvirka, nei L Gira ir pan. niekam nekliuvo,dabar noretumem vadinti, tik dar vardo niekaip nesugalvojam.

Kaunietis

Viska nutarė liunzzzzbirbiu šutvės padugnės naikinti, tai ir Kauno hidroelektrinę sunaikinkit, juk Tarybiniais metais pastatyta, vietoj jos galės pastatyti vėjo malūnus, gatves,skverus pavadinkit baigiančio padvėsti kuproto apsisnargliavusio liunzzzzbirbio vardu,daugiabučius nugriaukit juk ir tie Tarybinius laikus mena, apgailėtini debilai jūs

bl koki durniai

ner aniems ka veikt tai geriau eitu sniego nuo gatvės kast
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS