Narve augintiems apuokams – laisvė | Diena.lt

NARVE AUGINTIEMS APUOKAMS – LAISVĖ

Ventės rago ornitologinės stoties ornitologui Vytautui Eigirdui teko nelengva užduotis paruošti nelaisvėje gimusius apuokus laisvam gyvenimui.

Lietuvos zoologijos sodas kartu su Ekosistemų apsaugos centru į laukinę gamtą paleidžia didžiuosius apuokus – taip siekiama pagausinti šių įspūdingų paukščių populiaciją gamtoje.

"Du didieji apuokai išskilo zoologijos sode. Nelaisvėje buvo auginti nuo 2019 m. Jie kol kas neturi įgūdžių, tad teko apgyvendinti Šiaulių rajono pakraštyje, specialiame aptvare, kuris yra netoli tvenkinių", – pasakojo vienas šio projekto dalyvių V.Eigirdas.

Pirmiausia paukščiai buvo apžiūrėti, išmatuoti ir sužieduoti.

Specialistai surinko duomenų apie apuokų svorį, snapo ilgį, sparnų ilgius, sparno 3-čios ir 4-tos plunksnų ilgius, uodegos ilgį bei nago plotį.

Šie duomenys renkami siekiant įvertinti paukščių įmitimą, norint palyginti juos su panašaus amžiaus gentainiais.

Laikini Lietuvos zoologijos sodo žiedai pakeisti į nuolatinius. Žiedai padės ateityje identifikuoti šiuos paukščius ir surinkti dar daugiau informacijos apie jų elgseną.

Apuokams uždėti GPS siųstuvai, kuriais šie paukščiai bus sekami paleidus į gamtą.

Apuokai pervežti į adaptacinį voljerą, kuriame mokysis medžioti gyvą grobį ir pratinsis prie gamtos ritmo.

"Didieji apuokai yra nykstanti rūšis. Visoje Lietuvoje jų gyvena tik keliolika porų. Tačiau daugiausia didžiųjų apuokų gyvena pamaryje. Juos traukia vanduo, jiems čia tinkama mitybinė bazė", – patikino ornitologas.

Didieji apuokai yra plėšrūnai, jie medžioja naktį.

"Jie nėra išrankūs, gali misti ir vandens paukščių jaunikliais. Jie yra gamtos sanitarai, medžioja silpnesnius, ligotus gyvūnus ar paukščius", – paaiškino specialistas.

Šiems apuokams gamtoje yra didelių grėsmių.

"Jie dažnai iškrenta iš lizdo, o skraidyti mokosi jau būdami ant žemės. Dėl to kiti plėšrūnai jiems kelia grėsmę", – paaiškino V.Eigirdas.

GALERIJA

  • Narve augintiems apuokams – laisvė
  • Narve augintiems apuokams – laisvė
  • Narve augintiems apuokams – laisvė
  • Narve augintiems apuokams – laisvė
  • Narve augintiems apuokams – laisvė
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

kaunas kaunas

Grazuoliai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS