Nelegaliose pastogėse pelnas liejasi laisvai? | Diena.lt

NELEGALIOSE PASTOGĖSE PELNAS LIEJASI LAISVAI?

Skandalais apipinto Palangoje esančio viešbučio "Pajūris" valdytojams – nurodymas nugriauti nelegalius priestatus, kuriuose ne vienus metus versliukus suka būrys verteivų. Nelegalūs statiniai turėjo būti nugriauti iki liepos 1-osios. Reikalavimo taip ir neįvykdžius, Palangos savivaldybė ketina kreiptis į teismą.

Priestatai tarsi kybo ore

Sankcijų buvusio viešbučio valdytojai sulaukė po to, kai paaiškėjo, jog aplink pagrindinį viešbučio pastatą "prilipintų" priestatų teisėtumo klausimas – pakibęs ore.

Rašytinis pritarimas statinio projektui yra pasibaigęs 2017-ųjų gruodžio 31 d.

Išeitų, jog pusantrų metų priestatai stovi nelegaliai, nors juose ramiausiai vasarą pelnus žėrėsi verslininkai.

Palangos centre, J.Basanavičiaus gatvėje, esantį viešbutį vasarą apninka įvairiausi verteivos.

Laikinuose priestatuose veikia siaubo ir juoko kambarys, kuriame lankosi ir vaikai su tėvais.

Čia pat poška įsikūrusio tiro ginklų šūviai. Vasarą duris atveria suvenyrų parduotuvėlė.

Veikia ir kokteilių baras, o iš S.Daukanto gatvės poilsiautojai dienos pietų suka į valgyklą.

Naktimis ūžia jaunimo pasilinksminimo vieta – naktinis klubas.

Metų metais prie viešbučio buvo išrikiuojami nuomai skirti dviračiai ir elektriniai paspirtukai.

Mįslingai panaikino areštą

Pastaruoju metu objektas priklauso bankrutuojančiai įmonei "Bofora", kuri turi nuosavybės teises į šį pastatą.

Nekilnojamojo turto objektas pirkimo–pardavimo sutartimi 2013 m. įgytas iš įmonės "Optimalus turto valdymas". Pastaroji įmonė vėliau bankrutavo.

Turtas įkeistas Šiaulių bankui, kuris perėmė skandalingai žlugusio Ūkio banko turtą ir įsipareigojimus.

Šis nekilnojamojo turto objektas buvo areštuotas Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimu dėl Generalinės prokuratūros atliekamo baudžiamojo tyrimo, susijusio su Ūkio banko veikla.

Šiam itin plataus masto tyrimui dar net nepasibaigus, Generalinė prokuratūra visai neseniai priėmė nutarimą minėtam turtui panaikinti laikiną nuosavybės teisės apribojimą.

Įmonės "Bofora" bankroto procedūrą vykdo įmonės "Valeksa" vadovas Stasys Poškus, tiesa, tik kaip fizinis asmuo.

Bendrovė "Valeksa", atstovaujama S.Poškaus, lyg tyčia, buvo ir bankrutuojančios įmonės "Optimalus turto valdymas" bankroto administratorė.

Kreipsis į teismą

Palangos savivaldybė tiek į įmonę "Bofora", tiek į bankroto administratorių S.Poškų dėl nelegalių priestatų kreipėsi ne kartą.

Tokie reikalavimai "Boforai" siųsti 2018 m. gruodžio 11-ąją, 2019 m. vasario 13-ąją ir 2019 m. birželio 10-ąją.

Minėtus laikinuosius statinius, prie pastato, esančio J.Basanavičiaus g., pristatytą laikiną prekybinį paviljoną, kuriame įsikūrusios suvenyrų parduotuvėlės, pramogų paslaugų teikėjai, kino demonstravimo patalpa, buvo reikalaujama nugriauti.

Apie nurodymų vykdymą buvo privalu informuoti Palangos savivaldybės Statybos skyrių raštu.

Tačiau liepos 1-ąją laikinieji statiniai nebuvo nugriauti. Regis, jų niekas nesiruošia griauti ir šiandien.

Neįvykdžius reikalavimų, Palangos savivaldybė patikino, jog nedelsiant kreipsis į teismą dėl laikinųjų statinių nugriovimo.

Ar kontroliuos ir tėvą?

Kas yra realus šio pastato šeimininkas, iš tiesų sunku suvokti.

Pastatas priklauso įmonei "Bofora". Ji bankrutavo. Jos turtą laikinai administruoja bankroto administratorius S.Poškus.

Pagrindinis "Boforos" kreditorius, kuris turi teisę į beveik 1,5 mln. eurų vertės turto realizavimo pajamas, šią teisę įsigijo vos už 10 tūkst. eurų iš to paties S.Poškaus administruotos bankrutavusios bendrovės "Optimalus turto valdymas".

Tai įvyko po to, kai Ūkio banko turtą perėmęs Šiaulių bankas 2016 m. be papildomų reikalavimų ar sąlygų tiesiog atsisakė turto įkeitimo, o tai reiškia, kad šiam turtui buvo panaikinta hipoteka.

Bankroto administratoriaus iniciatyva 1,155 mln. dydžio reikalavimo teisė parduota vos už 10 tūkst. eurų.

Po šios sandorio pastato nuomininke tapo įmonė "Damicina". Tai įvyko esą visiškai atsitiktinai, kai viename didžiausių Lietuvos dienraščių buvo įdėtas nuomos skelbimas.

Šios įmonės akcininkas Artur Arakelyan 2015-aisiais dalyvavo Palangos miesto savivaldybės tarybos rinkimų kampanijoje. Šį kandidatą kėlė Socialdemokratų partija.

Įmonei "Damicina" kurį laiką vadovavo Socialdemokratų partijos pirmininko Gintauto Palucko brolis Danas Paluckas.

A.Arakelyan dukra Svetlana Grigorian šių metų rinkimų į savivaldybių tarybas metu siekė Palangos mero posto.

Nors bandymas buvo nesėkmingas, tačiau 28 metų palangiškė pateko į miesto tarybą, kurioje dabar sėkmingai darbuojasi kurorto labui.

Antradienį S.Grigorian kandidatūra buvo pasiūlyta į Palangos savivaldybės Kontrolės komiteto pirmininko postą, tačiau tądien nebuvo patvirtinta tarybos.

Šių pareigų norėtų ir kita Palangos savivaldybės opozicijos atstovė, tad iki liepos 19 d. kurorto opozicinės frakcijos turi susitarti ir pasiūlyti konkrečius pretendentus, kurie galėtų tapti  Kontrolės komiteto, Antikorupcijos ir Etikos komisijų nariais ir pirmininkais.

Ar tapusi Kontrolės komiteto pirmininke S.Grigorian ryšis patikrinti, kaip laikomasi Palangos savivaldybės nurodymų jos tėvo valdomoje įstaigoje?

Leidimų nedavė

Po nuomos sutarties su įmone "Damicina" subnuoma buvo forminama su kitais smulkiaisiais verslininkais.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba patvirtino, jog maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimus, kitaip tariant, higienos pasus, yra išdavusi J.Basanavičiaus g. 9 veikiančiai I.Nenartėnienės individualiajai įmonei, valgyklai-kebabinei, mažajai bendrijai "Ryto broliai", naktiniam klubui, kurį valdo mažoji bendrija "Gaumena", paspirtukų nuomotojams, kitoms smulkioms įmonėms.

"Palangos savivaldybė veiklai prie šio pastato nėra išdavusi jokių leidimų, tačiau veikla yra vykdoma. Vien šių metų birželį Viešosios tvarkos skyriaus specialistai už veiklą viešoje vietoje be savivaldybės leidimo ir triukšmą yra surašiusi ne vieną protokolą, yra paskirtos baudos", – pažymėta redakcijai pateiktame savivaldybės atsakyme.

Skundai dėl triukšmo

Aiškėja, jog pranešimai policijai plaukia ir dėl viešbučio "Pajūris" priestate įsikūrusio tiro.

Aplinkiniai verslininkai skundus teikė ne tik policijai, bet ir savivaldybei.

Juose rašoma, kad nelegaliame paviljone įrengtas tiras neatitinka šaudykloms keliamų reikalavimų, todėl sudaro nelygiavertę konkurenciją greta esantiems analogiškos paslaugos teikėjams.

Taip pat skundžiamasi dėl iš nelegaliame paviljone įrengto siaubo kambario sklindančios garsios muzikos.

Palangos miesto policijos komisariato viršininkas Algirdas Budginas suskaičiavo, jog šiuo adresu policija buvo gavusi 12 pranešimų.

"Tai buvo įvairūs pagalbos prašymai, tai muštynės, tai kažkas kažko nepasidalijo, susikivirčijo. Konkrečiai vienas pranešimas buvo dėl triukšmo šiame pastate. Kiti – abstraktūs, tai statybininkai triukšmauja, tai dar kažkas, bet konkrečiai žmogus nepasako, kokiu adresu sklinda triukšmas. Važiuojame ir patys aiškinamės", – prisiminė A.Budginas.

Tarnybos – bejėgės?

Jie neprivalo mums pateikti nuosavybės ar kitokio pobūdžio dokumentų.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Palangos VMVT vadovė Virginija Grigalauskienė tikino, jog adresu J.Basanavičiaus g. 9 vadinamieji higienos pasai išduoti veikiančiai I.Nenartėnienės individualiajai įmonei, valgyklai-kebabinei, mažajai bendrijai "Ryto broliai", naktiniam klubui, mažajai bendrijai "Gaumena", įmonei "Rubitas", barui "Take U".

"Kokiose patalpose jie veikia, mes netikriname. Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimus išduodame neterminuotam laikotarpiui. Jie neprivalo mums pateikti nuosavybės ar kitokio pobūdžio dokumentų", – aiškino specialistė.

Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Antanas Bauža patikino, jog tokias tvarkas yra nustačiusi Ūkio ministerija.

"Kad mes netrukdytume verslui. Viskas tik tam, kad jie laisviau jaustųsi. Legalus, nelegalus pastatas, mes net nežinome. Neprivalo jie teikti mums tokių dokumentų", – patikino A.Bauža.

Kaip suvaldyti Palangoje vis labiau įsigalėjančią verslininkų savivalę, nežino ir patys valdininkai.

Tiesa, prisimenant viešbučio "Pajūris" pastato kapitalinio remonto atvejį, panašu, jog Palangos savivaldybės pastangomis verslininkai buvo priversti paklusti įstatymams ir vis dėlto gauti statybos leidimus.

Dėl remonto – sankcijos

Dienraštis "Klaipėda" ne kartą viešino, kaip įmonės "Damicina" pasamdyti rangovai, nuardę pastato stogą, griebėsi jį dengti naujomis čerpėmis.

Dar 2016 m. Palangos savivaldybės administracijos specialistai patikrino statybvietę ir užfiksavo, kad pastatas yra netinkamai prižiūrimas.

Pastato stogo konstrukcijos kai kuriose vietose įlinkusios, čerpės byra, išorinių pastato sienų tinkas byra, lietaus latakai nukritę, o nuo drėgmės yra pastato sienos.

Apie užfiksuotas aplinkybes savivaldybė informavo Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą, Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą.

Tačiau, kaip jau įprasta, verslininkai pirma puolė plėšti pastato stogą, o ne rūpintis leidimų gavimu.

2018 m. gegužę buvo fiksuotas neleistinos statybos atvejis.

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcija nustatė, jog leidimas kapitaliniam remontui nėra išduotas.

Buvo surašytas savavališkos statybos aktas.

Pernai gruodį Palangos savivaldybės administracijos specialistai dar kartą atliko pastato techninės priežiūros patikrinimą.

Valdininkai raštus išsiuntė įmonės "Bofora" turtą administruojančiam bankroto administratoriui S.Poškui bei pastatą nuomojančioms įmonėms.

Rašte reikalauta paskirti techninį prižiūrėtoją, taip pat sudaryti ilgalaikį pastato atnaujinimo planą iki 2019 m. vasario 1 d.

Be to, buvo priminta ir apie pareigą nugriauti laikinuosius statinius, kurių teisinio statuso galiojimas yra pasibaigęs.

Šiemet gegužės 30 d. išduotas leidimas atlikti statinio kapitalinį remontą, šis leidimas yra neterminuotas.

Komentarai

Stasys Poškus, įmonės "Valeksa" direktorius

Remiantis įmonių bankroto įstatymu, bankrutavusios įmonės turto pardavimo kainą ir tvarką nustato bankrutavusios įmonės kreditorių susirinkimas, be to, įstatymas imperatyviai nurodo, kad nekilnojamasis turtas visais atvejais visų pirma turi būti pardavinėjamas iš viešųjų varžytinių Vyriausybės nustatyta tvarka. Šiandien įmonės "Bofora" kreditoriai dar nėra priėmę nutarimo dėl įmonės nekilnojamojo turto J.Basanavičiaus g., Palangoje, pardavimo kainos ir tvarkos nustatymo, kreditorių susirinkimas bus šaukiamas remiantis įstatymo normomis bei patvirtinta kreditorių susirinkimų sušaukimo tvarka. Visų bankrutavusių įmonių turto pardavimas iš varžytinių vykdomas elektroniniu būdu interneto svetainėje www.evarzytynes.lt. Šioje interneto svetainėje bus skelbiamos bei elektroniniu būdu vykdomos ir įmonės "Bofora" nekilnojamojo turto J.Basanavičiaus g., Palangoje, varžytinės.

Bankrutuojančios įmonės "Bofora" administratoriaus nuomone, Palangos miesto savivaldybės reikalavimai dėl laikinų statinių nugriovimo yra nepagrįsti, todėl juos ginčija teisme.

Įmonė "Bofora" yra pateikusi atitinkamus prašymus Palangos miesto savivaldybei dėl laikinų statinių naudojimo termino pratęsimo. Šiuo metu teisme yra nagrinėjamas ginčas dėl Palangos miesto savivaldybės atsisakymo šiuos prašymus tenkinti.

Pažymėtina, jog jokių teismų sprendimų dėl įmonės "Bofora" laikinų statinių nugriovimo nėra priimta. Todėl šiuo atveju jokie teismų sprendimai nėra pažeidžiami, o, įmonės "Bofora" nuomone, nepagrįsti Palangos miesto savivaldybės sprendimai yra ginčijami teisme.

Juo labiau – laikinuosius statinius buvo pastatęs iki bankroto iškėlimo buvęs nuomininkas, kuris nevykdė deramos pastato priežiūros bei liko skolingas bankrutavusiai bendrovei per 70 tūkst. eurų. Įmonė "Bofora" buvo pateikusi ieškinį dėl skolos priteisimo. Ieškinys patenkintas visiškai, bet atsakovas apskundė apeliacinei instancijai. Šiuo metu laukiame apeliacinio teismo posėdžio.

Paaiškiname, kad, remdamasi Įmonių bankroto įstatymo nuostatomis, teismo nutartimi bei įmonės "Bofora" nuomos sutarties pagrindu, nekilnojamąjį turtą J.Basanavičiaus g., Palangoje, nuomoja įmonė "Damicina". Bendrovė "Damicina" yra sudariusi subnuomos sutartis su kitais asmenimis, kurie vykdo veiklą šiame objekte. Už įmonės "Bofora" patalpose vykdomą veiklą ir visus jai reikalingus leidimus, licencijas yra atsakingi patys veiklą vykdantys asmenys (nuomininkas, subnuomininkai).

Artur Arakelyan, įmonės "Damicina" akcininkas

Atsakant į užklausimą pažymiu, kad buvusio viešbučio "Pajūris" pastatų pardavimą vykdys įmonės "Bofora" bankroto administratorius, todėl visais klausimais dėl pardavimo skelbimo prašau kreiptis į jį.

Bankroto administratorius taip pat sprendžia klausimus dėl laikinų statinių likimo, kiek man yra žinoma, teisme yra ginčijami savivaldybės reikalavimai dėl šių statinių nugriovimo.

Įmonė "Damicina" yra išsinuomojusi buvusio viešbučio "Pajūris" pastatus iš bankrutuojančios įmonės "Bofora" ir, remiantis nuomos sutarties sąlygomis, atlieka pastato-viešbučio remonto darbus, kurie yra būtini siekiant įvykdyti reikalavimus dėl turto tinkamos priežiūros. Remonto darbai bus vykdomi iki nuomos sutarties galiojimo pabaigos.

Įmonė "Damicina" subnuomoja iš bankrutuojančios įmonės "Bofora" nuomojamų pastatų patalpas subnuomininkams, kurie vykdo įvairią veiklą, už kurios teisėtumą ir visų reikalingų leidimų ar licencijų gavimą yra atsakingi patys. Apie jokius skundus dėl vykdomos veiklos mums nėra žinoma.

GALERIJA

  • Statybos: gegužės 30 d. buvo išduotas leidimas atlikti viešbučio kapitalinį remontą, tad statybininkai griebėsi tvarkyti pastato stogą.
  • Triukšmas: Palangos savivaldybė sulaukė skundų dėl triukšmo, sklindančio iš siaubo kambario, kuris įsikūręs nelegaliame priestate.
Rašyti komentarą
Komentarai (21)

Sarunas

Sitas objektas visada buvo banditu. Buvo tylu iki klaipedos dienos straipsniu. Matyt patys bizniuka dare ? Ar ne mackebicius buvo ten vadovas kartu su boreika? Zodziu grjauti lyginti su zeme ir statyti nauja pastata

Arturui

Tai saunuolis! Juk ten armenas viska tvarko! Palangoje kas padare bizni? Ten kur armenas prisidejo - visi uzsidirbo. Daryk bizni, nepasiduok biurokratams. O kur tas zuvies kioskas su Grazulio mergaite?

Anonimas

Profsajungu rumus atgaivino nejuokink
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS