Nereikalingas knygas galima dovanoti bibliotekai | Diena.lt

NEREIKALINGAS KNYGAS GALIMA DOVANOTI BIBLIOTEKAI

Pastebima, kad per daug knygų namuose turintys gyventojai, nežinodami, kur jas dėti, linkę išmesti kartu su buitinėmis atliekomis.

Tai veikiausiai rodo, kad žmonės vis dar nežino, jog perskaitytas ar nereikalingas knygas galima atiduoti į biblioteką ar tiesiog kam nors padovanoti.

Šilutės plente tarp kelių daugiabučių namų jau kelias savaites riogso tušti alkoholinių gėrimų buteliai, cigarečių pakeliai, nuorūkos ir kitos šiukšlės. Tarp atliekų guli ir išmestas anglų–lietuvių kalbų žodynas.

Gyventojai spėja, kad žodynu būtų buvę galima naudotis dar ne vienerius metus, tačiau dabar jau niekas nenorės valyti nuorūkomis ir purvu aplipusių puslapių.

Anot Klaipėdos savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos metodininkės rinkodarai ir viešiesiems ryšiams Renatos Rudienės, viena vietų, kur žmonės atneša knygas, tikrai yra biblioteka.

Bibliotekininkų siekis – kad knygos atgimtų vis naujų skaitytojų rankose ir kad knygos gyvavimas būtų kuo ilgesnis.

"Jas galima atnešti į bet kurį mūsų bibliotekos padalinį. Bibliotekininkai įvertina knygų būklę, turinio aktualumą ir, jeigu knyga tvarkinga, aktuali arba jeigu jos nėra mūsų bibliotekos fonduose, ji apskaitoma ir patenka į bibliotekos fondus. Dažnai žmonės dovanoja savo asmeninės bibliotekos knygas keisdami gyvenamąją vietą arba perskaitytomis knygomis nori pasidalinti su kitais", – pasakojo R. Rudienė.

Ji taip pat sakė, kad dažniausiai atnešamos seno leidimo grožinės literatūros knygos. Tačiau pasitaiko ir naujų, pavyzdžiui, 2015–2020 m. leidimo knygų.

Žmonės atneša romanų, detektyvų, tobulėjimo psichologijos, kelionių knygų.

"Mūsų biblioteka turi tvarią iniciatyvą – dovanotas knygas dėti į knygų lentynėles autobusų stotelėse. Tos lentynėlės vadinasi "Stop knyga". Taip vyksta dalinimasis knygomis, žmonės ir patys gali įdėti įdomią perskaitytą savo knygą. Lentynėles prižiūri bibliotekininkai, papildo vis kitomis knygomis. Pastebėjome, kad greitai lentynėlės lieka tuščios. Vadinasi, poreikis yra", – kalbėjo pašnekovė.

Jeigu gyventojų padovanotos knygos visiškai netinkamos naudojimui tiek fiziškai, tiek moraliai, bibliotekininkai jas atiduoda makulatūros perdirbimui.

"Bibliotekininkų siekis – kad knygos atgimtų vis naujų skaitytojų rankose ir kad knygos gyvavimas būtų kuo ilgesnis", – sakė R. Rudienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Rima

Turiu labai daug įvairių knygų, lietuvių liaudies pasakų vaikams.Noréčiau padovanoti .

Darius

Zodynu ir moksliniu ir dar belekiek turiu bet kiek turiu, bet jai niekam nereikia sukisiu i krematoriuma

Gera idėja )

Man anglų kalbos žodynas tikrai būtų prireikęs...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS