Nusilpusiam šikšniui – pagalba | Diena.lt

NUSILPUSIAM ŠIKŠNIUI – PAGALBA

Gyvenamųjų namų rajone gyventojai aptiko ant plytelių gulintį nusilpusį šikšnosparnį. Žmonės pagailėjo gyvio ir pamėgino suteikti jam pagalbą.

Lietuvoje veikia Šikšnosparnių apsaugos draugija, kuri vienija gamtininkus, neabejingus šiems gyviams.

„Žmonės paskambino man, nes priklausau šiai draugijai. Labai panašu, kad gyvūnas buvo tiesiog išsekęs. Matėsi, kad jis nepaskrenda, neturi jėgų“, – pasakojo Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcijos vyr. specialistas Erlandas Paplauskis.

Į namus parsivežtą šikšnosparnį teko pagirdyti ir pamaitinti.

„Vėlyvasis šikšnys įrašytas į Lietuvos raudonąją knygą. Per Lietuvą driekiasi šiaurinė šios rūšies arealo riba. Daugėja žinių apie jų žiemojimą pas mus“, – pasakojo E. Paplauskis.

Vyrui teko švirkštu po lašelį pagirdyti šikšnį.

„Maisto važiavau į žvejų masalo automatą. Įmetus porą eurų, pasirinkau musės lervų dėžutę. Šikšnosparnis gamtoje neėda musės lervų, jie gaudo drugelius, vabzdžius. Tačiau bent taip teko jį maitinti“, – pasakojo gamtininkas.

Kodėl jų bijoma, sunku pasakyti.

Gyvūnas paėdęs nurimo, pailsėjo.

„Gėrė jis daug. Tikėtina, kad buvo labiau ištroškęs. Tačiau tiek ir tereikėjo, kai išgirdau, kad nebekrebžda dėžutėje, atidariau ją – o jis išskrido pro langą“, – pasakojo E. Paplauskis.

Vėlyvasis šikšnys turi įspūdingus dantis.

„Šios rūšies prisisaugoma, nes jis dantimis gali pradrėksti odą“, – patikino aplinkosaugininkas.

E. Paplauskis aiškino, kad žmonės be reikalo baiminasi šių gyvūnų.

„Kodėl jų bijoma, sunku pasakyti. Tai – nakties gyvūnai. O žmonės naktį ir karvės gali išsigąsti. Matyt, žmonės bijo visko, kas naktį juda. Gamtoje jie minta įvairiais vabzdžiais, net ir tais, kuriuos žmonės laiko kenkėjais. Pavyzdžiui, šikšnosparniai puikiai gaudo karkvabalius“, – patikino E. Paplauskis.

Lietuvoje gyvena tik vabzdžiaėdžiai šikšnosparniai.

„Pasaulyje gyvena ir mėsėdžių ar net kraugerių šikšnosparnių. Šie gyvūnai yra svarbus reguliatorius gamtoje, nes jie aktyvūs naktį“, – paaiškino E. Paplauskis.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Taip,pas mane įskrido į balkoną,nukrito,puoliau žiūrėti,pasirodo šikšnosparnis,nes gyvo neteko taip arti matyti,tai dargi supyko,norėjo įkasti dantukais,paleidus taip pat sėkmingai,kaip ir įskrido,kažkoks

jie gana protingi

vasarą pas mane buvo atskridę per atvirą langą. paskraidė po butą ir vėl išskrido

""Šikniukui ""

Šikšniui pasisekė. Ačiū gamtininkui ir žmonėms . Malonu girdėti , kad išgelbėtas mažylis )

SUSIJUSIOS NAUJIENOS