Ornitologai net aiktelėjo: Ventėje – dešimtys tūkstančių varnėnų | Diena.lt

ORNITOLOGAI NET AIKTELĖJO: VENTĖJE – DEŠIMTYS TŪKSTANČIŲ VARNĖNŲ

Ventės ragą vienu metu užplūdo nuo 10 iki 15 tūkst. varnėnų būrys. Paukščiai sutūpė į kelis medžius marių pakrantėje. Šis vaizdas nustebino net ornitologus, toks gausus sparnuočių būrys – retokas reiškinys.

Ventės rage kol kas nematyti didžiųjų gaudyklių. Permainingi orai gali joms pridaryti žalos.

Gaudykles šiltajam sezonui ornitologai žada kelti balandžio 1-ąją.

Čia tie, kurie šeimos nepripažįsta. Ne, jiems klausimų dėl lytinės tapatybės nėra, paukščiai viską atpažįsta kaip gamtos sutvarkyta.

„Varnėnai paprastai nakvoja nendrynuose, tikriausiai ieškojo vietos nakčiai Kniaupo įlankoje. Nendrynuose saugiausia – aplink vanduo, jokie plėšrūnai neprieis. Tik iš dangaus gali grėsmių kilti, bet naktį vanagai nemedžioja“, – paaiškino Ventės rago ornitologinės stoties vedėjas Vytautas Jusys.

Kai kurie varnėnai ims perėti balandžio pabaigoje ar gegužės pradžioje, bet dalis šių paukščių pirmaisiais metais vaikų neveda.

Vytautas Jusys / Vytauto Liaudanskio nuotr.

„Gegužę dar galima matyti būrelius. Čia tie, kurie šeimos nepripažįsta. Ne, jiems klausimų dėl lytinės tapatybės nėra, paukščiai viską atpažįsta kaip gamtos sutvarkyta. Inkiluose, apleistose drevėse ir kitokiose vietose kuriasi tie, kurie suks lizdus, o likusieji nendrynuose nakvos“, – juokavo V.Jusys.

Tačiau ornitologai pastebi, kad perinčių varnėnų Lietuvoje itin sumažėjo.

„Kol kas sužieduota apie du tūkstančius paukščių, ne tiek daug kaip pernai. Šaltas pavasaris šiemet. Praėjusią savaitę buvo prasidėjusi zylių migracija, per dieną pagavome 300 zylių, kitą diena – dar šimtą. Bet viskas sustojo, kai tik orai atšalo“, – pasakojo pašnekovas.

Pernai vien kovo mėnesį Ventėje ornitologai buvo sužiedavę 8 tūkst. alksninukų, o šiemet – 80, tūkstantį kartų mažiau.

„Praeitais metais tokiu laiku jau kai kas žydėjo, šiemet – šaltoka. Bet tai yra standartinis, mūsų kraštams būdingas pavasaris“, – reziumavo V.Jusys.

GALERIJA

  • Ornitologai net aiktelėjo: Ventėje – dešimtys tūkstančių varnėnų
  • Ornitologai net aiktelėjo: Ventėje – dešimtys tūkstančių varnėnų
  • Ornitologai net aiktelėjo: Ventėje – dešimtys tūkstančių varnėnų
Vytauto Jusio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Vikai

o svarbiausia kad keičiantis paukščiu ipročiams jie ir žmonės puikiausiai sugyvena. Su tokiais žmonėmis kurie yra žmoniški o ne su tokiais kur prie Klaipėdos parodų rūmu kirto žaliuojantį daugiametį su jame jau perinčiais paukščių lizdais.

Visiems aišku

Kas nesugeba savo lytinių organu valdyti - urvai ir tamsa. O kas laisvas - visas pasaulis atviras, grožis, gyvenimas, laisvė.

Net paukščiams aiški..

gamtos tvarka: perintiems - inkilai ir drėvės, o nenorintiems SUKURTI gyvybės - nendrynai..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS