Pajūrio gydymo įstaigose auga įtampa: tėvai neprisipažįsta dėl kelionių į užsienį | Diena.lt

PAJŪRIO GYDYMO ĮSTAIGOSE AUGA ĮTAMPA: TĖVAI NEPRISIPAŽĮSTA DĖL KELIONIŲ Į UŽSIENĮ

Dėl karantino apribojus uostamiesčio poliklinikų veiklą, Klaipėdos vaikų ligoninę užplūdo karščiuojantys mažieji pacientai. Ligoninės vadovas Virginijus Žalimas teigia, kad situacija darosi įtempta, juolab kai kurie tėvai neprisipažįsta dėl kelionių į užsienį, tad yra ir koronaviruso užkrato tikimybė.

Vaikų ligoninėje – antplūdis

Klaipėdos vaikų ligoninės gydytojas pabrėžė, kad į įstaigą plūsta intensyvus pacientų srautas.

Tai esą atsitiko todėl, kad pirminiai sveikatos priežiūros centrai ir šeimos gydytojai nebeteikia konsultacijų ir nebeapžiūri pacientų.

Mes tiesiog nepajėgiame priimti tiek karščiuojančių vaikų.

"Gavę nurodymą, kad gali dirbti nuotoliniu būdu, jie pacientus pradėjo siųsti mums. O mes tiesiog nepajėgiame priimti tiek karščiuojančių vaikų. Be to, jauni tėvai stengiasi nuslėpti informaciją apie nesenas keliones į užsienį, jei tokios buvo. Kalbu apie žmonių sąmoningumą. Problema ta, kad jie ne tik savo vaikus gali nuskriausti, bet ir aplinkinius, taip pat – mūsų personalą, kuris yra tikrai labai garbaus amžiaus", – teigė V.Žalimas.

Nuo pirmadienio Klaipėdos vaikų ligoninėje sustabdyta visa planinė hospitalizacija.

Ligoninė uždaryta, ligoniai į patalpas patenka tik per Priėmimo skyrių.

"Nuo pirmadienio visiems pacientams, taip pat tėvams, Priėmimo skyriuje matuojame temperatūrą. Jei vaikus lydintys tėvai bus su aukšta temperatūra, jų į ligoninę neįleisime", – kalbėjo vyr. gydytojas V.Žalimas, reaguodamas į karantino paskelbimą.

Virginijus Žalimas / Redakcijos archyvo nuotr.

Tačiau skirtingai nei kitos miesto ligoninės, Vaikų ligoninė apsaugos priemonių iš Sveikatos apsaugos ministerijos rezervo negavo.

"Nors mes šiandien esame vienintelė Lietuvoje Vaikų ligoninė, apsaugos priemonių iš rezervo nesame gavę ir savo jėgomis turime viskuo rūpintis. Mums trūksta vienkartinių respiratorių, chalatų, akinių", – vardijo ligoninės vadovas.

Paruošė naujas palatas

Na, o Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, kur vežami visi, kuriems įtariamas koronavirusas, paguldyta per 30 žmonių.

Keturiems jų diagnozuotas užkratas.

Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis tikino, kad medicinos personalo ir apsaugos priemonių irgi kol kas netrūksta, tačiau rezerve jų nėra.

"Kiek užteks turimo apsaugos priemonių rezervo, priklausys nuo poreikio. Kuriam laikui, sunku pasakyti. Šiandien ligoninėje užimta 30 palatų, kuriose pacientai guli po vieną. Yra 27, kuriems įtariamas virusas, ir 4 jau sergantys. Evakavome dar du ligoninės skyrius, ir dabar turime atlaisvinę dar 20 palatų. Sergančiųjų būklė yra patenkinama. Jie viską gauna, ko reikia. Tačiau specifinio gydymo prieš virusus neturime", – kalbėjo V.Janušonis.

Kelte – karščiuojantis keleivis

Pirmadienio rytą į Klaipėdą atplaukusiame kelte "Liverpool Seaways" atgabentas karščiuojantis keleivis, kuris išvežtas į Klaipėdos universitetinę ligoninę.

Lietuvis vyko iš Švedijos į Klaipėdą. Žmogus, tik įlipęs į keltą, pranešė, kad karščiuoja.

Laikantis visų instrukcijų, vyras buvo izoliuotas atskiroje kajutėje.

Keltui pasiekus uostą, keleivį greitosios medicininės pagalbos automobilis išvežė į Klaipėdos universitetinės ligoninės Infekcinių ligų skyrių.

Kompanijos "DFDS Seaways" atstovas Vaidas Klumbys tikino, kad kol kas keltai į uostamiestį plaukia pilnutėliai.

"Kaip suprantame, kol kas esame tas kelias, kuriuo saugiausia grįžti namo. Tai ypač patogu keleiviams, vykstantiems savais automobiliais, pavyzdžiui, iš Vokietijos", – pastebėjo V.Klumbys.

Kita vertus, jūrų keltais į namus grįžtantys lietuviai gali izoliuotis keltų kajutėse, taip apsisaugodami nuo viruso grėsmės.

"Tai yra kur kas saugiau, nei skristi lėktuvu, kur keleiviai yra priversti kelionės metu būti vienoje erdvėje. O šiuo metu, kai vis daugiau skrydžių yra atšaukiami, keltai lieka ta transporto priemonė, kuri yra labai reikalinga. Keltuose uždarėme komercinius taškus, restoranus, keleiviai dažniausiai maitinasi kajutėse, suprasdami, jog tai yra saugiau", – tikino V.Klumbys.

Į pagalbą – studentai

Siekdamas užtikrinti medikų rezervą karantino metu, Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas į susitikimą rotušėje pakvietė slaugos specialistus ruošiančių mokymo įstaigų ir miesto ligoninių vadovus.

"Matydami, kokiais krūviais dirba mūsų gydymo įstaiga, teikianti paslaugas visam regionui, jau šiandien turime rūpintis pamainos sanitarams, slaugytojams užtikrinimu", – teigė V.Grubliauskas.

Meras akcentavo, kad šiandien svarbiausia yra mediko, dirbančio ypač sudėtingomis psichologinėmis sąlygomis, didžiuliais krūviais, profesija, todėl prioritetas – medikų saugumo, jų darbo sąlygų ir priemonių užtikrinimas.

"Geroji naujiena yra ta, kad pavyko sutarti ir su Klaipėdos universitetu, ir su Valstybine kolegija dėl slaugytojų, kurie savanoriškai galėtų talkinti ligoninėse, kai to prireiks. Labai įkvepiamai atrodo ir kolegiškas visų ligoninių susitelkimas, kur parengtos medikų brigados, pasirengusios padėti, nes apkrovos, kokiomis dirba šiandien gydytojai, viršija visas ribas", – pabrėžė meras.

Klaipėdos universiteto rektorius Artūras Razbadauskas teigė, kad šiuo metu slaugos baigiamąją praktiką baigia atlikti apie 70 studentų.

Apie 30 jų, jei reikės, prisidės slaugant koronavirusu užkrėstus pacientus.

Dėmesys – tik užkrato grėsmei

Ligoninėse iki karantino pabaigos, kuris paskelbtas nuo pirmadienio vidurnakčio, atidedamos planinės operacijos, planinis guldymas, išskyrus būtinąją pagalbą.

Griežtai draudžiamas pacientų ligoninėse lankymas, išskyrus terminalinės būklės pacientų ir vaikų iki 14-os metų lankymas su gydančio gydytojo leidimu.

Atsisakoma planinių konsultacijų, atidedamos kitos gydomosios (ir odontologijos) paslaugos, išskyrus būtinąją pagalbą.

Ribojamos šeimos gydytojo paslaugos namuose, išskyrus ambulatorinės slaugos ir paliatyviosios pagalbos paslaugas.

Tačiau poliklinikose bus vykdomi planiniai skiepijimai, perorganizuojant pacientų srautus.

"Kol kas universitetinėje ligoninėje dar nėra galimybių atlikti testavimo dėl viruso, nors visa įranga ir reagentai paruošti. Tikiuosi, kad šiomis dienomis visa tai bus išspręsta ir Klaipėdoje bus duotas leidimas atlikti šiuos tyrimus", – kalbėjo Klaipėdos meras V.Grubliauskas.

Savivaldybė siekia, kad tyrimai koronavirusui diagnozuoti būtų atliekami Klaipėdoje.

Tam Klaipėdos universitetinė ligoninė yra visiškai pasiruošusi, tačiau iki šiol negautas Sveikatos apsaugos ministerijos leidimas pradėti laboratorinius tyrimus.

Tyrimų atlikimas Klaipėdoje padėtų sutaupyti daug laiko, gerokai sutrumpintų pacientų buvimo ligoninėje laiką laukiant rezultatų.

Rašyti komentarą
Komentarai (33)

Renata Sen

Seniausiai reikėjo pertvarkyti med.įstaigas, rimtai pažiūrėti ko trūksta. Kaip vietose vykdoma ligų prevencija ir t.t. O ne rūpintis šnapso pardavimo laiku ar maisto meniu sustatinėjimu. Gerb.Andriukaitis kažką panašaus į sveikatos priežiūros reformas mėgino padaryti, bet nesuspėjo.:).Dabartinis (vadinamas)ekstremalių situacijų sprendimo būrelis,vadovaujamas mūsų talentingojo ministro Verygos, pilnas tik info apie tai kaip reikia saugotis nuo Koronos.Mėginama pagal savo sugebėjimus organizuoti pandemijos suvaldymą ir gelbėti labai prastą medicinos padėtį. Nelabai gaunasi. Mano nuomone niekas neturi JOKIOS PROGRAMOS.Nei visuom.sveikatos centrų, nei sveikatos srities nvo balso nebuvo girdėti jokios aktualios miesto problemos atveju(smarvės, ekologijos naikinimo, viešos antisanitarijos, inf.ligų prevencijos ir t.t..). Žiūrim ką turim, o turim NIEKĄ.

tokius

tėvus šaudyti be teismo

Nezabitauskas

Meras nesupranta, ką kalba. Kokios apkrovos? Ligoninės planinių ligonių nepriima, tyrimų neatlieka, gydymo nuo koronaviruso neturi. Yra tik padidėjusi nervinė įtampa. Tačiau prie rizikos medikai turi būti įpratę, jų profesija - viena iš pačių pavojingiausių. Todėl ir medikų atlyginimai normaliose valstybėse yra vieni iš didžiausių.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS