Pajūrio upių vanduo dar neketina trauktis | Diena.lt

PAJŪRIO UPIŲ VANDUO DAR NEKETINA TRAUKTIS

Per Kalėdų šventes iš krantų išsiliejusios pajūrio upės slūgsta, tačiau vis dar neaišku, kada jos grįš į savo vagas. Labai panašu, kad potvynis užsitęs mažiausiai kelias savaites, o jei prapliups liūtys, vanduo pasitrauks dar negreitai.

Pasiekti rekordiniai lygiai

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba trečiadienį pranešė, kad šalyje vandens lygis vis dar kilo. Vietomis lygis kilo nuo vieno iki 38 cm.

Akmena-Dangė ties Klaipėda per Kūčias buvo pasiekusi 2,95 m lygį. Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba skelbia, kad stichine laikoma 2,8 m riba, o maksimalia riba laikyta 2,36 m žyma.

Lapkritį upės lygis buvo šoktelėjęs iki 2,83 m.

Vakarinėje ir pietvakarinėje šalies dalyje stebėtas vandens kritimas nuo vieno iki dešimties centimetrų.

Stichinis vandens lygis vakar buvo išlikęs Minijoje ties Priekule. Maksimalus šios vietos vandens lygio taškas yra 5,8 m, stichine laikoma 5,6 m riba.

Gruodžio 24 d. Minija buvo šoktelėjusi iki 5,92 m ribos, antradienį vanduo čia nuslūgo iki 5,72 m.

Minija ties Priekule per lapkritį vykusį potvynį viršijo penkių metrų ribą.

Minija ties Lankupiais per Kūčias buvo pasiekusi 8,21 m lygį. Maksimali šio taško riba – 8,3 m. Stichine riba laikoma 8,25 m. Antradienį vanduo buvo 8,05 m lygio.

Lyginant dabartinius reiškinius su tuo, kas vykdavo prieš 50 metų, tai yra visiška anomalija. Bet ir peržvelgiant 20–30 metų orus, matyti, kad viskas ekstremalėja.

Upės senka nežymiai

Labai panašu, kad per Kalėdas kai kuriose upėse galėjo buvo viršytos visų laikų stebėtos aukščiausios ribos, tačiau dalyje upių, tikėtina, rekordinėmis ribomis bus pripažinti lapkritį užfiksuoti lygiai.

Šyšoje ties Šilute lapkritį buvo pasiekta 2,71 m riba. Čia šį sekmadienį buvo pasiektas 3,46 m lygis. Maksimalia šio taško riba laikoma 4,03 m, o stichine – 3,05 m.

Veiviržas ties Mikužiais lapkritį 40 cm buvo viršijęs stichinę ribą ir buvo pasiekęs 5,2 m lygį. Veiviržo maksimalia riba laikoma 4,6 m. Savaitgalį upės lygis pasiekė 4,91 m. Antradienį upė jau buvo nuslūgusi iki 4,37 m.

Neregėtos vandens lygio aukštumos pasiektos Klaipėdos kanale. Maksimalia riba laikoma 7,94 m žyma. Sekmadienį čia užfiksuotas 8,31 m lygis, antradienį vanduo nuslūgo iki 8,14 m.

Kretingos rajone Akmena-Dangė ties Kretinga sekmadienį buvo pasiekusi 4,07 m ribą, bet maksimalia riba laikoma 4,24 m žyma. Antradienį vanduo nuseko iki 3,52 m.

Lapkričio 9-ąją vandens lygis buvo šoktelėjęs iki 4,13 m.

Minija ties Kartena lapkritį buvo šoktelėjusi iki 5,32 m. O štai vakar Minija šoktelėjo iki 5,14 m. Savaitgalį vandens lygiai čia buvo mažesni.

Juozas Šimkus. Asmeninio archyvo nuotr.

Potvynis užsitęs?

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Hidrologinių stebėjimų skyriaus vedėjas Juozas Šimkus tikino, kad nors vanduo ir senka, potvynis toli gražu dar nesibaigė.

„Kritimas jau yra, bet orai kažko stebuklingo nežada. Bus lietaus, vadinasi, vandens kritimas užsitęs. Jei bus gausių kritulių, potvynis laikysis. Gali būti, kad potvynis tęsis iki pavasario. Lyginant dabartinius reiškinius su tuo, kas vykdavo prieš 50 metų, tai yra visiška anomalija. Bet ir peržvelgiant 20–30 metų orus, matyti, kad viskas ekstremalėja. Potvynių maksimumai būdavo pavasarį, o ne per Kalėdas ar lapkritį“, – stebėjosi J. Šimkus.

Sausį ir vasarį pajūryje dažnokai siaučia stiprūs vėjai, o jiems pasisukus į žemyno pusę, vanduo negali ištekėti iš marių ir upių žiočių.

Metų sandūroje žadamas šioks toks atšalimas.

„Šaltukas pristabdo vandens kilimą. Bet turi pašalti bent jau iki 5–10 laipsnių. Jei bus tik keli laipsniai, nepadės. Žemė dar šilta. Toks šaltukas tik šaligatvius nudžiovins. Labai panašu, kad mažiausiai kelioms savaitėms su tuo vandeniu įstrigome“, – svarstė J. Šimkus.

Sutriko tinklai

Dėl iš krantų išsiliejusių upių Klaipėdos krašte buvo sudėtinga situacija dėl sutrikusių nuotekų tinklų.

Įmonės „Klaipėdos vanduo“ tinklalapyje per šventinį laikotarpį užregistruotas 91 įvairaus pobūdžio gedimas.

Buvo pranešama apie nuotekų tinklų sutrikimus Priekulėje, Kulių kaime, Ginduliuose.

Įmonė „Klaipėdos vanduo“ vien iš Kulių kaimo sulaukė 78 pranešimų dėl nuotekų išvežimo.

„Kitose teritorijose, Gargžduose, Slengiuose, Priekulėje ir Jakuose, buitinės nuotekos buvo išvežamos atsižvelgiant į pakilusį vandens lygį siurblinėse ar nuotekų šuliniuose, kad gyventojams būtų užtikrintas nuotekų paslaugos tiekimas“, – patikino įmonės atstovė Eglė Jurevičiūtė.

Slengiuose nėra įrengta lietaus nuotekų sistema.

Pakilęs vanduo apsėmė įmonės „Klaipėdos vanduo“ buitinių nuotekų siurblinę, jos darbas sutriko.

Priekulėje vandens sankaupos susidarė dėl šiuo metu stichiškai pakilusio vandens lygio Minijos upėje.

Klaipėdos mieste buvo registruojami pranešimai dėl atsiradusių įgriuvų, nuotekų tinklų užsikimšimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

Buria po triejų dienų bus normaliai

Manyčiau

Jei Nyderlandai taip rūpintųsi savo šalimi, kaip rajono meras, tai tos šalies jau nebebūtų.

O ko

jam trauktis? Niekas gi nepuola!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS