Pajūryje daugėja atvejų, kai vietoj vienbučio netikėtai iškyla daugiabutis | Diena.lt

PAJŪRYJE DAUGĖJA ATVEJŲ, KAI VIETOJ VIENBUČIO NETIKĖTAI IŠKYLA DAUGIABUTIS

Parengus projektą vieno ar dviejų butų namo statybai, iškyla daugiabučiai ten, kur pagal planavimo dokumentus to daryti negalima. Tokių atvejų itin padaugėjo Palangoje, kituose kurortuose, Vilniuje. Kaip pažaboti įstatymų spragomis besinaudojančius statytojus, aiškintasi Seimo Aplinkos apsaugos komitete.

Gavus savivaldybės leidimą statyti kone tūkstančio kvadratinių metrų vienbutį, Palangoje atsirado ne prabangi vila, o daugiabutis. Pasak vietos bendruomenės, verslininkai skelbė parduodantys 24 butus. Tačiau čia, kaip reikalaujama prie daugiabučių, nėra įrengtų vaikų žaidimo, automobilių stovėjimo aikštelių. Esą bus užstatytos gatvės, kils problemų ir dėl šiukšlių išvežimo.

„Daugiabučiui daug daugiau reikalavimų. Ir komisijai reikia pastatą priduoti, ir aikšteles įrengti, ir priešgaisrine apsauga, neįgaliųjų privažiavimu pasirūpinti. Tam reikia daug daugiau sąnaudų, o, pavadinus vienbučiu, tokiems statytojams lieka nemažai pinigėlių“, – aiškina asociacijos „Palangos balsas“ vadovas  Egidijus Aleksiūnas.

Statybos inspekcijai nustačius, kad statyba neatitinka projekto, teko išgriauti vidaus pertvaras, teismas sustabdė darbus, kol bus atlikta ekspertizė.

Tokių atvejų, kai pagal vieno ar dviejų butų projektą iškyla daugiabutis arba iš poilsio namų atsiranda keliasdešimt butų, vis daugiau ir kituose pajūrio rajonuose, Vilniuje. Kaip pažaboti įstatymų spragomis besinaudojančius statytojus, aiškintasi Seimo Aplinkos apsaugos komitete.

„Ir pačios savivaldybės leidžia tam vykti, teritorijų planavimo dokumentuose numato labai didelį  užstatymą. Tad tose teritorijose gali atsirasti labai dideli namai. Kitas aspektas – reikėtų sugriežtinti vyriausiųjų savivaldybių architektų atsakomybę“, – teigia Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos viršininkė Laura Nalivaikienė.

„Reikėtų reglamentuoti vienbučių namų plotą arba galimybę jį suskaidyti į kitus turtinius vienetus, kad neatsirastų tokių statybos projektų ir statybų. Įstatymas nereglamentuoja ir vienbučių namų skaičiaus sklype. Esam gavę ne vieną projektą, kur 12–20 arų sklype numatyta 8 ar daugiau sublokuotų namų“, – sako Palangos savivaldybės administracijos direktorė Akvilė Kilijonienė.

Kad vienbutis lengvai nevirstų daugiabučiu, nuo šių metų Aplinkos ministerija reikalauja, kad, projektuojant vieno ir dviejų butų namus, prie jų būtų įrengtos vietos automobiliams, priklausomai nuo pastato ploto.

Anot ministerijos atstovo, kad daugiabučių neatsirastų ten, kur jų neturėtų būti, savivaldybės turėtų peržiūrėti savo bendruosius planus.

„Galėtų peržiūrėti teritorijas, kur galima statyti daugiabučius. Nereikia riboti tokio poreikio. Savo ruožtu Aplinkos ministerija yra pasiryžusi peržiūrėti teisės aktus, kad nepakenktume sąžiningiems verslininkams“, – tvirtina Aplinkos ministerijos Teritorijų planavimo ir urbanistikos departamento vadovas Marius Normantas.

„Jeigu reikės, keisim įstatymus, bet negalime nusileisti, atsiprašau už žodį, „žulikams“, kurie dabar piktnaudžiauja“, – sako Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Algimantas Salamakinas.

Landų piktnaudžiauti, pasak specialistų, yra ir Ūkininkų ūkio, Sodininkų bendrijų bei kituose įstatymuose. Pavyzdžiui, vietoj kaimo turizmo sodybos atsiranda daugiabutis arba rengiamasi statyti dviejų aukštų jaują su 4 balkonais.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Kaip[ gražu

kai apie tokius dalykus rašo dienraštis kuris priklauso tiems patiems kavenskiniams krimialo stropuoliams kurie vietoje garažo miesto centre pastatė tą šlykštų K raidės dangoraižį

hmm

Siuo atveju istatymai nera pazeiati. Yra netinkamas valdininku darbas.

tik griauti

tokius namus būtina griauti, tada nekils noras kitiems statyti tokius namus ir pažeidinėti Lietuvos įstatymus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS