Pajūryje – karštos dienos: mirė žmogus, siautėjo girti poilsiautojai | Diena.lt

PAJŪRYJE – KARŠTOS DIENOS: MIRĖ ŽMOGUS, SIAUTĖJO GIRTI POILSIAUTOJAI

Ilgasis savaitgalis tapo pirmu, bet nepaprastai sunkiu išbandymu pajūrio paplūdimių gelbėtojams. Nelaimės išvengti nepavyko – iš jūros ištrauktas miręs žmogus. Daugybę kitų teko jėga tempti iš bangų. Pliažą atakavo ir bičių spiečius.

Vietoj padėkos – smūgiai

Trys savaitgalio dienos pajūryje buvo visiškai nepanašios viena į kitą.

Daugiausia gelbėtojų pastangų pareikalavo šeštadienis.

Tądien pūtė stiprus vėjas, šiaušėsi aukštos bangos, jūroje maudytis buvo draudžiama.

Nepaisant to, tiek Klaipėdos, tiek Palangos paplūdimiuose tiesiogine to žodžio prasme vyko gelbėtojų kova su girtais ir perspėjimams nepaklūstančiais poilsiautojais.

"Visą dieną ne tik reikalavome nebristi į jūrą, bet ir fiziškai traukėme žmones iš jūros. Penkis išgelbėjome, jei ne gelbėtojai, visų jų artimieji šiandien jau rengtų laidotuves. Nepaisant to, jie buvo nepatenkinti, o vienas net puolė muštis. Vyras buvo visiškai girtas ir gerokai prigėręs vandens, sakyčiau, jau buvo ištiktas komos. Mums teko gerokai paplušėti, kol jį atgaivinome. Atsigavęs jis puolė mus mušti. Net nežinau, alkoholio ar kokių narkotikų jis buvo padauginęs. Žodžiu, ta diena prilygo kovoms Afganistane. Grįžau namo, griuvau į lovą ir tą pat akimirką užmigau su visais rūbais", – pasakojo Palangos gelbėtojų tarnybos vadovas Jonas Pirožnikas.

Šiemet, kaip ir pernai, itin dažnai į paplūdimius ateina girtauti nusiteikusių užsieniečių.

Į pliažą – girtauti

Ne ką lengvesnė ta diena buvo ir Klaipėdos paplūdimių gelbėtojams.

Ne vienas iš jūros varomas poilsiautojas piktinosi ir aiškino esąs klaipėdietis ir žinantis, kaip tokioje situacijoje elgtis jūroje.

"Bėda ta, kad paskui juos brido ir atvykėliai, kurie visiškai nežino, kokie pavojai jų tyko", – atviravo Klaipėdos gelbėtojams vadovaujantis Aleksandras Siakki.

Aleksandras Siakki / Vytauto Petriko nuotr.

Policijos pareigūnai ne kartą skubėjo padėti iš pajūrio išvesti girtus žmones.

Kaip pasakojo A.Siakki, šiemet, kaip ir pernai, itin dažnai į paplūdimius ateina girtauti nusiteikusių užsieniečių. Tai yra iš Ukrainos, Baltarusijos ir kitų kaimyninių šalių dirbti atvykę vyrai.

Jie atsineša stipriųjų gėrimų, maisto ir pliaže surengia pikniką, o pasigėrę būtinai nori sužinoti, ar jūra tikrai jiems iki kelių.

Atvykėliai vis dar nežino, kad mūsų paplūdimiuose negalima ne tik girtauti, bet ir rūkyti, kad už tai baudžiama.

Iš jūros ištraukė negyvą

Sekmadienį jūra buvo rami, buvo leidžiama maudytis, nepaisant to, Palangos paplūdimyje mirė žmogus.

Kol kas neaišku, ar jis nuskendo, ar vyrą ištiko širdies smūgis.

Nelaimė 63 metų vyriškį ištiko 13.12 val., kai jis braidė jūroje ties Ošupio taku. Iš vandens sukniubusį žmogų ištempė poilsiautojai, po akimirkos prie jo atskubėjo gelbėtojai ir pradėjo vyrą gaivinti.

Šį darbą tęsė greitosios medicinos pagalbos medikai, tačiau atgaivinti vyro jiems nepavyko.

J.Pirožnikas pasakojo, kad šį žmogų, vaikštantį pakrante dar prieš įvykį, matė gelbėtojai. Jis vaikštinėjo krantu nuleidęs galvą, buvo blaivus, elgėsi adekvačiai.

Vyras sukniubo įbridęs vos į pusmetrio gylį, todėl spėjama, kad jis ne prigėrė, o mirė staiga sunegalavus širdžiai.

"Kalbėjau su jo žmona ir sūnumi. Jie pasakojo, kad vyras nemokėjo plaukti, todėl niekada nebrisdavo giliai, tik pabraidydavo iki kelių. Taip jis elgdavosi ir poilsiaudamas Turkijoje", – pasakojo J.Pirožnikas.

Medikų pagalbos reikėjo ne tik gaivinamam vyrui, bet ir jo artimiesiems. Jiems teko duoti vaistų nuo streso.

Gelbėjo nuo bičių

Sekmadienį uostamiesčio paplūdimių gelbėtojai buvo priversti kviesti ugniagesius ir bitininkus, nes medinėje kavinės pakyloje susisuko bičių spiečius.

Klaipėdos paplūdimių gelbėtojų vadas A.Siakki pasakojo, kad šeštadienį gelbėtojai ir poilsiautojai pajūryje stebėjo neįprastą reiškinį – nuo jūros prie kopų skrido daugybė bičių.

Nieko panašaus per daug darbo pajūryje metų gelbėtojų vadas nebuvo matęs.

Nors sugeltų žmonių nebuvo, baimės ir nemalonių emocijų būta.

"Tikėjomės, kad ryte bičių neberasime. Ir tikrai, ta daugybė bičių buvo dingusi, gal nuskrido kur toliau, nežinia. Bet maža jų dalis susimetė į medinės konstrukcijos kampą. Neturėjome kitos išeities, kaip prašyti ugniagesių pagalbos", – pasakojo A.Siakki.

Bitės – ne širšės, jų žudyti negalima, todėl pagal seną susitarimą ugniagesiai kreipėsi į bitininkų draugijos žmones. Atvažiavo įgudęs bitininkas, susėmė spiečių ir išsivežė.

Pirmadienį jūra buvo rami, tačiau gerokai vėsesnė nei ankstesnėmis dienomis. Šiaurys atpūtė prie kranto vėsesnį vandenį iš gelmių.

Tačiau vidurdienį visi paplūdimiai buvo pilni pasilepinti vasaros malonumais norinčių žmonių, todėl gelbėtojų vėl laukė įtempto darbo diena.

GALERIJA

  • Aleksandras Siakki
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Daktaras

Idėja Verygai ir Kepeniui - skelbkime Neringą miestu BE ALKOHOLIO. Išvis be.

KL

SENOJI perkėla dirbo šlubuodama, žmonės netilpo į keltus. Jie plaukė lygiagrečiai, vienas nuo kito skyrėsi 5-10 min vėliau stovėjo po 45-40 min

Klaipėda

Gelbetojjas Jonas didziausias budulis Palangoje
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS