Pakvietė pasivaikščioti po karališkąją Klaipėdą | Diena.lt

PAKVIETĖ PASIVAIKŠČIOTI PO KARALIŠKĄJĄ KLAIPĖDĄ

Pažintis su savuoju miestu – nuostabus būdas praleisti kelias savaitgalio dienos valandas. Klaipėdos praeities žinovė Jovita Saulėnienė šeštadienį pakvietė pasivaikščioti po karališkąją Klaipėdą.

Prieš 11 val. Turgaus gatvėje, prie Klaipėdos miesto savivaldybės I. Kanto viešosios bibliotekos rinkosi žmonės. Jie laukė susitikimo su kultūros istorike J. Saulėniene.

Nors šeštadienis uostamiestyje – nežvarbus, ilgai būti lauke nebuvo malonu – drėgmė smelkėsi į kūną ir vertė daugiau judėti. Gal todėl būrys klaipėdiečių dar prieš ekskursiją buvo pakviesti į biblioteką, kur apie būsimus renginius papasakojo Loreta Liutkutė.

J. Saulėnienė supažindino su ekskursijos planu ir pakvietė į senamiesčio širdį – prie buvusios šv. Jono bažnyčios pamatų.

Klaipėdoje turbūt mažai žmonių, kurie nežino apie garbingą miesto praeitį. Pasivaikščiojimo po karališkąją Klaipėdą tikslas buvo apipinti svarbiausius istorijos faktus daugybe įdomybių, o tuo pačiu pažiūrėti į savąjį miestą kitomis akimis.

Maždaug pusšimtis į ekskursiją susirinkusių klaipėdiečių apsidžiaugė pakviesti į evangelikų liuteronų bažnyčią prie Jono kalnelio. Daugelis čia lankėsi pirmą kartą.

D. Janauskaitės nuotr.

Kiek ir kokių bažnyčių yra buvę Klaipėdoje, kuriose vietose jos stovėjo, kada pastatyta šv. Jono bažnyčia ir kuo ji buvo ypatinga – į šiuos bei daug kitų klausimų atsakė ekskursijos vedėja.

Klaipėdos evangelikų liuteronų šv. Jono atminimo bažnyčios atstatymo labdaros ir paramos fondo direktorė Lilija Petraitienė informavo, kada ir kokiais etapais ši bažnyčia gali būti atstatyta.

Bažnyčioje ekskursantų laukė staigmena – L. Petraitienė juos pakvietė pasivaišinti kava bei sausainiais ir taip prisiminti išvakarėse minėtą Martyno Liuterio gimtadienį.

Vienas ryškiausių karališkosios Klaipėdos objektų – miesto rotušė, kur nuo 1807 metų sausio 8-osios rezidavo Prūsijos karalius Friedrichas Wilhelmas III ir karalienė Luizė, o miestas tapo laikinąja Prūsijos sostine.

Ne mažiau įdomus pasakojimas laukė Liepų gatvėje, kur taip pat yra karališkosios šeimos pėdsakų.

J. Saulėnienė ketina klaipėdiečius pakviesti ir į kitas ne mažiau įdomias ekskursijas po Klaipėdos Frydricho miestą, atskirą pasivaikščiojimą ji planuoja ir miesto prekybos vietomis.

GALERIJA

  • Pakvietė pasivaikščioti po karališkąją Klaipėdą
  • Pakvietė pasivaikščioti po karališkąją Klaipėdą
  • Pakvietė pasivaikščioti po karališkąją Klaipėdą
  • Pakvietė pasivaikščioti po karališkąją Klaipėdą
  • Pakvietė pasivaikščioti po karališkąją Klaipėdą
D. Janauskaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Klausyk anonime,

kodėl bijai pasirašyti tikruoju vardu ? Esi vatinis rusiškas budulis.

Ar yra kitas iejimas I baznycia?

Jeigu jo nera tai kaip neigaliam ieiti ? Kaip?

Anonimas

Prusijos Memelio Lendratas NIEKADA NEBUVO Lietuvos teritorija. Tai lietuviai yra okupantai ir kolonizatoriai kuriuos bet kokiom priemonem reikia isvyti is Prusijos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS