Panevėžio gatvėje – projektuotojų mįslės: klaipėdiečiams tenka ir stebėtis, ir šmaikštauti | Diena.lt

PANEVĖŽIO GATVĖJE – PROJEKTUOTOJŲ MĮSLĖS: KLAIPĖDIEČIAMS TENKA IR STEBĖTIS, IR ŠMAIKŠTAUTI

Šypseną ar net piktą ironiją keliančios turėklais atitverto ir neprieinamo dviračių stovo nuotraukos jau kurį laiką sklinda socialiniuose tinkluose. Klaipėdiečiai ir stebisi, ir šmaikštauja apie mūsų mieste dirbančius, bet daug negalvojančius projektuotojus ir darbininkus, sugebėjusius sukurti problemą lygioje vietoje.

Užtvėrė stovus

Panevėžio gatvėje nuo seno gyvena daug regos negalią turinčių žmonių.

Todėl daugiabučiuose namuose ir šalia jų būdavo ir iki šiol yra įrengta jų gyvenimą palengvinančių įrenginių.

Prie dažnos laiptinės sumontuoti turėklai driekiasi iki pat gatvės.

Neseniai viso kvartalo daugiabučiai namai buvo renovuoti, atnaujinti jų kiemai bei įrenginiai.

Kvartalas atrodo kaip naujas, tik gyventojai vis dar turi priekaištų projektuotojams ir darbininkams.

Panevėžio g. 15 name gyvenantys žmonės juokauja, kad jų kiemas tapo įžymybe ir yra vienas labiausiai fotografuojamų ir aptarinėjamų internete.

Šaligatvio plytelėmis išklotos aikštelės jau ima užželti žole, taip tarsi bylodamos, kad šiais dviem užtvertais dviračių stovais žmonės nesinaudoja.

Mat čia atnaujinant kiemą yra padaryta viena didesnių nesąmonių, svetimiems kelianti juoką, o namo gyventojams tapusi tikru nesusipratimu ir nepatogumu.

Kaip matyti nuotraukoje, stovas dviračiams prirakinti – neprieinamas, jį atitvėrė turėklas neregiams. Vienintelis būdas pasinaudoti stovu – perkelti dviratį per turėklus.

Prašo apklausti gyventojus

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus darbuotojams ši situacija žinoma. Ji bado akis ne pirmą dieną ir net ne pirmą mėnesį.

Pasirodo, šiais laikais atnaujinant namų infrastruktūrą privalu laikytis įvairių reikalavimų. Vieni įpareigoja prie kiekvienos laiptinės sumontuoti stovus dviračiams. Kiti verčia pasirūpinti name gyvenančiais neįgaliaisiais, kuriems ir sumontuoti turėklai.

Kadangi projektuotojai, rengdami projektinę dokumentaciją, nepagalvojo, kaip abu įrenginiai derės, darbininkai nepasivargino išspręsti painiavos ir įrengė tai, kas jiems buvo pavesta: vieni – stovus, kiti – turėklus.

Taip ir gimė atgrubnagių rubrikos vertas vaizdelis.

Priekaištai: silpnai matanti moteris rodė, kur jos kasdien tyko pavojai. (Daivos Janauskaitės nuotr.)

Savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus darbuotojai kartą jau apklausė namo gyventojus, kaip jie siūlytų spręsti problemą. Kalbinti telefonu žmonės pareiškė, kad reikia nupjauti turėklus akliesiems.

Tačiau taip elgtis negalima. Net jei laiptinėje gyvena bent vienas neregintis žmogus, jam turi būti užtikrintas patogumas ir saugumas.

Nuo apklausos praėjo metai.

Šiandien kai kurie namo gyventojai tiesiog perkelia dviratį per turėklus ir nedaro iš to problemos.

Tačiau tai labai nepatogu vaikams ir vyresnio amžiaus žmonėms. Todėl šaligatvio plytelėmis išklotos aikštelės jau ima užželti žole, taip tarsi bylodamos, kad šiais dviem užtvertais dviračių stovais žmonės nesinaudoja.

Savivaldybės darbuotojai kreipėsi į namo administratorių ir įpareigojo dar kartą pasitarti su gyventojais, kaip pasielgti: nupjauti stovą ar turėklus.

Baksnojo į trūkumus

Vieną praėjusios savaitės popietę šalia laiptinės šnekučiavęsi vyrai įsitikinę, kad projekto autorius veikiausiai net nebuvo apsilankęs prie šio namo.

"Tikra nesąmonė. Padarė kaip sovietmečiu – bet kaip. Nesuprantame, kodėl jiems atrodo, kad kitos vietos nėra. Taip, mūsų kvartalas dabar atrodo labai gražiai, bet detalės rodo, kad kai kurie darbai padaryti atsainiai. Va, turėklai akliesiems sumontuoti taip, kad jie baigiasi prie laiptinės pirmojo laipto. Kaip nereginčiam žmogui eiti toliau, jei jau reikia kelti koją ant laipto, o įsikibti į ką nėra. Šaligatvio ir laiptinės turėklai nesujungti, tarp jų daugiau nei metro atstumas. Panašu, kad kiekvienas daro savo darbą neišeidamas iš kabineto", – piktinosi gyventojai.

Vyrai baksnojo pirštais rodydami, kur be jokių problemų buvo galima sumontuoti stovus dviračiams. Viena tokių vietų – priešais laiptinę, greta automobilių aikštelės.

Prie paskutinės namo laiptinės yra elektros skydinė. Įvaža į kiemą baigiasi ties ja. Pasak gyventojų, prie skydinės sienos galėtų būti įrengti ir stovai dviračiams. Čia jie tikrai niekam netrukdytų.

Pasitarti nepakvietė?

Silpnai reginti moteris stabtelėjo prie kaimynų ir ėmė vardyti kasdien po kvartalo atnaujinimo patiriamus nepatogumus.

Pasirodo, šaligatvių nuolydis lietaus vandeniui nutekėti į nuotekų šulinį yra pernelyg nuožulnus, eidama moteris dažną kartą suklumpa.

Dar vieną priekaištą silpnaregiai čia reiškia dėl šiukšlių konteinerių aikštelės.

Eidami prie jos neįgalieji priversti pereiti gatvę, nes šaligatvis įrengtas taip, kad didžiąją jo dalį užima greta statomi automobiliai.

O kai neregintis žmogus atsistoja priešais konteinerį, jis stovi ne ant šaligatvio, o gatvėje.

"Jeigu projekto autorius ar namų administratoriai būtų su mumis pasitarę, mes būtume geranoriškai parodę, kas mus trikdo, ką reikėtų pataisyti. Aš negirdėjau, kad kas nors būtų kvietęs į tokį susirinkimą", – tikino moteris.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Z

Taikos pr gale ties degaline prieš BIGą įrengė naujus šiukšlių konteinerius, bet 5 metrus iki perėjos jau takeliui pratęsti jėgų ir proto neužteko, reikia išeiti gatvele.

vldininku

minutem nuomone keiciasi

To to ramas

Bendra tai kad bardakas ne tik toje Panevėžio g. Kur nesąmonė suprojektuota.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS