Pasiruošimas Velykoms – laikantis tradicijų: klaipėdiečiai nešė kryžių | Diena.lt

PASIRUOŠIMAS VELYKOMS – LAIKANTIS TRADICIJŲ: KLAIPĖDIEČIAI NEŠĖ KRYŽIŲ

Didįjį penktadienį uostamiesčio gatvėmis buvo atkartotas Kryžiaus kelias – dešimtys klaipėdiečių pasikeisdami nešė maždaug kelių metrų ilgio kryžių. Tačiau pasiruošimas Velykų šventei dar nesibaigė. Klaipėdiečiai šį vakarą keliaus į Velyknačio mišias, o sekmadienį švęs Kristaus prisikėlimo šventę.

Kryžiaus kelio procesija buvo skirta Kristaus kančios apmąstymams. Prie Kristaus Karaliaus bažnyčios susitikę žmonės judėjo link Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčios.

Iš viso buvo einama 14 vadinamųjų stotelių. Kiekvienoje jų buvo prisimenama Jėzaus kančia – kaip jis, nešdamas kryžių, suklupo, kaip smurtavo kareiviai, kaip prie jo pripuolė motina, kaip buvo prikaltas prie kryžiaus ir mirė.

Ši tradicija uostamiestyje skaičiuoja jau apie 20 metų.

Pats kryžius esą nėra sunkus, tačiau bent trijų ar keturių žmonių jam nešti prireikia. Kryžiaus ilgis siekia apie šešis metrus.

Kryžiaus kelio tradicija buvo nutrūkusi per pandemiją, tačiau vėl atgaivinta praėjusiais metais.

D. Janauskaitės nuotr.

Klaipėdos Šv. Juozapo Darbininko parapijos klebonas Vladas Gedgaudas teigė, kad Velykos nėra tik margučių šventė, be to, einantieji į bažnyčią puikiai žino šios šventės prasmę.

„Velykos – tai pirmiausia Jėzaus prisikėlimo iš numirusiųjų paminėjimas. Tad tie, kurie dalyvauja mišiose, apeigose, aišku, kad žino, o tradicijų laikosi daugiau ar mažiau. Šventės akcentas – ir margučiai, ypatingi valgiai, pyragai, kuriuos kepa Velykų proga. Manau, visi prisimename tėvus, kaip ruošdavosi Velykoms. O tie, kurie nelanko bažnyčios, tai lieka tik išoriniai dalykai, ten ir koncentruoja dėmesį“, – teigė V. Gedgaudas.

Velyknačio mišios Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje šiandien vyks 21 val., o Kristaus Karaliaus ir Šv. Juozapo Darbininko – 20 val.

GALERIJA

  • Pasiruošimas Velykoms – laikantis tradicijų: klaipėdiečiai nešė kryžių
D. Janauskaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

to paprasti

nežinai istorijos. Leninas jokio rasto nenešė. Ir tik todėl kad iš vakaro tą rastą nupyzd*no.

E.

O jei be ironijos, tai reikia drausti bet kokias religinės destrukcijos apraiškas. Jei neliks Lietuvoje katalikų - ateis pravoslavai. Jei neliks tų ar kitų - ateis islamas. Bet kuriuo atveju laimės fašizmas ir pedofilija. Taip kad.... demonstarcijoims SuDiev.

E.

Prisikalus atrodytų įtaigiau. Kaip Filipinuose ;))
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS