Pastatas Klaipėdos centre – avarinės būklės | Diena.lt

PASTATAS KLAIPĖDOS CENTRE – AVARINĖS BŪKLĖS

Pernai gruodžio pabaigoje vienas uostamiesčio gyventojas savo akimis matė, kaip nemažas tinko gabalas nukrito nuo pastato, esančio Herkaus Manto g. 30. Esą atplaiša galėjo mirtinai sužaloti kokį nors praeivį.

Svėrė du kilogramus?

„Herkaus Manto g. 30 nukrito betoninis luitas, nemažas, sveria galbūt du kilogramus. Po frontonu matyti išlauža. Jeigu būtų kritęs ant praeivio galvos, smūgis būtų mirtinas“, – baiminosi klaipėdietis.

2022 m. gruodžio 28 d. Viešosios tvarkos skyriaus Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Linas Lapinskas patvirtino, kad Viešosios tvarkos skyriaus specialistai nuvyko prie šio namo ir matė nukritusį nedidelį tinko gabalą.

Anot vedėjo, visa informacija ir specialistų užfiksuotos nuotraukos buvo perduotos Klaipėdos savivaldybės Statinių priežiūros skyriui, kuris įvertino situaciją. Taip pat buvo informuota ir pastatą administruojanti įmonė.

Užfiksavo pažeidimų

Šiemet sausio 20-ąją gautas oficialus atsakymas iš Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyriaus vedėjo Gedimino Pociaus.

Rašte nurodyta, kad pastatas Herkaus Manto g. 30 yra administruojamas bendrovės „Bonus Admin ir Co“.

Frontonų galinės dalies apdailoje matyti gilūs įtrūkiai, pro tinko plyšius matyti plytos. Šiaurinis fasadas aprašinėtas grafičio užrašais.

Sausio 17-ąją, dalyvaujant šiai bendrovei, uostamiesčio savivaldybės specialistė atliko statinio techninės priežiūros patikrinimą. Apžiūros metu buvo nustatyta nemažai pažeidimų.

„Fasadai tinkuoti, rytinėje, pietinėje ir šiaurinėje pastato pusėse tinkas gausiai, kapiliariškai suskilinėjęs, įvairaus gilumo laipsniu atsisluoksniavęs nuo plytų mūro, didžiąja dalimi sutrūkinėjęs, vietomis nukritęs dideliais plotais, kai kur atsidengusios plytos, kurios veikiamos įvairių meteorologinių reiškinių. Herkaus Manto g. rustuotame, taip pat frontonų su reljefinio piešinio ir skirtingų tinko faktūrų apdaila fasaduose, tinkas giliai suskilinėjęs, vietomis nukritęs. Frontonų galinės dalies apdailoje matyti gilūs įtrūkiai, pro tinko plyšius matyti plytos. Šiaurinis fasadas aprašinėtas grafičio užrašais“, – skelbiama atsiųstame rašte.

Ant fasado – grybelis, pelėsis

Rašte taip pat pažymima, kad virš įėjimo į pastatą antrojo aukšto balkono laikančiosios konstrukcijos apsauginis betono sluoksnis gausiai ir giliai sutrūkinėjęs, nutrupėjęs.

„Ant fasadų auga pelėsinis grybelis, dumbliai, samanos, kerpės – mikroorganizmai, sukeliantys biologinę koroziją ir toliau ardantys apirusius fasadus. Pastato fasadų būklė yra bloga, krentančios apdailos medžiagos, ypač iš Herkaus Manto g. pusės, kelia pavojų statinyje ar arti jo esančių žmonių sveikatai, gyvybei ar aplinkai“, – konstatuojama rašte.

Pastatai negali kelti pavojaus

Pastatų avarinė būklė nustatoma atlikus statinio ekspertizę, jos atlikimo iniciatyva reglamentuojama Statybos įstatymu.

Rašte nurodytas ir pagrindinis administratoriaus uždavinys – užtikrinti administruojamų pastatų priežiūrą pagal privalomuosius statinių naudojimo ir priežiūros reikalavimus, įgyvendinti namo butų ir kitų patalpų savininkų su bendrąja nuosavybe susijusius sprendimus ir pavedimus.

Taip pat surašytas statinio techninės priežiūros patikrinimo aktas, kuriame pastato administratoriui pateiktas reikalavimas užtikrinti, kad pastatas nekeltų pavojaus statinyje ar arti jo esančių žmonių sveikatai, gyvybei ir aplinkai.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Apžiūrėjo, įvertino,

o kas toliau ?! Keli žingsniai iki nelaimės ir kaltų ieškojimas ...

rubikon

kaminas griuva plytos krenta 'administratoriams vienodai šviečia

Čia mero “mėlynasis proveržis” , visas miestas proverži…
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS