Pavojai gyvūnams – ir per šventes | Diena.lt

PAVOJAI GYVŪNAMS – IR PER ŠVENTES

Vis labiau artėjant šventėms, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai įspėjo dėl augintinių šėrimo šventinio stalo vaišėmis ir priminė, kad tai, ką valgo žmogus, augintiniui ne tik netinka, bet ir kelia pavojų sveikatai ar net gyvybei.

Kai kurių žmogui įprastų patiekalų sudėtyje yra produktų, kurie augintiniams toksiški – vynuogės ar razinos, svogūnai ir česnakai, šokoladas (itin pavojingas šunims), daug druskos ar cukraus turintys patiekalai, vištų kaulai.

Taip pat reikia įvertinti kelių dienų senumo maistą – supelijusių ar surūgusių produktų duoti negalima.

Norint palepinti augintinį, tą reikėtų daryti saikingai, neperkrauti jų virškinimo sistemos ir lepinti įprastais skanėstais, pritaikytais jų mitybos sistemai.

Specialistai taip pat pataria atsisakyti lengvai dūžtančių žaislų, ar girliandų, į kurias įsipainiojęs gyvūnas galėtų žūti.

Vertėtų atsargiai rinktis ir kitas namų dekoracijas, pavyzdžiui, augalus. Katės mėgsta kramtyti įvairiausių augalų lapus – puansetijų, amalų, lelijų, amarilių, filodendrų, difenbachijų. Tai joms gali sukelti vėmimą, viduriavimą, apatiją ar turėti dar rimtesnių pasekmių.

Šeimininkas turėtų būti šalia, kad gyvūnas ramiau jaustųsi.

Graužikai, triušiukai, jauni kačiukai ar šuniukai gali nukentėti kramtydami elektrinių girliandų laidus.

Kai kurie gyvūnai bijo mirksinčių ar labai ryškiai šviečiančių lempučių, tad patariama atkreipti dėmesį į gyvūno elgesį ir savijautą.

Atkreipiamas dėmesys, kad gyvūnus gąsdina ir stresą jiems kelia fejerverkų garsai. Kai kurie augintiniai puola slėptis, isteriškai laksto po namus, loja, staugia, lekuoja, dreba ar be perstojo žiovauja, o jautresni gali pradėti šlapintis ar viduriuoti, prarasti apetitą net keletui dienų.

Tad Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Klaipėdos departamento direktorius Antanas Bauža pataria nepalikti gyvūno vieno ir stengtis kiek įmanoma labiau apsaugoti nuo garsų.

"Visos priemonės, kurios jį apsaugotų nuo pasiekiamų fejerverkų garsų, yra tinkamos. Jeigu gyvūnas laikomas bute, yra vonios, tualeto patalpos, kur jis nematys šviesos, mažiau garso girdės. Reikia stengtis visais būdais apsaugoti. Šeimininkas turėtų būti šalia, kad gyvūnas ramiau jaustųsi. Taip pat nereikia vestis į gatvę, nes tada jam sukeliamas didelis stresas – svetimi žmonės ir dar šaudo", – teigė A. Bauža.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

yja

o mano katinai sutupia prie lango ir su malonumu stebi fejerverkus. Taip yra dėlto, kad nuo mažumės buvo imami ant rankų ir kartu grožėdavomės. Gyvūnai kaip vaikai (neužsigaukit gyvūnų nekentėjai), jiems reik paaiškint ir viskas bus ok. Net šiokią dieną išgirdę šaudant fejerverkus bėga prie lango pasižiūrėt

mano taksiukė kalytė labai bijo fejerverkų

iš kart lenda po lova, pagalvoju kaip ten tie gyvunėliai Ukrainoje, kenčia nuo žmonių debilizmo

Šunim didesnė pagarba , nei žmonių sinjoram !

Štai kur esminė dilema !

SUSIJUSIOS NAUJIENOS