Pinigų prašymas ir netinkama kokybė: statybininkų bendrovės darbai – verti teismo? | Diena.lt

PINIGŲ PRAŠYMAS IR NETINKAMA KOKYBĖ: STATYBININKŲ BENDROVĖS DARBAI – VERTI TEISMO?

Klaipėdiečių statybininkų bendrovė kauniečių užsakymą įvykdė taip, kad šie iki šiol negali atsitokėti. Nesibaigiantys pinigų prašymai ir netinkama darbų kokybė užsakovus privertė ne tik kviestis antstolį, bet ir teisininką. Ginčų įkarštyje paaiškėjo dar ir tai, kad įmonė registruota jau ne uostamiestyje, o Vilniuje.

Prašė kuo greičiau pasirašyti

Benediktas Bazaras pasakojo, kad po didelių drenažo darbų namo kieme reikėjo sutvarkyti aplinką. Susitarę su vienais meistrais Bazarai jų nesulaukė ir ėmėsi ieškoti kitų.

Ieškodami tinkamos įmonės kauniečiai žvalgėsi ir į rekomendacijas, atsiliepimus.

Ne mažiau svarbu buvo ir tai, kada meistrai galėtų pradėti darbus, – vasara jau ėjo į pabaigą, susitvarkyti šeima norėjo dar iki žiemos.

B.Bazaras pasakojo, kad klaipėdiečių įmonę "Palangos grupė" pasirinko todėl, kad ši dirba oficialiai – pasirašydami sutartį.

Bendrovės vadovas pasakojo, kokiuose objektuose jiems yra tekę dirbti, tikino turintys ne tik lietuvių, bet ir ukrainiečių ir kitų tautybių darbininkų brigadas, tad viskas, kas sutarta, bus atlikta laiku ir kokybiškai.

Tiesa, įmonės atstovai skubino ir prašė parašą suraityti kuo greičiau.

Pagrindiniai darbai, kurios užsakė Bazarai, buvo trinkelių klojimas kieme ir atraminės sienelės betonavimas, nes kieme buvo šioks toks grunto lygio skirtumas.

Joks N.Vaitkus nepasirodė

"Kadangi sienelė buvo vienas pagrindinių darbų, atrodė, kad tai bus daroma pirmiausiai. Bet vis atsirasdavo kliūčių. Darbo pradžioje mūsų paprašė sumokėti 2 tūkst. eurų avansą, kad nereikėtų vis prašyti pinigų darbininkams atlyginti už darbą. Sutartyje buvo nurodyta, kad visa suma neturėtų viršyti 15 tūkst. eurų. Darbai, nors vangiai, bet jau kitą savaitę prasidėjo. Tačiau po sutarties sudarymo, pirmadienį, nepasirodė nė vienas darbininkas", – prisiminė D.Bazaras.

Vaikinas prisiminė, kad kai kuriuos įrankius darbininkai turėjo patys, kai kuriuos prašė Bazarus išnuomoti ar net paskolinti.

Tai irgi užsakovams sukėlė nuostabą, darbininkams reikėjo tai laužtuvo, tai suktuko, tai elektros ilgintuvo laido.

Dar viena keistenybė nustebino D.Bazarą – įmonės direktorius minėjo, kad darbų vadovas bus Nerijus Vaitkus.

Kauniečių kieme dirbo du vyrai šiuo vardu: vienas – darbų vadovas, kitas – darbininkų prižiūrėtojas, bet nė vieno pavardė nebuvo Vaitkus.

Kai užsakovas sužinojo, kad vienas jų yra Nerijus Antanavičius ir pasižvalgė, ką apie šį žmogų galima sužinoti internete, apniko abejonės.

Paaiškėjo, jog tai yra buvęs atlikėjos Mios sutuoktinis, ne kartą turėjęs reikalų su teisėsauga ir net teistas.

Tačiau bendrovės "Palangos grupė" vadovas Edgaras Perminas D.Bazarą užtikrino turįs didelę darbo su šiuo žmogumi patirtį ir juo visiškai pasitikintis.

Mįslės: nors N.Antanavičius tikino neturintis laiko pokalbiui su žurnalistais, vis dėlto spėjo užsiminti turintis skandalingos informacijos apie buvusią sutuoktinę ir jos dabartinį širdies draugą. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Teko kviesti antstolį

Trinkelių kloti atvyko ne įmonės darbuotojai, o jų persamdyti žmonės.

Savaitės pabaigoje kauniečiai vėl išgirdo prašymą duoti pinigų.

Kai dar po poros savaičių vyrai susiruošė betonuoti atraminę sienelę, jų veiksmai, pasak B.Bazaro, nebuvo panašūs į profesionalų, veikiau priminė bandymą pirmą kartą atlikti tokią užduotį.

Spalio viduryje, vieną lietingą vakarą, jau sutemus, vyrai ėmėsi į klojinius pilti atvežtą betoną.

Kauniečiai prisiminė, kad šį darbą dirbo tik du vyrai, vienas jų – N.Antanavičius, žadėtų ir išgirtų darbininkų nė nebuvę.

Būna kur kas didesnių klaidų, ir daugiabučiai griūva ar dar kažkas.

Apie 21 val. vakaro pabaigęs betonavimo darbus N.Antanavičius pareikalavo pinigų.

Eurų prašė ir betono vežėjas, nors su Bazarais apie tai nebuvo tartasi.

Paaiškėjo, kad nesumokėta ir traktorių vairavusiam žmogui, ir žvyrą atvežusiems darbininkams.

"Mes nemokėjome ne tik todėl, kad iš anksto apie tai nebuvo susitarta, bet nenorėjome, kad pinigai nebūtų apskaityti. N.Antanavičiaus prašėme bent jau palaukti, kol sienelė sustings, kada bus galima pamatyti visą "produktą". Mums bandė aiškinti, kad sumokėtas avansas jau esąs išnaudotas, nors trinkelės buvo išklotos tik ploto viduryje, sunkiausias darbas dar nebuvo pajudintas. Davėme 200 eurų, nes labai įkyriai prašė", – prisiminė B.Bazaras.

Po savaitgalio N.Antanavičius vėl reikalavo pinigų, o užsakovai norėjo įsitikinti, kad darbas atliktas tinkamai.

Bazarai matė, kad pildami betoną vyrai jo nevibruoja, kaip privalu, norint kad gaminys nebūtų trapus.

Todėl nenuostabu, jog nuėmus klojinius, iš sienelės iškrito grumstas ar akmuo, o sienelėje atsivėrė duobė.

B.Bazaras perbraukė lazda per sustingusią betono sienelę ir ji ėmė trupėti.

Tai tapo perpildė kantrybės taurę.

Nors N.Antanavičius aiškino, kad sienelė laikys ir kad gali tuojau pat užtaisyti išvirtusią vietą, užsakovai nebenorėjo klausyti pažadų ir pareiškė, jog sutartį nutrauks.

Bazarai įsitikinę, kad nė vieno darbų įmonės žmonės nebaigė, o kai kuriuos atliko netinkamai.

Atliktus darbus ir jų kokybę užfiksavo užsakovų pakviestas antstolis.

Laiškai – be atsako

Įmonės "Palangos grupė" vadovas E.Perminas pokalbį su dienraščio "Klaipėda" korespondentais atsainiai nutraukė sakydamas: "Rašykit, ką jūs norit, man tai nesvarbu. Čia yra mūsų reikalai, čia mūsų asmeninis biznis, ir viskas."

Panašu, kad bendrovės geras vardas jam vis dėlto rūpi, nes po to, kai B.Bazaras socialiniame tinkle paskelbė vaizdo įrašą, kuriame užfiksuota atraminės betono sienelės kokybė, jis suskubo su B.Bazaru susisiekti.

B.Bazaras prisiminė, kad pokalbio telefonu metu E.Perminas pats kalbėjo, esą susidėjo su sukčiais, minėjo abu Nerijus ir tikino su nepatikimais žmonėmis nutrauksiąs bet kokius dalykinius santykius.

Paklaustas, ar gavo elektroniniu paštu siųstą pretenziją ir ar nutrauks sutartį, E.Perminas kaunietį patikinęs, kad tai bus padaryta, nors laiškas jo ir nepasiekęs, nes nurodytas elektroninio pašto adresas esąs N.Antanavičiaus.

Dar prieš šį pokalbį kauniečiai išsiuntė "Palangos grupės" vadovui registruotą laišką, ant voko užrašydami sutartyje įrašytą bendrovės būstinės adresą Klaipėdoje.

Juo pranešta, kad Bazarai nutraukia sutartį, nurodė motyvus ir reikalavo atlyginti nuostolius, neprašydami baigti darbus.

Šiame laiške buvo nurodytos ir galimos taikos sutarties sąlygos.

Atsako nesulaukęs B.Bazaras pastebėjo, kad internete ir sutartyje nurodytas įmonės būstinės adresas – jau nebe Klaipėdoje, o Vilniuje.

Pažiūrėjęs į registruoto laiško išsiuntimo kvitą jis suprato, kad adresas pakeistas, o tai padaryta kitą dieną po to, kai B.Bazaras išsiuntė įmonės vadovui laišką.

Kilo įtarimas, kad tai yra žingsnis bandant išvengti atsakomybės.

Kartu Bazarai ėmėsi bendrauti su teisininku ir ruoštis bylinėjimuisi.

Vis dėlto šeima nusiteikusi taikos sutarčiai, jeigu bendrovė atlygintų patirtus nuostolius ir grąžintų nupirktas, bet nepristatytas medžiagas.

Kiek vėliau registruotu laišku įmonės darbuotojai atsiuntė darbų priėmimo aktą, kuriuo, Bazarų įsitikinimu, darbai vertinami kur kas didesne suma, nei derėtų.

Betoną kabino su žeme?

Kalbėdamas apie tai, kodėl Bazarai atsisakė toliau bendrauti su įmonės atstovais ir leisti ištaisyti klaidas, darbų vykdytojas Nerijus R. neslėpė savo bendravardžio kaltės.

Jis pasakojo, kad nevibruotas betonas yra korėtas ir nepakankamai tvirtas. Jo žiniomis, Bazarų kieme betonas buvo išpiltas ant žemės, mažas traktoriukas kaušu jį kabino kartu su gruntu ir krėtė į formą.

Darbininkai to galėjo ir nepamatyti, nes dirbo jau sutemus.

Darbų vadovas gerai atsiliepė apie darbus užsakiusią šeimą, jo supratimu, tai esantys inteligentai, muzikantai, todėl bendravimas buvęs pagarbus ir net draugiškas.

"N.Antanavičius žiūrėjo į akis ir tvirtino, kad betoną vibravo. O šeimininkai stovėjo prie lango antrajame aukšte ir viską matė, vaizdas – kaip ant delno. Ėmiau aiškintis, kaip jie vibravo, o tie paaiškino, kad daužė kaltu į atramą. Akivaizdžiai matėsi, kad dalis buvo suvibruota, o dalis – ne. Jeigu man žiūrėdamas į akis žmogus taip meluotų, aš gal irgi taip pasielgčiau. Manau, tas melas apie vibravimą nulėmė sutarties nutraukimą. Be to, žmonės į darbą tai ateidavo, tai neateidavo. Galbūt jiems N.Antanavičius nepatiko, nes nebūna, kad žmonės taip piktybiškai ir kategoriškai pasielgtų. Juk tą broką mes galėjome ir siūlėme ištaisyti. Manau, kad viskas atsitiko dėl Nerijaus", – svarstė N.Antanavičiaus bendravardis darbų vykdytojas.

"Neišardė, vadinasi, tiko"

Pasak darbų vadovo, dėl nutrūkusios sutarties galvą turėtų skaudėti visiems, esą brokas buvo padarytas netyčia.

"Būna kur kas didesnių klaidų, ir daugiabučiai griūva ar dar kažkas. Kiek dirbome, nebuvo jokių pretenzijų, viskas sustojo dėl nesklandumų su borteliu", – vis kartojo pats N.Antanavičius.

Buvęs dainininkės vyras tvirtino, kad sutartis nutrūko ne dėl prasto darbo, o tada, kai kauniečiai susirado darbininkus, užsakytą darbą pažadėjusius padaryti pigiau.

B.Bazaras patikino, kad kita trinkelių klojėjų brigada pabūgo turėti reikalų su sutartį pasirašiusios bendrovės atstovais ir mieliau bendravo tiesiogiai.

"Jeigu jie iki šiol tos sienelės nenuardė, vadinasi, jiems tai tiko, taip išeina, kad jie tą darbą priėmė. Darydami defektacijos fiksavimą, jie mūsų nekvietė, kaip tai turėtų būti. Jei jau paliko tą patį gaminį, tai turėtų už jį sumokėti, bent jau kažkokią dalį. Mums tai kol kas naudinga. Jeigu jie kategoriškai neis į kompromisą, mes kalbėsimės per teismą. Juk čia Lietuva ir čia – statybos, visada ir visko būna. Būna, kai įmonė bankrutuoja, ir man pačiam yra tekę bankrutuoti", – kalbėjo N.Antanavičius.

Nors žinomas vyras tikino labai neturintis laiko pokalbiui su žurnalistais, jis vis dėlto spėjo papasakoti turintis skandalingos informacijos apie buvusią sutuoktinę Mią ir jos dabartinį širdies draugą.

Po istorijos apie byrančią betono sienelę paskelbimo internete darbus užsakiusi šeima išgirdo daugybę patarimų.

Vienas jų – neprasidėti su "uabais", kurių vadovai nė už ką neatsako, o pačios bendrovės atsakomybė yra labai ribota.

Kur kas geriau esą bendrauti su patentininkais arba individualiai dirbančiais specialistais.

Galima spėti, kad kauniečių šeimos bendravimas su dabar jau Vilniaus bendrove dar toli gražu nesibaigė.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Tomai cia tau. Rimas

Gal duhas biski sumaisei ? Tie aferistai bet ne jis. Gal ir zulikas bet zmoniu neapgaudineja. Kokia gimine tau zulikai ? Brolis dantistas. Lopas tu

Igor

Geras baxuras Edga. Cesnas. Tik nesuprantu ką su jais veikia jis. Maladec edu.

Anonimas

Turiu kartaus patyrimo su statytojais Klaipėdoje. Vos vieną kitą galėčiau rekomenduoti, kiti tiesiog sukčiai. Štai pvz. Dvaro kaliai vedė į namą vandentekį ir kanalizaciją. Siurblys po metų išėjo iš rikiuotės, vamzdžius suklojo ne neatitinkančius standarto...Vienžodž, apgavi O tie Kniukštos. Bet jų karma jiems, tikiu, atkeršys
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS