Po kontroversiškų pareiškimų apie LGBT – prokuroro nutarimas: vienuolis nebus teisiamas | Diena.lt

PO KONTROVERSIŠKŲ PAREIŠKIMŲ APIE LGBT – PROKURORO NUTARIMAS: VIENUOLIS NEBUS TEISIAMAS

Lietuvoje kilęs triukšmas dėl pranciškonų vienuolio kunigo Pauliaus Vaineikio mišių metu pasakytų minčių apie netradicinės orientacijos žmones jam baigėsi laimingai. Klaipėdos apylinkės prokuratūros prokurorai patvirtino, kad kunigui atsisakyta kelti baudžiamąją bylą.

Kretingos Pranciškonų gimnazijos kapelionas P.Vaineikis išgarsėjo, kai internete paplito jo gruodžio 23 d. Pakutuvėnų bažnyčioje pamokslo metu pasakyti teiginiai, įžeidę LGBT bendruomenės narius.

„Mes sakome, kad šėtonas susimokė net politiniu lygmeniu iškreipti žmogaus prigimtį. Kada per LRT mokina iškrypėliai, tiesiai šviesiai galiu pasakyti, mokina iškrypėliai, lgbt'šnikai. Jie mokina mus, kas mes esame. Pasirodo, kad berniukai tai jau nebėra berniukai, vyrai nėra vyrai, mergaitės nėra mergaitės, moterys nėra moterys, bet bala žino kas. Įsivaizduojate? Kada valstybiniu lygmeniu bando įsiveržti į mokyklas ir mokinti amoralių dalykų“, – kalbėjo vienuolis.

Šie žodžiai sulaukė audringos Žmogaus teisių centro darbuotojų reakcijos, abejingi neliko ir interneto vartotojai.

Reaguodami į tai prokurorai pavedė patikrinti, ar vienuolis nenusižengė įstatymui.

Po 10 dienų Plungės policininkai konstatavo, kad nerado pagrindo pradėti ikiteisminio tyrimo dėl viešo tyčiojimosi, niekinimo, neapykantos skatinimo ar kurstymo diskriminuoti žmonių grupę dėl seksualinės orientacijos.

Ar nutarimas pagrįstas, ėmėsi tikrinti Klaipėdos apylinkės prokuratūros prokurorai ir jiems vadovaujantis Žilvinas Šiurna.

Analizuodami surinktą medžiagą, prokurorai įsigilino ne tik į Lietuvos valstybės, bet ir į bažnytinius įstatymus, nagrinėjo, kiek jie atitinka valstybės skelbiamas nuostatas.

„Kėliau klausimus įvairiais aspektais. Vertinome ne tik surinktą informaciją, bet ir nacionalinės teisės aktus, tarptautines sutartis. Žinome, kad mūsų šalyje bažnyčia yra atskirta nuo valstybės. Mūsų Konstitucijos 26 straipsnyje rašoma, kad kunigo pasisakymai oficialių mišių metu laikytini katalikų bažnyčios kompetencija skleisti jos išpažįstamas tiesas. Jos dėstomos įvairiuose katalikų bažnyčios šaltiniuose, tarp jų – ir Biblijoje. Jų įsitikinimai skiriasi nuo kitų religinių ir socialinių bendruomenių įsitikinimų“, – aiškino Ž.Šiurna.

Prokuroras pažymėjo, kad pamokslo tonas ir pasisakymo aštrumas nebuvo toks, koks turėtų būti.

Kartu pažymėta, kad pats P.Vaineikis atsiprašė už griežtai išsakytus teiginius ir nesuvaldytas emocijas. Be to, vienuolis jau gavo vieną nuobaudą – jis buvo atleistas iš Kretingos pranciškonų gimnazijos kapeliono pareigų.

Pasak prokuroro, Seimo narys Tomas Vytautas Raskevičius taip pat nederamai atsiliepė į P.Vaineikio žodžius.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (55)

įdomu

o Raskevičiaus nederamą komentarą kokia institucija vertins ?

Šetonis

Gerai žmogus ir pasakė, o tai padarai nebežino per kokį galą valgyti ir per kokį išsivalyti. Duria į apatinį galą paskui braukia per burną. Na man tai baisu. Ir dar atvirai pasakojasi. Mano nuomonė taip neturėtų būti. Arba bent jau nesigirtu. Tai yra nuomonė.

Arunas

nkvd laikai gryzom tada bažnyčia už teisybė puolė ir dabar baisu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS