Populiarėja pirmosios pagalbos kursai | Diena.lt

POPULIARĖJA PIRMOSIOS PAGALBOS KURSAI

Pernai vasarį prasidėjus kariniams veiksmams Ukrainoje, Lietuvoje suskubta rengti pirmosios pagalbos kursus. Juos veda Lietuvos Raudonasis Kryžius (LRK). Vilniuje ir Kaune į šiuos mokymus renkasi daugybė žmonių, Klaipėdoje jų sulaukiama mažiau.

Susidomėjimą lėmė karas

Anot LRK Klaipėdos skyriaus vadovės Jolantos Jonikienės, kai kurios klaipėdiečių bendruomenės pačios kreipiasi į LRK savanorius dėl šių kursų organizavimo.

„Tiesa, kad susidomėjimą pirmosios pagalbos kursais karas Ukrainoje tikrai paskatino, tačiau Klaipėdoje į šiuos kursus žmonės renkasi gana vangiai. LRK savanoriai eina į bendruomenes ir suteikia pirmosios pagalbos įgūdžių, tai atlieka paprasti žmonės, išmokyti instruktorių.  Savanoriai daro didžiulį darbą. Jie skleidžia žinią, kaip padėti ištikus nelaimei – kai žmogus užspringsta, praranda sąmonę ir panašiai. Klaipėdoje šie kursai populiarūs, žmonės prašo, kad atvyktume ir pravestume juos mokyklose, senelių namuose, neįgaliųjų ir įvairiose kitose bendruomenėse“, – teigė J. Jonikienė.

Savanoriai daro didžiulį darbą.

Nemokami – populiaresni

Savanorių teikiami kursai nemokami, juos išklausiusieji pažymėjimo negauna.

O mokamus užsiėmimus veda medikai, instruktoriai, kurie gali plačiau atsakyti į rūpimus klausimus. Išklausę šiuos kursus žmonės gauna pažymėjimus.

„Mokami kursai perkami tiek Vilniuje, tiek Kaune, juos dovanoja ir kaip dovanas, bet Klaipėdoje tokio susidomėjimo nėra. Kodėl? Nerandame atsakymo. O nemokamus kursus žmonės aktyviau renkasi visoje Lietuvoje“, – pažymėjo pašnekovė.

Svarstoma šiuos mokymus teikti ir įmonėms, toks poreikis pamažu atsiranda.

„Įmonėms būtų įdomu ir naudinga rengti šiuos mokymus, jie būtų panašūs į tuos, kuriuos veda savanoriai. Žmonės gautų bazinių žinių, būtų pasiruošę ir galėtų padėti atsidūrę sudėtingoje situacijoje. Toks poreikis jau dabar atsiranda“, – sakė J. Jonikienė.

Brolis išgelbėjo sesę

Įprastai, jeigu kviečiasi didesnis būrys žmonių, mokymus veda du ar trys savanoriai.

Susirinkusieji išklauso teorinį kursą, o po to sudaromos mažesnės grupelės praktikai, kad kiekvienas turėtų galimybę aprišti žaizdą, mokytis gaivinti, atlikti dirbtinį kvėpavimą.

Kursai vyksta ir rusų kalba, tačiau susidomėjimo, anot J. Jonikienės, iš rusakalbių – mažai.

LRK skyriaus vadovė pasakojo, kad pirmosios pagalbos kursai yra išgelbėję ne vieną į nelaimę patekusį žmogų.

„Būna labai įvairių atsitikimų, žmonės pasipasakoja. Įstrigo vienos moters istorija. Ji savo vaikams pasakojo apie pirmąją pagalbą. Tuo metu atrodė, kad jie nesiklausė. Tačiau vieną kartą broliukas ir sesutė buvo vieni namuose. Sesutė užsipylė ant savęs karštos arbatos, o berniukas labai aiškiai suprato ir žinojo, ką daryti: nesupanikavo, atvėsino sesers žaizdą, paskambino mamai ir 112. Po šio įvykio gavo apdovanojimą. Tai nutiko Tauragėje. Niekada nežinai, kaip istorija gali pasibaigti“, – sakė pašnekovė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS