Prie karinio dalinio – prekyba šaudmenimis? | Diena.lt

PRIE KARINIO DALINIO – PREKYBA ŠAUDMENIMIS?

Teisėsauga sulaikė Krašto apsaugos savanorių pajėgų savanorį, knygų patriotine tematika autorių, visuomenininką Mindaugą Milinį. Žinomas klaipėdietis įtariamas dėl neteisėtos prekybos šaudmenimis.

Perdavė kovinių šovinių?

Sulaikymo operacija įvykdyta šeštadienį. Kartu su M.Miliniu sulaikytas dar vienas asmuo.

M.Milinis, šaltinių teigimu, esą neaiškios reputacijos asmeniui pardavė šovinių.

Aplinkybės, kuriomis sulaikytas žinomas vyras, pribloškė daugybę Žemaičių apygardos 3-iosios rinktinės savanorių.

Šaudmenimis prekiauta Klaipėdos centre, Herkaus Manto gatvėje, automobilių aikštelėje šalia Krašto apsaugos savanorių būstinės, praktiškai kariškiams po nosimi.

"Buvome labai nemaloniai nustebinti. Ir dar tokiu laiku taip pasielgti. Jei būtų karinė situacija, o čia kažkas šaudmenis pardavinėtų? Siaubas", – šiurpo Žemaičių apygardos 3-iosios rinktinės vadas Linas Idzelis.

Į mašiną susidėjo šaudmenų ir juos, kaip įtariama, pardavė kažkokiam "žulikui".

Automobilių aikštelėje vykęs sandoris buvo užfiksuotas teisėsaugos, vyrai sulaikyti vietoje.

"Kiek mums žinoma, jis vietoje buvo areštuotas. Trūksta žodžių, čia pat, aikštelėje prie dalinio. Į mašiną susidėjo šaudmenų ir juos, kaip įtariama, pardavė kažkokiam "žulikui". Kas tas pirkėjas, reikėtų kriminalinės policijos klausti. Jei buvo sekamas, vadinasi, rimtesnis "žulikas" buvo. Paėmė sandorio metu", – apie įtarimus kalbėjo L.Idzelis.

Dar kariškius šokiravo tai, kad savanoriai sumanė parduoti kovinius šovinius.

"Ne, ne imitaciniai, o koviniai šoviniai. Kiekių negalime atskleisti. Policija tyrimą atlieka. Bet, kaip supratau, nemažai", – patikino L.Idzelis.

Sandoris: kariškių kovinių šovinių perdavimas vyko judrioje vietoje – Herkaus Manto gatvės aikštelėje. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Į žvalgybą sykiu neitų

M.Milinis, sulaikytas Karo policijos pareigūnų, dvi paras praleido areštinėje.

"Kiek žinome, pirko iš vieno, o pardavė jau brangiau. Užsimetė viršaus. Gal pagalvojo, kad juodojoje rinkoje daugiau gaus. Aukščiausias lygis. Taip, sulaikyti du. Kaip suprantu, įkliuvo ir tas, kuris pardavė. Po to, kai sužinojo, iš kur gavo", – kalbėjo L.Idzelis.

Sandoris vykdytas dienos metu viešoje vietoje, judrioje miesto dalyje.

Vidury dienos, miesto centre sugalvojo parduoti šaudmenis. Baisu.

"Vidury dienos, miesto centre sugalvojo parduoti šaudmenis. Baisu. Kiek reikia turėti drąsos ir neturėti proto. Sunku suvokti", – šiurpo rinktinės vadas.

Klaipėdoje, pasak L.Idzelio, tai pirmoji tokia byla, kurioje dėl šaudmenų prekybos būtų įtariami savanoriai kariškiai.

Daugiau nei prieš dešimtmetį plačiau buvo nuskambėjusi byla dėl prekybos dyzelinu, kurio vyrai nugvelbdavo iš karinių laivų.

"Kai paaiškėja tokios aplinkybės, supranti, kad ne su visais galėtum eiti į ne tik žvalgybą, bet ir į karą. Visa laimė, kad pareigūnai dirba savo darbą ir sugebėjo sulaikyti. O jei tai būtų nutikę tuomet, kai kariniai veiksmai vyktų? Reikia suprasti, kad už pinigus žmonės ne tik tėvynę, bet ir tėvą, motiną pasiryžę parduoti?" – svarstė rinktinės vadas.

Linas Idzelis. Redakcijos archyvo nuotr.

Išgelbėjo garbės piliečio gyvybę

M.Milinis vyr. eilinio pareigas ėjo Žemaičių apygardos 3-iosios rinktinės 309 kuopoje. Vyras apibūdinamas kaip aktyvus, lankė visas pratybas.

"Aktyvumo jis tikrai daug rodė. Juk už pratybas pinigai mokami. Jis viską mokėjo, įsisavindavo viską greitai. Man atrodo, kad net vadovavo skyriui vienose pratybose. Iš pažiūros jis toks visur tinkantis. Labai gerai tuomet pavadovavo, turi vadybinių įgūdžių. Ne paauglys juk, turi gyvenimiškos patirties", – pavaldinį apibūdino rinktinės vadas.

M.Milinis į savanorišką karo tarnybą pasuko po to, kai Rusija pirmąjį kartą užpuolė Ukrainą.

Tuo metu savanoriais norėję tapti vyrai į tarnybą stojo vedami emocijų.

Tai, kad M.Milinis savanoriaudamas buvo įgijęs tam tikrų, specifinių žinių, 2017 m. nulėmė tai, kad iš mirties gniaužtų buvo išgelbėtas Gargždų miesto garbės pilietis, žinomas pedagogas ir rašytojas Albinas Klizas.

A.Klizui širdis sustojo staiga, besakant kalbą Gargžduose, J.Lankučio viešojoje bibliotekoje. Bibliotekoje tuomet vyko prozininko Antano Ramono 70-ųjų gimimo metinių minėjimas.

Prozos skaitymuose dalyvavo ir M.Milinis, kuris pats yra kelių išleistų knygų autorius.

Tą kartą pats M.Milinis pripažino, jog akistatoje su mirtimi jis nesutriko dėl įgytos karinės patirties.

"Esu Krašto apsaugos savanorių pajėgų Žemaičių rinktinės 309 kuopos savanoris. Ne tik žudyti, bet ir gelbėti gyvybes esame apmokyti. Tik tokiose situacijose įvertini ir supranti, kaip vis dėlto tai yra svarbu", – situaciją anuomet įvertino M.Milinis.

Nors ir į įvykio vietą buvo kviesta medikų brigada, tačiau širdies masažą M.Miliniui teko daryti net ir atvykus medikams.

Uniforma: Krašto apsaugos savanorių pajėgose M.Milinis įgijo ne tik žinių apie ginklus. Vyras yra išgelbėjęs gyvybę, nes kariniuose mokymuose mokėsi teikti pirmąją pagalbą. Redakcijos archyvo nuotr.

Karjera – ne tik žurnalistikoje

M.Milinio pavardė uostamiestyje yra gerai žinoma, vyras yra dirbęs televizijoje "Balticum TV".

Vėliau žurnalistu jis dirbo laikraštyje "Vakarų ekspresas", nuo 2001 iki 2003 m. net ėjo šio laikraščio vyr. redaktoriaus pavaduotojo pareigas.

Pasak interneto enciklopedijos "wikipedia.org", M.Milinis buvo žurnalo "Ekstra laikas" redaktorius ir leidėjas.

Nuo 2004 iki 2006 m. dirbo Neringos savivaldybės atstovu spaudai.

Vėliau dirbo dienraščio "Lietuvos žinios" korespondentu. Po šešerių metų grįžo vėl dirbti į "Vakarų ekspresą".

Vėliau dirbo ir laikraščio "Naujas rytas" redaktoriumi.

M.Milinis iki šiol pristatomas portalo "Klaipėdos žinios", kuris priklauso asociacijai "Klaipėdos apskrities žurnalistų ir verslininkų klubas", administratoriumi.

Garsėja ir visuomenine veikla

Plati ir visuomeninė M.Milinio veikla. Vyras yra nevyriausybinės organizacijos "Klaipėdos miestiečių draugija" valdybos narys.

Klaipėdos miestiečių draugija siekia aktualizuoti tiek materialųjį, tiek nematerialųjį kultūros paveldą.

"Viena mūsų strateginių misijų yra išsaugoti nekilnojamąjį kultūros paveldą (statinius ir jų kompleksus, paminklinio režimo vietas) ir siekti iš dalies atkurti II pasaulinio karo metu ir sovietmečiu sunaikintus pastatus. Klaipėdos miestiečių draugijos nariai yra ir mokslo, ir kultūros sričių atstovai, miesto istorijos mylėtojai, architektai ir visi kiti entuziastingai nusiteikę gyventojai", – rašoma draugijos interneto svetainėje.

Šios draugijos vardu M.Milinis pasisakė 2020-ųjų  birželį vykusiame Klaipėdos kultūros magistro vardo suteikimo komisijos posėdyje.

M.Milinis čia kalbėjo ir siūlė Klaipėdos kultūros magistro vardą suteikti garsiam kraštotyrininkui Bernardui Aleknavičiui.

Tokia iniciatyva sulaukė sėkmės – B.Aleknavičiui buvo suteiktas šis garbingas vardas.

Knygose – karinės istorijos

M.Milinis yra gerai žinomas tarp Afganistano kare kovojusių karių. Vyras parašė dvi knygas šio karo tema, dalyvauja buvusių afganistaniečių karių viešuose renginiuose.

M.Milinis taip pat yra istorinių romanų apie partizaninį judėjimą Lietuvoje autorius, netrukus bus išleista dar viena jo knyga.

Portalui "bernardinai.lt" duodamas interviu apie savo knygą 2015 m., M.Milinis yra išsakęs skambių frazių patriotizmo tema.

"Esu tikras, kad ir šiandien didžioji tautos dalis su ginklu pasitiktų visus priešus. Juk Lietuva – ne politikai, ne valdžia, o kiekvienas mūsų. Manau, kad "Partizanas" yra nedidelis mano indėlis šiuo metu vykstančiame informaciniame kare", – yra sakęs M.Milinis.

Ne pirmus metus M.Milinio publikacijas publikuoja ir portalas "Delfi.lt".

Situacijos nekomentavo

Tiek Klaipėdos apygardos prokurorai, tiek pats M.Milinis šeštadienio sulaikymo detalių žiniasklaidai nekomentuoja.

"Nieko negaliu aš tau pasakoti. Nieko negaliu pasakoti, ačiū už skambutį", – vakar tepasakė M.Milinis ir padėjo telefono ragelį.

Ikiteisminiam tyrimui dėl neteisėtos prekybos šaudmenimis vadovauja Klaipėdos apygardos Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyrius.

Tyrimas atliekamas pagal Baudžiamojo kodekso 253 straipsnį. Jame numatytas laisvės atėmimas nuo ketverių iki aštuonerių metų.

Teisininkų vertinimu, nors ir šiame Baudžiamojo kodekso straipsnyje nėra numatyta alternatyvi bausmė, o tik realus laisvės atėmimas, vis dėlto jo gali pavykti išvengti, jei tyrimo metu įtariamasis bendradarbiaus su teisėsauga.

Rašyti komentarą
Komentarai (64)

ZImmer

tik mūsų šalyje galima apdergti dorą žmogų, tikrą savo šalies patriotą, nieko nuostabaus šis dienraštis atsiduoda tarybinės Klaipėdos kvapeliu. Gėda!

ikiteeisminis

Seip kai vyksta ikiteisminis niekas nieko nekomtuoja tuo labiau pavardziu, nebent su kazkuo norima susidorot tada per visa ziniasklaida paskelbia apkaltina, o paskui isteisina, bet zmoniu akyse jau nuteistas

Vladas

Dauguma puolą tą Milinį.O ar jums nedašuto,jei eiliniai taip pardavinėją amuniciją,tai ką kalbėti apie vadovaujantį personalą.Gal jie vežimais ten vežą,jei tokia ten apskaita.Tai ,kaltinkite ,ne Milinį,o vadus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS