Prie konteinerių pajūryje – pavojus: vieta tampa narkomanų traukos centru | Diena.lt

PRIE KONTEINERIŲ PAJŪRYJE – PAVOJUS: VIETA TAMPA NARKOMANŲ TRAUKOS CENTRU

Prie jūros, pakeliui į Šiaurinį molą, jau ilgiau nei metai stovi keli metaliniai konteineriai, kurie turėjo tapti plaukimo mokymo stovyklos dalimi. Nors veikla šioje vietoje nevykdoma, metalinės dėžės čia teberiogso. Nenuneigiami įrodymai byloja, kad ši vieta tampa narkomanų traukos centru.

Mėtosi seni švirkštai

Visur landžiojantys vaikai, bėginėdami aplink šiuos konteinerius, randa panaudotų vienkartinių švirkštų.

Kas žino, kuo galima užsikrėsti, įsidūrus tokių švirkštų adatomis?

Maži paprastai insulinui leisti naudojami švirkštai vakar mėtėsi prie takelio, vedančio nuo konteinerių į jūrą.

Kitą krūvelę jų klaipėdiečiai neseniai užfiksavo prie pat konteinerio, galu besiremiančio į pajūrio kopos krūmus.

Nors šie radiniai akivaizdžiai įrodo, kad šioje vietoje priebėgą randa narkomanai, policijos apie tai kol kas niekas neinformavo.

Klaipėdos miesto policijos komisariato viršininkas Gintautas Mačiulaitis patikino apie šią vietą girdėjęs tik pernai, kai būta skundų dėl esą neteisėtai prie jūros pastatytų konteinerių.

Pavojai: bėgiodami aplink konteinerius vaikai gali susižaloti kojas į narkomanų čia pat numestus švirkštus. ("Klaipėdos" skaitytojų nuotr.)

Kitokio pobūdžio informacija jo nepasiekusi. Šiemet apie šiame Melnragės kampe vykstančius nusikalstamus veiksmus pareigūnams niekas nepranešė.

Kad toje vietoje renkasi kvaišalų vartotojai, taip pat nežinojo Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai, kurie paprastai tiria narkotikų platinimo bylas.

Apie ką nors panašaus nebuvo informuoti ir savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus valdininkai.

Fotografavo, ką surinko

Konteineriai užsiliko nuo praėjusių metų vasaros. Vos tik jie atsirado pajūryje, įvairios institucijos dėl to pradėjo gauti skundų.

Praėjo metai. Šiame pajūrio kampe nevyksta jokia veikla, bet vaizdas nesikeičia.

Tiesa, keistą darinį suformavusios metalo dėžės truputį pakeitė vaizdą – išgabentas arčiausiai tako buvęs jūrinis konteineris.

Jeigu leidimo negausiu, konteinerius nusikelsiu.

Kaip teigė stovyklą vaikus mokyti plaukti ketinęs čia rengti viešosios įstaigos "Plaukimas visiems" vadovas Germanas Čepas, jis tai padaręs vykdydamas oficialų reikalavimą.

Stovyklos veikla pernai taip ir neįsilingavo. Jos veikla buvo sustabdyta, prasidėjo teisiniai ginčai tarp aplinkosaugininkų ir G.Čepo.

Kol teismai svarstė abiejų pusių prašymus ir reikalavimus, šioje vietoje riogsojo ir iki šiol teberiogso pajūrio nepuošiantys objektai.

Germanas Čepas (Vytauto Petriko nuotr.)

Pasirodo, bylinėjimasis vis dar vyksta, nors jau nebeturi prasmės.

Paklaustas, ar žino apie narkomanų apsilankymus minėtoje vietoje, G.Čepas bandė tikinti, kad čia jie rinkdavosi gerokai iki stovyklos įrengimo.

"Prieš pradėdami vykdyti veiklą ten surinkome gal 200 švirkštų ir tris maišus tuščių butelių. Esame net nuotraukose tai užfiksavę", – tvirtino G.Čepas.

Laukia savaitės galo

Paprašęs leidimo ten pat šią vasarą mokyti vaikus plaukti, G.Čepas savivaldybės sprendimo tikisi šios savaitės pabaigoje.

"Jeigu leidimo negausiu, konteinerius nusikelsiu. Nieko nebeskųsiu. Jeigu miestui nereikia, kad vaikai būtų mokomi plaukti, mums tai – per sunki našta. Patikėkite, iki šiol neišlendame iš skolų. Iš savo lėšų kažko daryti nesirengiame", – tikino G.Čepas.

Praėjusią savaitę savivaldybėje buvo surengtas posėdis, kuriame dalyvavo ne vieno savivaldybės administracijos padalinio atstovai. Svarstyta, ar leisti G.Čepui pajūryje rengti renginį.

"Galbūt esama taisyklių trūkumo, nes laiku renginys nėra ribojamas. Teoriškai jis gali trukti ir dvi minutes, ir pusę metų. Faktiškai mes suprantame, kad tai nėra renginys, tai – labiau stovykla, – neslėpė savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėją pavaduojantis Marius Poimanskis. – Praėjusią savaitę savivaldybėje vyko susirinkimas, kuriame dalyvavo susijusių su minima vieta įstaigų atstovai: aplinkosaugininkai, žemės sklypo valdytojai, pliažų prižiūrėtojai, pedagogai, ugniagesiai. Buvo didelė kompanija, pono G.Čepo nekvietėme, nes tai buvo darbinis susitikimas."

Pasak M.Poimanskio, diskusijų metu kalbėta, ar šioje vietoje G.Čepo prašoma veikla leistina ir kokį poveikį ji gali turėti visomis prasmėmis.

Panašu, kad susirinkimo metu daugelis jame dalyvavusiųjų buvo nusiteikę prieš konteinerius pajūryje ir numatomą viešosios įstaigos veiklą.

Kiekvienas kalbėjęs turėjo savų argumentų, į kuriuos turėtų atsižvelgti savivaldybės administracijos direktorius.

Vieni minėjo, kad ten nesama šiukšliadėžių, todėl teritorija teršiama, kiti atkreipė dėmesį, jog ketinama vaikus mokyti plaukti uosto teritorijai priklausančiame paplūdimyje, kur leidžiama atsivesti šunis.

Užsiminta ir apie specialių žinių bei tai patvirtinančių dokumentų būtinybę, norint dirbti su vaikais.

Aplinkosaugininkai įsitikinę, kad metaliniams konteineriams pajūrio juostoje – nevieta.

 

Disonansas: aplinkosaugininkai mano, kad jūriniams konteineriams prie jūros – nevieta. (Vytauto Petriko nuotr.)

Sprendimas dar nepaskelbtas, jį priims savivaldybės direktorius. Kadangi jis atostogauja, tai padarys pavaduojantis asmuo.

G.Čepas įsitikinęs, kad savivaldybė kelia jo veiklai perteklinius reikalavimus.

Esą Viešosios tvarkos skyrius turėtų vadovautis Klaipėdos miesto tarybos sprendimais ir nesikišti į kitų skyrių ir institucijų darbą.

Vis dar bylinėjasi

Tuo pat metu viešoji įstaiga "Plaukimas visiems" tebesibylinėja su aplinkosaugininkais. Bylose tebekalbama apie praėjusius metus.

G.Čepas tikino turėjęs būtinus dokumentus pasistatyti pajūryje konteinerius.

Prašydamas savivaldybės leidimo veiklai jis buvo pridėjęs dokumentus, kur ir kokiomis sąlygomis tai bus daroma. Ten pat buvo minimi ir metaliniai konteineriai.

Pavojai: bėgiodami aplink konteinerius vaikai gali susižaloti kojas į narkomanų čia pat numestus švirkštus. (Vytauto Petriko nuotr.)

Pasak įstaigos vadovo, pasirašydami leidimą veiklai valdininkai suteikė leidimą pastatyti stovyklos vietoje ir konteinerius.

Pamatę prie jūros metalinius griozdus, skundus ėmė rašyti ne tik greta įsikūrę pajūrio žvejai, bet ir kiti žmonės.

Aplinkosaugininkai tikino, kad, pagal Pajūrio juostos įstatymą, G.Čepas turėjo konteinerių pastatymo šioje vietoje klausimą suderinti su žemės savininku.

Savininkas šiuo atveju yra valstybė, vadinasi, derinti šį klausimą reikėjo su Nacionaline žemės tarnyba.

Viešoji įstaiga gavo nurodymą išgabenti konteinerius, o kai to nepadarė, buvo nubausta 75 eurų bauda.

Panašių nutarimų G.Čepas prisipažino sulaukęs trijų ar keturių.

"Aplinkos apsaugos departamentas aplinkosaugos inspektoriaus nutarimą panaikino. Vilniaus administracinis teismas nagrinėja departamento nutartį, kuria klaipėdiečiai aplinkosaugininkai buvo įpareigoti iš naujo spręsti mūsų veiklos legalumą. Mat mūsų aplinkosaugininkai nebuvo teisiškai pagrindę, kuo mes nusižengėme. Buvo nurodyta iš naujo tai išaiškinti. Mes apskundėme departamento sprendimą, nes jį nagrinėti nebėra prasmės, tai niekinis bylinėjimasis. Leidimą buvome gavę iki praėjusių metų spalio 31 d. Šis terminas jau seniai pasibaigė, todėl ir nebėra logikos spręsti tų klausimų. Mūsų teismai taip dirba, pabaigos galima sulaukti ir kitais metais", – tikino G.Čepas.

Sulaukė padėkos rašto

Paklaustas, ar nebūtų buvę logiška išsigabenti konteinerius, dėl kurių kilo tiek daug triukšmo, kol paaiškės jų pastatymo pajūryje teisėtumas, G.Čepas paprieštaravo.

Jis tikino, kad išgabenti vieną konteinerį kainuotų apie du tūkstančius eurų.

"Iš kur gautume tam lėšų? Rugsėjį prašėme pratęsti leidimą, ketinome vystyti banglenčių, irklenčių renginius. Dėl to taip pat bylinėjomės. Teismai labai lėtai dirba. Turime bylą, kuri nuo 2015 m. nejuda. Tokios bylos turėtų būti išnagrinėjamos per 20 minučių. Mano nuomone, institucijose, kurios atstovauja valstybei, turėtų dirbti kompetentingi asmenys, besivadovaujantys įstatymais, o ne plepalais. Jie turi išmanyti įstatymus bei tvarkas ir išduoti leidimus arba ne, – piktinosi G.Čepas. – Savivaldybė vis dar sprendžia, leisti ar neleisti mums dirbti. Tuo metu vidaus reikalų ministras mūsų veiklą pastebėjo ir už geranorišką veiklą įvertino padėkos raštu. Praėjusį mėnesį buvome ministerijoje, kur mūsų įstaigai buvo padėkota."

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Garbanius

Pasistatysiu ir as konteineriuka pajuryje :) taskeli atidarysiu. O valdzia tegul pypina ..

Anonimas

nepastebejau jokiu konteineriu

Klaipėdietis

Kai nėra apie ką rašyti,tai randa konteinerius ...Ko nerašote apie ,,varkes,, su elektriniais autobusais už beveik 700 000 eur, kurie ne va sukurs ekologiją Klaipėdoje ,apie ,,nemokama,, džiazo festivalį ,kuris maitiną mero žmoną ir .t.t
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS