Rusijos „nusikaltėlių“ sąraše – ir gausus būrys klaipėdiečių | Diena.lt

RUSIJOS „NUSIKALTĖLIŲ“ SĄRAŠE – IR GAUSUS BŪRYS KLAIPĖDIEČIŲ

Rusijos paskelbtame šimtatūkstantiniame „nusikaltėlių“ sąraše – ir gausus būrys klaipėdiečių. Visi jie esą yra nusižengę Rusijos Federacijos įstatymams. Klaipėdos politikai Kremliaus režimui neįtiko nusprendę demontuoti sovietiją šlovinantį memorialą. Šis sprendimas priimtas Rusijai pradėjus plataus masto agresiją prieš Ukrainą.

Neįtiko abu merai

Nepriklausoma naujienų svetainė „Mediazona“ pranešė, kad Rusija paskelbė ne tik dabartinio Klaipėdos mero Arvydo Vaitkaus, bet ir jo pirmtako Vytauto Grubliausko paiešką.

Tai susiję su sprendimu demontuoti sovietinius paminklus.

Savivaldybės Komunikacijos skyriaus atstovė vakar pareiškė, kad mero A. Vaitkaus komentaro šiuo klausimu nebus.

Kalbesnis buvo kitas tarybos narys, buvęs ilgametis uostamiesčio vadovas V. Grubliauskas, kurio miestui vadovavimo laikotarpiu ir buvo nuspręsta Klaipėdoje demontuoti sovietinės okupacijos simbolį.

„Tai nėra kažkokia labai didelė naujiena. To tikrai buvo galima tikėtis, juolab turbūt dar pernai Rusijoje buvo priimtas tas įstatymas dėl paminklų sovietų kariams sunaikinimo ir sugadinimo. Ir paieška asmenų, kurie, jų akimis žiūrint, dėl to nusikalto, turbūt neturėtų stebinti. Dabar jau tapo „oficialu“, sąrašai paskelbti. Ir ta tariama naujiena tapo kūnu“, – kalbėjo V. Grubliauskas.

Buvęs Klaipėdos meras pabrėžė, kad pas mus, nukeliant paminklus, buvo viskas padaryta civilizuotai.

„Buvo atlikta net klaipėdiečių apklausa tuo klausimu, jos rezultatai buvo gana aiškūs. Ir tas sprendimas buvo toks, koks yra. Tuomet Klaipėda parodė aukštą politinės kultūros lygį. Nepaisant to, žiūrint iš Rusijos pozicijų, tai neeliminuoja mūsų „nuodėmės“. Ir dabar buvimas tame sąraše nenorom verčia susimąstyti, kad vykstant iš Lietuvos į ne ES šalis, kaskart reikėtų pagalvoti, ar kartais nebus taip, kad sulaikys ir perduos Rusijai. Tikiuosi, kad tokių dramatiškų pasekmių pavyks išvengti“, – teigė V. Grubliauskas.

Anot buvusio Klaipėdos mero, galbūt tų sąrašų paskelbimo tikslas ir yra, kad visi staiga imtų bijoti ir niekur nevyktų.

„Tai yra tam tikras spaudimas ir įtampos kėlimas. Vertinu tai sveiku šaltu ir racionaliu protu, bet budrumo prarasti negalima. Mane tik nustebino sąrašo dydis. Garbinga publika“, – pastebėjo V. Grubliauskas.

Jonas Genys. Ryčio Laurinavičiaus nuotr.

Kam to reikia?

Tarp ieškomųjų Rusijos teisėsaugos įvardinti dabartiniai ir buvę Klaipėdos tarybos nariai: Arūnas Andziulis, Arūnas Barbšys, Saulius Budinas, Alina Velykienė, Aidas Kaveckis, Edmundas Kvederis, Andrius Petraitis, Artūras Razbadauskas, dabartinė vicemerė Vaida Raugelė, Arvydas Cesiulis, Kazys Bagdonas, Rimantas Didžiokas, Vidmantas Plečkaitis, Lina Skrupskelienė, Alvydas Šimkus, Laima Juknienė.

Klaipėdos tarybos narys A. Cesiulis tikino, kad negali suvokti Rusijos Federacijos (RF) tarnybų logikos.

„Kam to reikia? Negaliu atsakyti, nes negaliu suvokti jų minčių tėkmės. Kam tai yra daroma? Gal norima supriešinti mus visus, gyvenančius Lietuvoje? O gal bandoma supriešinti tautines grupes, prisidengiant kažkokios tautinės atminties niekinimu? Niekas jų juk neniekino, tai dabar vyksta įvairūs niekinimai, kai paminklas Adolfui Ramanauskui apipilamas dažais“, – kalbėjo A. Cesiulis.

Vis dėlto politikas spėjo, kad tokio sąrašo paskelbimas gali turėti užslėptų tikslų.

„Kažkas juk strateguoja visa tai. Bet jei mus išskyrė iš visų Lietuvos politikų, istorikų, įtraukdami į šį sąrašą, gal ne patys prasčiausi esame, net ir jų akimis žiūrint“, – svarstė tarybos narys.

A. Cesiulis stebėjosi, kuo tokio pobūdžio sąrašas neva galėtų išgąsdinti uostamiesčio visuomeninius veikėjus?

„Aš, kaip pajūrio krašto žmogus, esu ramus. Manęs tokia paieška negąsdina. Neturiu ketinimų važiuoti į Rusiją. Visuomet vengiau aštrių pasisakymų, visuomet žiūrėjau kritiškai į eskalacijas, taip elgiasi kiekvienas padorus žmogus“, – kalbėjo A. Cesiulis.

Jis pasigedo sąraše buvusio kolegos Vytauto Čepo.

„Na, nebent jie sudarinėjo sąrašą pagal buvusią ir dabartinę tarybos kadenciją ir pagal balsavimą komisijoje“, – svarstė A. Cesiulis.

Politikas turėjo mintyje Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisiją ir jos narius.

„Tikriausiai pamiršo V. Čepą, neskaitė komisijos protokolų. V. Čepas yra šaunus vyras. Su juo niekada nebūna nuobodu. Gal tų mūsų kolegų kitoje sienos pusėje atmintis yra trumpa?“ – šmaikštavo A. Cesiulis.

Sprendimas: Klaipėdoje surengtose apklausose dauguma gyventojų pasisakė už tai, kad memorialas iš Skulptūrų parko būtų nukeltas. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Pirstelėjo į vandenį

Pasirodo, kad Rusijos Vidaus reikalų ministerija ieško ir Lietuvos istoriko, humanitarinių mokslų daktaro Vasilijaus Safronovo.

Tai nėra nei J. Genio, nei V. Safronovo, nei S. Pocytės kažkoks chuliganizmas, tai yra valstybės ir miesto politika.

„Negaliu komentuoti dalykų, kuriuos ne aš sugalvojau. Reikia klausti tų, kurie sudarė tą sąrašą. Ar tai tik pirstelėjimas į vandenį, ar kažkas rimčiau? Aš nuo 2014 m. nevažiuoju į Kaliningrado sritį, nors palaikėme kontaktus su tenykščiais istorikais. Kai Rusija aneksavo Krymą, nesu kojos ten įkėlęs. O į Rusiją neplanuoju važiuoti“, – patikino Klaipėdos universiteto mokslininkas V. Safronovas.

Į Rusijos „ieškomų nusikaltėlių“ sąrašą įtraukta ir V. Safronovo kolegė, Klaipėdos universiteto istorikė Silva Pocytė, Klaipėdos kultūros paveldo inspektorius Laisvūnas Kavaliauskas bei Mažosios Lietuvos muziejaus vadovas, profesorius Jonas Genys.

„Ką čia komentuoti kvailystes? Mes padarėme savo darbą. Tai nėra nei J. Genio, nei V. Safronovo, nei S. Pocytės kažkoks chuliganizmas, tai yra valstybės ir miesto politika. Nėra čia ką komentuoti, paprasčiausiai reikia nekreipti dėmesio, čia jų (Rusijos – A. D.) problema, ne mūsų“, – nedaugžodžiavo J. Genys.

Įvertis: profesorius V. Safronovas tvirtino, kad po Krymo aneksijos į Rusiją nebevyksta ir neplanuoja vykti. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Įžvelgė okupacijos kėslus

Tarybos narys A. Petraitis nuoširdžiai džiūgavo, kad pateko į šį garbingą sąrašą.

„Pagaliau su kolegomis sulaukėme šlovės papulti į oficialių Mordoro priešų sąrašą. Ta proga reikia dar kartelį paremti „Radarom“ iniciatyvą! Labai džiaugiuosi, kad esu tame garbingų žmonių sąraše. Kiek pažįstu tų piliečių, kurie įtraukti į šį sąrašą, jie ten pateko už garbingas veiklas. Tai yra labai malonu“, – tikino tarybos narys.

A. Petraitis tokių sąrašų sudarinėjimą vadina totalitarinės valstybės mėginimu įbauginti laisvą pasaulį.

„O laisvas pasaulis viso to nebijo. Tik jiems atrodo, kad jie čia kažką pagąsdins. Mes tai priimame kaip pripažinimą. Aš nevažiuoju į Rusiją ir nieko bendra su tokia valstybe nenoriu turėti“, – kalbėjo A. Petraitis.

Buvęs Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius, miesto tarybos narys S. Budinas pastebėjo, kad kai kam, matyt, labai nepatinka teisingi sprendimai.

„Ar būtume pasielgę kitaip? Visi elgiasi pagal savo sąžinę. Vietos politikas yra atsakingas už tai, kokią poziciją pasirinko. Manau, tada pasielgiau teisingai, ir jei šiandien būtų tas pats klausimas, balsuočiau taip pat“, – teigė S. Budinas.

Dar vienas Klaipėdos tarybos narys E. Kvederis, išgirdęs, kad yra sąraše, taip pat nesijautė išsigandęs.

„Vadinasi, ne gėda prieš partizanus ir jų atminimą, prieš tremtinius. Džiaugiuosi, kad nors tokį atkirtį galėjau duoti okupaciniam režimui. Ne veltui žmonės kovojo, o mes darome garbingus dalykus. Aš prisidėjau prie teisingo sprendimo. O Rusija tokiu žingsniu tik rodo, kad yra pasirengusi mus okupuoti. Jie pasirengę naikinti tuos, kurie neigia okupaciją“, – reziumavo E. Kvederis.

Kas talkino Maskvai?

Kyla ir klausimas, kaip Rusijos tarnybos sudarė šį konkretų „nusikaltusiųjų“ sąrašą?

Galimas dalykas, kad jiems kai kas talkino. Tas, kas knaisiojosi po Klaipėdos miesto tarybos viešai paskelbtus sprendimus, kuriuose matyti, kas, kaip ir už ką balsavo.

Anot buvusio Valstybės saugumo departamento Klaipėdos padalinio vadovo Algirdo Grublio, tai galėjo padaryti ir patys rusų saugumiečiai, nors galėjo jiems padėti ir kas nors iš vietinių veikėjų, klaipėdiečių.

„Tačiau jų aktyvumas akivaizdžiai sumenko, kai 2022 m. balandį iš Generalinio konsulato Klaipėdoje išsikraustė visa atstovybė. O dėl paminklų nukėlimo informacija yra vieša, jie nesunkiai ją susirado. Jiems ir agento veikiausiai nereikėjo, kad padėtų jos ieškoti. Turėjo tikslą, sudarinėjo sąrašus, knisosi po vyriausybinius, kitų savivaldybių puslapius, mūsų irgi – ne išimtis, ir pasiėmė jiems reikalingus duomenis. Tačiau vis tiek negalime atmesti, kad jie čia turi ir savo pagalbininkų“, – teigė A. Grublys.

Rašyti komentarą
Komentarai (104)

O tas pagarba

Iš to sarašo?, tad jokios pagarbos nėra griauti paminklus antkapius. Tai yra str. kapinių išniekinimas. Bet atliekas džiaugėsi blogi įvykdžius. Padugnės yra padugnės

Pagarba balsavusiems prieš OKUPANTUS

Jūs šaunuoliai, o čia verkiantys ruoškitės, kai nusikalstamo klano valdoma rozzyja grius, tai verksite kartu :).

Anonimas

man rodosi OZIU BANDA bet kas priduos ir be atlygio !
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS