Šiemet žiema pajūryje pažėrė staigmenų: Kalėdoms pražydo lauko gėlės | Diena.lt

ŠIEMET ŽIEMA PAJŪRYJE PAŽĖRĖ STAIGMENŲ: KALĖDOMS PRAŽYDO LAUKO GĖLĖS

Artėjanti metų sandūra pajūryje šiemet pažėrė staigmenų – pumpurus ėmė krauti sodo augalai, o miškuose pražydo žibuoklės.

Šilta šių metų žiema gali iškrėsti išdaigų klaipėdiečių sodams ir gėlynams. Prieš pat Kalėdas brinkstančiais pumpurais apsipylė magnolijos, serbentai. Rododendrai, atrodo, tuojau irgi pražys.

O štai miškuose pasirodė pirmieji žibuoklių žiedai. Po mėlynai nuspalvintas miško paklotes braido ne tik Kretingos, bet ir Šiaulių, Ignalinos rajonų gyventojai.

"Ši žiema labai šilta. Stebėdami fenologinius procesus, matome, kad tam tikri dalykai gamtoje yra pasislinkę. Žiema prasideda sausį. O balandį vis dar turime žiemą. Maždaug per dešimtmetį visi šie procesai tapo labai aiškūs ir ryškūs. Baltasis sezonas vietoj gruodžio prasideda sausį", – tikino Klaipėdos universiteto Botanikos sodo direktorė Asta Klimienė.

Jei netinkamu metu žiedai pražysta, veikiausiai jie pavasarį bus labai silpni ar net gali žūti.

Šių metų šilta kalendorinė žiemos pradžia gali turėti pražūtingų pasekmių.

"Augalų pasaulyje žiema skirta poilsiui. Atšalus orams augalai turi ruoštis žiemai, o ne žydėjimui. Atšilus orams augalai vėl prabunda ir pradeda vegetaciją. Jei netinkamu metu žiedai pražysta, veikiausiai jie pavasarį bus labai silpni ar net gali žūti", – tikino specialistė.

Soduose ir daržuose staiga pradėję krauti pumpurus serbentai ir šilauogės gali kitais metais neturėti tinkamo derliaus.

Pajūryje kai kur smulkius žiedelius parodė erikinių šeimos augalai – daugiamečiai, visžaliai krūmeliai, krūmokšniai arba daugiamečiai žoliniai augalai.

(Olesios Ulkinos nuotr.)

"Erikinių šeimos augalai yra šiek tiek atsparesni. Net ir pražydę, jie dar gali visai neblogai žydėti pavasarį. O žibuoklės, ramunės ar kiaulpienės, išsiskleidusios žiemą, pavasarį gali žūti. Viskas priklausys nuo to, ar bus sniego. Jei sausis ir vasaris bus šalti, tačiau be sniego, galime tikėtis liūdnų padarinių. Tokių augalų šaknys tampa silpnos, jie išeikvoja maisto medžiagas", – pasakojo A.Klimienė.

Klaipėdos universiteto Botanikos sode pumpurus krauna ne tik magnolijos. Žydėjimui pasiruošę ir lazdynai.

"Botanikos sode neseniai žiedais nustebino aguonos. Žydinčios žibutės jau ne naujiena, tačiau aguonos tokiu laiku tikrai neturėtų žydėti", – pastebėjo A. Klimienė.

Klaipėdos universiteto Botanikos sode pražydo astrinių šeimos augalas bobramunis, flioksas, medetkos, Bodnantenso putinas.

GALERIJA

  • Netikėtumai: uostamiesčio Botanikos sode pražydo flioksai, medetkos, putinas ir bobramunis.
  • Šiemet žiema pajūryje pažėrė staigmenų: Kalėdoms pražydo lauko gėlės
  • Šiemet žiema pajūryje pažėrė staigmenų: Kalėdoms pražydo lauko gėlės
  • Šiemet žiema pajūryje pažėrė staigmenų: Kalėdoms pražydo lauko gėlės
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Naslaite

Jei nezydi zibuokles, tai kam deti naslaiciu nuotraukas ir vadinti jas zibuoklemis ?

Krabas

Klimatui šylant greitai galėsim auginti bananus Lietuvoje.

Tèvas

Na ir naujieną pasakė! Visuose darželiuose kažkas žydi ir tai blogai! Jau net magnojijos pumpurai ruošiasi sprogti ir padovanoti žiedų grožį- nesidžiaugiame tuo! Negerai augalui laaabai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS