Šiukšlės ir vėl lekia pro langus: papiktino nuorūkų jūra | Diena.lt

ŠIUKŠLĖS IR VĖL LEKIA PRO LANGUS: PAPIKTINO NUORŪKŲ JŪRA

Uostamiestyje konfliktai dėl šiukšlių niekaip nesibaigia. Vieni klaipėdiečiai ir toliau teršia daugiabučių kiemus, pro langus mėtydami maisto atliekas ar nuorūkas, o kiti visa tai dar ir degina.

Nuorūkas sutraukia vaikai

Žvejybos uosto rajone dėl šiukšlinimo skųstasi jau ne kartą. Nevalyvus kaimynus gyventojai drausmino įspėjimais, tačiau panašu, kad iki šiol problema vis dar neišspręsta.

"Turiu nuotraukas, kas rūko ir meta, kitą kartą bus kreipimasis į policiją. Tikiuosi, sureaguos, kam reikės. Minijos g. 120", – "Facebook" grupėje "Žvejybos uosto rajono kaimynai" pasiskundė moteris.

Įrašą palikusi gyventoja įkėlė ir nuotrauką, kurioje matyti tikra nuorūkų jūra. Jos teigimu, aplink gyvenantys vaikai renka išmėtytas nuorūkas ir jas surūko.

Komentatoriai piktinosi netvarka, esą geriau nuorūkas mesti į stiklainį.

Tačiau iš tiesų net ir tokiu atveju žmogus nusižengtų.

Pernai sausio 1-ąją įsigaliojęs Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo 19 straipsnio pakeitimas nurodė, kad rūkyti daugiabučiuose gyvenamuosiuose namuose, balkonuose, terasose ir kitose vietose draudžiama.

Šiuo atveju šiukšlintojai atlieka du pažeidimus – rūko draudžiamoje zonoje ir teršia aplinką.

Jeigu žmogus praneša tik apie numestą šiukšlę, mes neturime galimybės nustatyti, kas numetė, o jeigu nurodo, kas galbūt galėjo, tada kalbiname pažeidėją.

Padės tik policija?

Dėl tokios netvarkos kai kurie klaipėdiečiai siūlė nieko nebelaukti ir kreiptis tiesiai į policiją.

"Susirinkimas nepadės, reikia nufotografuoti ir atiduoti nuotraukas policijai. Kol baudos negaus, taip ir darys. Švaros niekada nebus, vieną dieną surenki, o po dienos – tas pats. Nejaugi kiemsargiai – "činarikų" rinkėjai ir daugiau jiems darbo nėra? Kovokite su kenkėjais, fotografuokite", – siūlė vyras.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjo Lino Lapinsko, skundų dėl šiukšlinimo išties nemažėja.

"Ir šią savaitę gavome pranešimą dėl mėtomo maisto. Žmonės matė, kad kelios moterys mėtė maisto katėms, ne pro langą, o eidamos pro šalį. Nuorūkų irgi būna. Nėra dažni nusiskundimai, bet vienas kitas pasitaiko. Jeigu žmogus praneša tik apie numestą šiukšlę, mes neturime galimybės nustatyti, kas numetė, o jeigu nurodo, kas galbūt galėjo, tada kalbiname pažeidėją", – sakė L.Lapinskas.

Linas Lapinskas. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Bauda – iki 600 eurų

Ne ką mažiau aktuali problema, vis dažniau iškylanti atšilus orams, – atliekų deginimas.

"Facebook" grupėje "Paupiai. Klaipėda" gyventoja skundėsi, kad dėl deginamų atliekų rajone teršiamas oras.

"Būtų smagu, kad mūsų bendruomenės nariai, gyvenantys nuosavuose namuose, neterštų oro degindami įvairias atliekas. Ačiū. P.S. šiuo metu ypač tai jaučiama Jaunystės gatvėje", – pranešė moteris.

Kita gyventoja jai antrino, esą dėl užteršto oro nesinori net ir vaikščioti.

"Taip, taip! Mes kovojome su fabriku ir jo tarša, o po rajoną kartais vaikščioti neįmanoma", – tikino moteris.

Trečiadienį pasirodė dar vienas įrašas. Šį kartą į klaipėdiečius kreipėsi Paupių seniūnaitė Rasa Arcišauskienė.

"Mieli paupiškiai, šiandien vėl kažkas iš kaimynų degino šakas, o gal ir dar kokias nors šiukšles, nes rajonas vėl pasmirdęs dūmais. Būkite sąmoningi patys ir pakalbėkite su tais, kurie tai daro. Nes tais degimo teršalais mes patys, mūsų tėvai, vaikai ir anūkai kvėpuoja ir nuodijasi", – teigė seniūnaitė.

Ji prasitarė, kad jeigu degintojai nesusipras gražiuoju, teks kviesti aplinkosaugininkus ir gaisrininkus, kad rajono nuodijimas baigtųsi.

Vis dėlto Viešosios tvarkos skyrius nusiskundimų dėl to negavo.

"Paskutinis tokio pobūdžio pranešimas buvo galbūt praeitą pavasarį. Šiemet nesulaukėme", – teigė L.Lapinskas.

Tiek šiukšlintojams, tiek šiukšlių degintojams galioja ta pati sankcija.

Nusižengus pirmą kartą gresia įspėjimas arba bauda nuo 20 iki 140 eurų, nusižengus pakartotinai – nuo 140 iki 600 eurų, o nesilaikantiems draudimo rūkyti asmenims skiriamas įspėjimas arba bauda nuo 20 iki 90 eurų.

Kviečia į talkas

Melnragės gyventojai taip pat susidūrė su šiukšlintojais. Netoli gyvenamųjų namų esančiame šabakštyne klaipėdiečiai pastebėjo kažkieno paliktą čiužinį, baldų dalis, maišelius, pilnus atliekų.

"Facebook" grupėje "Melnragės bendruomenė" klaipėdietė pasiūlė surengti talką ir sutvarkyti užterštą vietą.

"Mūsų Melnragėje yra kaimynų, kuriems smagu, kai juos supa šiukšlynas. Bet jautrūs aplinkai žmonės savo iniciatyva jį tvarko. Gal metas susiburti talkai? Juk dar mūsų miške ir netoli jo, šalia mūsų namų yra ką tvarkyti", – svarstė moteris.

Jai pritarė ir kita gyventoja, kuri pasisiūlė prisidėti prie talkos.

"Prisidėčiau, žinau tą vietą, tikrai reikia sutvarkyti tą šabakštyną", – tikino ji.

Nuo balandžio 4 d. iki gegužės 6 d. Klaipėdoje skelbiamas švaros laikotarpis. Visi klaipėdiečiai kviečiami nelikti abejingi ir tvarkyti tiek viešąsias miesto teritorijas, tiek zonas prie savo namų.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

miestas degraduoja

kas iš tų įstatymų? jei niekas nekontroliuoja??? gali laužą susikurt po langais niekam neidomu, policija pas mus tik baudas dalina ant bordiurų paliekantiems automobilius, juokas pro ašaras.

pilietis

reikia priverst tuos siukslintojus isvalyti visa kvartala!!tikri kiaules!!!

Na taip,

nes seniai gulėtimūtum su nulaužta uodega ,šarike
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS