Stadione – galinga technika: iškastas žemes veža į kitą Lietuvos kraštą | Diena.lt

STADIONE – GALINGA TECHNIKA: IŠKASTAS ŽEMES VEŽA Į KITĄ LIETUVOS KRAŠTĄ

Vitės progimnazijos stadione sukinėjasi galinga technika, sunkvežimiai jau baigia išgabenti milžiniškus į krūvas sustumtų žemių kiekius. Prieš šventes didžiulis plotas liks laukti kitų darbininkų.

Akmenis atskiria

Kadangi senasis progimnazijos stadionas, kaip parodė tyrimai, buvo užterštas chromu, ruošiantis sporto aikštyno rekonstrukcijai nuspręsta nukasti nemažą sluoksnį žemės paviršiaus.

Jau kelias savaites šioje vietoje sukinėjasi vilniečių bendrovės "Vilniaus BDT" darbininkai ir galinga technika.

Iš visų pusių aptverta teritorija virto didžiule perkasa, daugelyje vietų jau matyti pajūrio smėlio sluoksnis.

Teritorija priskirta viso labo vizualinės apsaugos zonai, ypatingų radinių čia nesitikima.

Kaip pasakojo savivaldybės Statinių administravimo skyriaus vedėja Diana Gerasimovienė, planuoti viršutinio grunto išgabenimo darbai turėtų būti baigti iki metų pabaigos.

Aikštės viduryje stovi prietaisas, kuris išrūšiuoja žemę ir akmenis.

"Tokio didelio kiekio užteršto grunto mūsų Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras nesutiko priimti. Iškastos žemės vežamos į tris skirtingas užteršto grunto tvarkymo aikšteles kitame Lietuvos krašte. Iš iškasto grunto išrūšiuojami akmenys, nes grunto ir akmenų utilizavimo kainos – skirtingos. Vėliau gausime dokumentus, kur ir kiek nugabenta ir utilizuota. Dėl grunto užterštumo gal būtų užtekę nukasti mažesnį sluoksnį, apie 20 centimetrų, bet stadionui įrengti reikia gilesnio nukasimo, todėl buvo nuspręsta visą nukastą gruntą tvarkyti, kaip užterštą", – pasakojo D.Gerasimovienė.

Pajudės pavasarį

Kai apie pusmetris paviršiaus bus iškastas ir išgabentas, ketinama rengti pagrindą būsimo sporto aikštyno tinklams: futbolo aikštei, krepšinio, parkūro aikštelėms.

Planus gali pakoreguoti tik smarkūs šalčiai. Jeigu viskas vyks, kaip numatyta, iki paskutinės metų dienos vilniečių bendrovė ketina darbus baigti.

"Kol kas neturėjome jokių nusiskundimų, panašu, kad viskas vyksta, kaip ir planuota. Tikimės ir norime, kad jie kuo greičiau baigtų darbus. Šiuo metu derinamas statybos darbų leidimas. Kai tik jį gausime, iškart pradėsime rangos darbų pirkimo procedūrą. Ji gali užtrukti du ar tris mėnesius. Pavasarį, kai išeis įšalas, bus galima pradėti dirbti", – teigė D.Gerasimovienė.

Kol kas neturėjome jokių nusiskundimų, panašu, kad viskas vyksta, kaip ir planuota. Tikimės ir norime, kad jie kuo greičiau baigtų darbus.

Nugremžė iki smėlio

Aikštė kasdien vis labiau panašėja į milžinišką archeologų perkasą, viršutinį sluoksnį nukasus atsivėrė pajūrio smėlis, kai kur galima įžiūrėti buvusios gyvenvietės pėdsakų.

Savivaldybės Paveldosaugos skyriaus viršininkas Vitalijus Juška tikino, kad projekte esama susitarimo, jog aptikę vertingų archeologinių struktūrų darbininkai kvies archeologus.

Šioje vietoje yra buvęs Bomelsvitės kaimas, kurio daugumą gyventojų sudarė žvejai.

Teritorija priskirta viso labo vizualinės apsaugos zonai, ypatingų radinių čia nesitikima.

Pasak paveldosaugininkų, čia tikėtini tik buvusių pastatų pėdsakai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS