STT tyrime – Kretingos politikas: kyšiai buvo perduodami grynaisiais? | Diena.lt

STT TYRIME – KRETINGOS POLITIKAS: KYŠIAI BUVO PERDUODAMI GRYNAISIAIS?

Specialiųjų tyrimų tarnybos atliktoje plataus masto operacijoje įtarimai pareikšti 35 asmenims, keturi iš jų yra privačių įmonių vadovai ir šeši – gydymo įstaigų vadovai. STT įtarimus pareiškė ir buvusiam Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktoriui, tarybos nariui, eksparlamentarui Virginijui Domarkui.

Kyšiai – grynaisiais?

V.Domarkas vadovauja medicinos įranga prekiaujančiai įmonei „Limeta“. Buvęs parlamentaras vadovauja Lietuvos socialdemokratų partijos Kretingos skyriui. Iki 2019 metų pavasario V.Domarkas ėjo Kretingos savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas.

Teisėsaugininkai procesinius veiksmus veikiausiai atliko tik politiko namuose ar darbo vietoje, Kretingos savivaldybėje jokie poėmiai ar kratos nevyko.

STT Centrinės tyrimų valdybos vadovas Darius Balčiūnas akcentavo, kad operacijos metu buvo atlikta 150 kratų, o jų  metu rasta 270 tūkst. grynųjų įvairia valiuta.

V.Domarkas yra ne tik socialdemokratų partijos skyriaus vadovas, bet ir įvairių komitetų narys.

Pasak D.Balčiūno, pareigūnai užfiksavo galimo kyšio perdavimo momentus.

„Kai kurios sumos viršija 10 tūkst. eurų“, – sakė D.Balčiūnas.

Pinigai, pasak jo, buvo perduoti grynaisiais.

Politikas nesulaikytas

Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Žydrūnas Radišauskas patikslino, kad tyrime minimi metus apimantys viešieji pirkimai, kuriuose dalyvavo medicinos įranga prekiaujančios bendrovės „Limeta“ ir „Graina“.

Įtarimų sulaukė ne tik Kretingos rajono tarybos narys V.Domarkas, kuris vadovauja įmonei „Limeta“, bet ir įmonės akcininkas Kęstutis Kutkauskas.

V.Domarkas nesulaikytas, STT pranešė, kad teismas sulaikymą skyrė Panevėžyje įsikūrusios taip pat medicinos įranga prekiaujančios įmonės „Graina“ valdybos pirmininkui bei akcininkui Erlandui Sudeikiui.

Tiekė brangią įrangą

Kaip rodo Centrinio viešųjų pirkimų portalo duomenys, įmonės „Limeta“ bei „Graina“ yra laimėjusios dešimtis viešųjų pirkimų įvairiose šalies sveikatos įstaigose.

Bendrovė „Limeta“ dalyvavo ne viename Kretingos rajono sveikatos įstaigų konkurse. Vienas didžiausių laimėtų konkursų – beveik 288 tūkst. vertės rentgeno aparatas, kurį įsigijo Kretingos ligoninė.

Kretingos meras Antanas Kalnius tikino, kad tarp STT viešintų duomenų neaptiko Kretingos ligoninės viešųjų pirkimų.

„Viliuosi, kad viskas dėl jų buvo gerai. Rentgeno aparatui įsigyti Sveikatos apsaugos ministerija skyrė 200 tūkst. eurų, likusius pinigus – savivaldybė. Pirkimus vykdė Kretingos ligoninė. Iš Viešųjų pirkimų tarnybos nebuvome sulaukę klausimų ar pastabų nei dėl šio pirkimo, nei dėl kitų“, – komentavo Kretingos meras A.Kalnius.

Kas vadovaus komitetui?

Kretingos meras patikino, kad tarybos narius sukrėtė žinia apie tai, kad įtarimus teisėsauga pareiškė jų kolegai.

„Tarybos narys – juk kolega. Aš nežinau jokių detalių. Kyla klausimų ir dėl to, kaip toliau vyks darbas taryboje. V.Domarkas yra ne tik socialdemokratų partijos skyriaus vadovas, bet ir įvairių komitetų narys. Jis vadovauja Švietimo komitetui, yra Finansų komiteto narys. Situacija yra įdomi. Manyčiau, kad kiekvienas save gerbiantis politikas turėtų stabdyti narystę ne tik partijoje, bet ir tarybos nario pareigose, jei jau metamas toks šešėlis. Bet politikas pats turi apsispręsti“, – svarstė Kretingos meras.

Įmonę „Limeta“ sėkmė lydėjo ir kituose viešuosiuose pirkimuose.

STT tyrime minima, kad įtarimai pareikšti Plungės ligoninės vadovui Antanui Martusevičiui.

V.Domarko įmonė šiai ligoninei tiekė Endoskopinės diagnostikos gydymo sistemą, kurios vertė bemaž 150 tūkst. eurų. Viešasis pirkimas vyko praėjusių metų gruodžio pradžioje.

Ši įmonė už 210 tūkst. rentgeno aparatą tiekė ir Pasvalio savivaldybei, už beveik 200 tūkst. eurų sumą rentgeno aparatas pirktas Kėdainių ligoninei.

Pats V.Domarkas šiandien žurnalistams buvo nepasiekiamas, viešai skelbiamas mobiliojo ryšio telefonas – išjungtas. Neveikė ir įmonės „Limeta“ generalinio direktoriaus telefonas.

Rašyti komentarą
Komentarai (20)

Jonas Lietuvis

Prašykite čekio už paslaugas ,pirkinį. Atsiskaitinėkite banko kortele .Nepirkite prekių ,kur matote juodą prekybą. Ir neliks iš ko duoti kyšį arba kyšis taps gerokai apmokestintas ir ne toks riebus. O tie pinigai nueis į pensijas ir kitas socialines paslaugas.

Anonimas

Ar jau pasodino?

Anonimas

Straipsnio autore yra DURNA. Visa laika klausineja skaitytoju. Redaktoriau, kam tu laikai ta durne ir be reikalo moki pinigus?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS