Su lagaminu – į ekskursiją „Migrantas“ | Diena.lt

SU LAGAMINU – Į EKSKURSIJĄ „MIGRANTAS“

Jau pusė tūkstančio klaipėdiečių apsilankė ekskursijoje po Klaipėdos universiteto miestelį, kur anksčiau veikė vokiečių, prancūzų, lietuvių, sovietų kareivinės.

Į pusantros valandos istorinio pasakojimo kelionę dalyviai išeina nešini senais lagaminais.

Tai kelionė laiku po XX a. migracijų istoriją.

Ekskursijos kūrėjai tikino, kad čia naujų patirčių suranda kiekvienas: jaunimą žavi modernus istorijų pateikimas ausinėmis, o vyresnio amžiaus žmonės ekskursiją neretai priima asmeniškai – kai kurie XX a. įvykiai dar gyvi atmintyje.

Pažintinis pasivaikščiojimas po Klaipėdos universiteto teritoriją, buvusį karinį miestelį, yra smalsų keleivį intriguojanti pramoga, nes lankytojus pasitinka išlikę XX a. pradžioje statyti, vėliau restauruoti pastatai.

Pasak projekto autorės dr. Raimondos Nabažaitės, atgarsiai apie šią ekskursiją jau keliauja iš lūpų į lūpas.

"Sąmoningai siekėme, kad "Migrantas" peržengtų akademines istorijos vertinimo ribas ir pakviestų visuomenę istorinius įvykius tarsi patirti, išgyventi patiems atsiduriant kito žmogaus kailyje, kelti klausimus, jungiančius dabartį ir praeitį. "Migrantas" – tarsi žaidimas, kur mūsų požiūriai plečiasi to nejaučiant. Kinta žmogaus psichologija", – pasakojo mokslininkė.

Ekskursijos edukatorė Rima Čerapė per kiekvieną ekskursiją tampa kareivinių sargu Jonu.

"Ruošiantis susitikimams su dalyviais, kaskart atgyja prisiminimai apie Vakarų Lietuvos gyventojų perduotus savo lagaminus, įrašų studijoje praleistą laiką. Juk tik ekskursijos pabaigoje dalyviai išgirsta, jog migrantų kultūrinę ir kalbinę įvairovę įgarsinę balsai jų ausinėse buvo Klaipėdoje iš tiesų gyvenantys ar trumpam apsistoję italai, prancūzai, ukrainiečiai, rusakalbiai, žydai, dzūkai, žemaičiai, aukštaičiai, lietuvininkai, vokiečiai. Matau, kaip tai sukelia dalyvių veiduose šypsenas, nuostabą", – pasakojo edukatorė.

Į ekskursiją, kuri vyks liepos 24, 27 ir rugpjūčio 7, 11, 21 d., kviečiami ne tik Klaipėdos, bet ir Vakarų Lietuvos gyventojai.

GALERIJA

  • Su lagaminu – į ekskursiją „Migrantas“
  • Su lagaminu – į ekskursiją „Migrantas“
G. Sass nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

gi

kažkoks cirkas...

ttt

Teko būti. Puikus spektaklis, Patiko pateikiama informacija apie Klaipėdą.

o

jei rusis kai tai pavadinciau prohod noji dvor /praeinamasis kiemas/ nes savininkus visus isvare si kgb saika su bergsenio sopeno garsais ir begalyniu ivaldovinimo dziaugsmu setoniskos dimensijos i kuria iskeliaus ...,,.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS