Sunerimę klaipėdiečiai: mūsų telefonai – sekami | Diena.lt

SUNERIMĘ KLAIPĖDIEČIAI: MŪSŲ TELEFONAI – SEKAMI

Nusprendusius po pamarį pakeliauti klaipėdiečius pasivijo Sveikatos apsaugos ministerijos vardu atsiųsta SMS žinutė, informuojanti apie privalomą saviizoliaciją. Keliautojai pasijuto sekami valstybės institucijų, nors nei kirto šalies sieną, nei turi būti izoliavęsi dėl koronaviruso.

Bitėnai – jau užsienis?

"Savaitgalį lankėmės Šilutės rajone, taip pat Bitėnuose, apžiūrėjome Rambyno kalną. Daugybė žmonių šiuo metu keliauja po Lietuvą, kol dar neįmanoma išvažiuoti į Vakarų šalis. Vos tik atsidūrėme ant Rambyno kalno, į mobiliuosius telefonus ėmė skrieti pranešimai, jog esame prisijungę prie užsienio operatoriaus. Gal ir būtų suprantama, nes Rusijos Federacijos siena driekiasi čia pat tekančio Nemuno farvateriu. Pro žiūronus net matyti plevėsuojanti rusų vėliava", – įspūdžiais dalijosi klaipėdiečiai.

Žmonės tikino ilgokai vargę ir niekaip nesugebėję perjungti telefonų prie lietuviškojo mobiliojo ryšio operatoriaus.

Į Rusiją niekas neįleidžia ir neišleidžia. Kam reikia žmones gąsdinti?

"Nedrįsome skambinti ir rašyti žinučių vaikams, nes telefonuose švietė tarptinklinio ryšio ikona. Nusistebėjome, o kaip tada gyvena vietiniai? Veikiausiai jiems prieš kiekvieną skambutį būtina tikrintis, kokio operatoriaus paslaugomis naudojasi. Juk naudotis rusiškuoju yra labai brangu", – pabrėžė klaipėdiečiai.

Žinutė – iš ministerijos

Tačiau keliautojus labiausiai nustebino tai, jog jie sulaukė Lietuvos sveikatos apsaugos ministerijos vardu siųstos žinutės, kurioje primygtinai primenama, kad klaipėdiečiams derėtų pasiaiškinti, ar jiems nėra privaloma saviizoliacija.

"Jei jau valdžia nusprendė kontroliuoti piliečius, kaip nors kitaip tai turėtų vykti. Realiai juk sienos nekirtome, prie užsienio operatoriaus be mūsų valios prisijungė tik mūsų telefonai. Išvydus užrašą ekrane su klausimu, ar man privaloma saviizoliacija, nustėrau. Žinutėje iš karto buvo nuoroda net į internetinį puslapį su saviizoliacijos sutikimo forma", – prisiminė sunerimusi keliautoja.

Viena nuorodų nuvedė į Užsienio reikalų ministerijos tinklalapį, kuriame išdėstyta, kokie reikalavimai keliami iš užsienio šalies atvykusiems piliečiams.

"Man kilo klausimas: jei šiuo metu į Rusijos Federaciją piliečių judėjimas yra uždraustas, kokia nauda iš tokio piliečių sekimo? Tokie technologiniai sprendimai veikiausiai valstybės biudžetui kainavo nemenką sumą. Klausimas – kiek mokesčių mokėtojai turėjo už tai atseikėti?" – garsiai svarstė keliautojai.

Žmonės kėlė klausimą – kodėl neįvardyta valstybės institucija ir jai dirbantys nežinomi asmenys kontroliuoja jų buvimo vietą?

"Net ir karantino laikotarpiu niekur iš šalies neišvykusių piliečių judėjimas neturėtų būti kontroliuojamas", – įžvelgė klaipėdiečiai.

"Nebuvo tokio tikslo – stebėti"

Susisiekimo ministerijos Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Dalia Perednienė aiškino, jog šalies gyventojai nėra stebimi.

"Galime patikinti, kad gyventojų, judriojo ryšio naudotojų, buvimo vieta nėra stebima ar prižiūrima. Judrusis ryšys veikia tokiu principu – naudotojui keliaujant, jo judriojo ryšio telefonai, planšetės su judriojo ryšio paslauga ar kiti įrenginiai jungiasi prie judriojo ryšio bazinių stočių, kurių signalas toje vietovėje yra stipriausias. Todėl, priartėjus prie Lietuvos Respublikos pasienio, vartotojų galiniai įrenginiai galėjo persijungti į užsienio šalyje veikiančias bazines stotis, o vėliau vėl grįžti prie Lietuvoje veikiančiųjų. Tokiu atveju gaunami automatiniai pranešimai su nurodyta informacija, lyg atvykus iš užsienio", – paaiškino ministerijos atstovė.

Kovo pabaigoje virė diskusijos dėl Elektroninių ryšių įstatymo pataisos, kuri būtų palietusi tik saviizoliacijos nesilaikančių asmenų kontrolę.

"Tačiau niekada nebuvo tokio tikslo – stebėti visų šalies piliečių mobiliojo ryšio telefonų buvimo vietos. Toks reguliavimas būtų tikrai neproporcingas bei prieštarautų pagrindinėms piliečių teisėms ir vargu ar būtų techniškai įgyvendintinas. Planuotos Elektroninių ryšių įstatymo pataisos numatė galimybę patikrinti asmenų, kuriems pasirašytinai buvo nustatyta privaloma saviizoliacija, mobiliojo ryšio įrenginių buvimo vietą, siekiant apsaugoti neužsikrėtusius ir veiksmingai stabdyti viruso plitimą. Atkreipiame dėmesį, kad jūsų minimos Elektroninių ryšių įstatymo pataisos taip ir nebuvo priimtos Seime", – priminė D.Perednienė.

SMS gauna ir vietiniai

Netoli Pagėgių esančios Lumpėnų seniūnijos seniūnė Danguolė Mikelienė tikino, jog yra sulaukusi ne vieno klausimo iš gyventojų, kurie taip pat gavo įspėjimus dėl saviizoliacijos.

 

Danguolė Mikelienė / Pagėgių savivaldybės nuotr.

"Juokinga. Mano giminaičiai irgi yra stebėjęsi, kad jiems siunčiamos žinutės apie karantinavimąsi. Į Rusiją niekas neįleidžia ir neišleidžia. Kam reikia žmones gąsdinti? O jei vyresnio amžiaus tokie keliautojai?" – pastebėjo Lumpėnų seniūnė.

D.Mikelienė pridūrė, jog šio krašto gyventojai savo namuose nuolat jaučia Rusijos kaimynystę.

"Dėl ryšio čia – didelės problemos. Namie tik rusų radijas veikia. Mobiliuoju telefonu galiu paskambinti tik iš vienos vietos savo namuose. Kitur nėra ryšio. Telefoną laikome ant palangės. Kaimynas specialią anteną kėlė virš namo, kad ryšį turėtų. Bet ne kiekvienas gali sau tai leisti. Mes taip pat anteną televizijai kėlėme į tokį aukštį, kad ji iškiltų virš medžių", – pasakojo seniūnė.

Bitėniškiai ir Lumpėnų gyventojai priversti ne tik klausytis rusiškų radijo laidų, bet ir žiūrėti rusiškų televizijos kanalų laidas ir filmus.

"Kabelinė televizija rodo daugybę rusiškų kanalų. Šitas kraštas – lietuvybės židinys, rusiška propaganda mūsiškių nepaveiks. Tačiau žmonės jaučia didelius nepatogumus", – tikino D.Mikelienė.

Prie Vilkyškių esantys trys mobiliojo ryšio operatorių bokštai – maža paguoda vietiniams.

"Pati savo kabinete vargstu dėl lietuviško ryšio, nors dirbu seniūnijos antrajame pastato aukšte. Turėtų valdžia atkreipti dėmesį į mūsų kraštą. Žiemą ryšio problemų dar tiek nėra, bet vasarą, kai sužaliuoja medžiai, prasideda. Mano mama turi laidinį telefoną. Ir juo tespėja pakalbėti dvi minutes, nuolat ryšys nutrūksta. O jei bėda kokia? Žmonės norėtų įsirengti apsaugos kameras, tačiau bijoma, jog internetu vaizdo žmonės vis tiek nematys, nepakaks signalo stiprumo. Čia dominuoja Rusijos operatorių ryšys", – pastebėjo seniūnė.

GALERIJA

  • Sunerimę klaipėdiečiai: mūsų telefonai – sekami
Skaitytojo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (43)

Darius

Lopai, yra automatinis tinklo nustatymas, kuri galima išjungti nuemus varnele, tada telefone bus tik tas tinklas, kuri busite nusistate rankiniu budu...

Anonimas

sovietmeti istisai kgbesnikai ir mentai klausydavosi pokalbiu

Antanas

Vai vai kokie svarbus tie lietuviai, juos seka. Kam jus reikalingi.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS