Švėkšnoje nuvirto akmeninė siena | Diena.lt

ŠVĖKŠNOJE NUVIRTO AKMENINĖ SIENA

Šių metų lietingos žiemos neatlaikė Švėkšnos centre esanti akmeninė siena. Tai unikalus ir retas statinys, atraminė siena įrengta prieš 138 metus. Ji arkiniu pėsčiųjų tiltu sujungia bažnyčią ir Švėkšnos parką.

Tikėtina, kad dėl didžiulio vandens kiekio permirko gruntas, jam ėmus slinkti, žemyn nugarmėjo ir akmenys.

„Siena jau buvo tvarkyta, bet ne toje vietoje, kur nugriuvo. Ilgi metai. Viskas po truputį ima griūti. Anksčiau taip jau yra buvę, tik kitoje vietoje. Vasaros metu tuomet griuvo po itin gausių liūčių. Gruodį buvo itin daug sniego, o jam nutirpus, pasipylė lietūs. Laukai patvinę. Grunte itin daug drėgmės“, – pasakojo Švėkšnos seniūnas Alfonsas Šeputis.

Švėkšnos Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčia pastatyta 1905 m. pagal švedų architekto Karlo Eduardo Strandmano projektą. Neogotikinė bažnyčia – vienas pagrindinių miestelio architektūrinių paminklų.

Tai ketvirtoji šio miestelio bažnyčia, pirmoji čia atsirado 1509 m.

Bažnyčios statybą finansavo grafai Pliateriai, gausiai statyboms aukojo Švėkšnos ir gretimų parapijų gyventojai. Dalis lėšų surinkta iš JAV gyvenusių lietuvių emigrantų.

Bažnyčios šventorių su parku jungia apie 1885 m. pastatytas arkinis pėsčiųjų tiltas – viadukas.

Anksčiau keliu karietos, mediniai vežimai, tempiami arklių, dardėdavo. O dabar sunkiasvoris transportas važinėja.

Unikalus ir retas statinys skaičiuoja 138-uosius metus.

„Anų laikų meistrai tvarkingai darė. Ne šiaip koks gruntas suvežtas, o akmenimis ir žvyru tvirtinta. Siūles mes prižiūrėdavome, buvo tvarkyta, kad drėgmė nepatektų“, – pasakojo A. Šeputis.

Seniūnas spėja, kad šimtametę sieną įveikė vibracija.

„Anksčiau keliu karietos, mediniai vežimai, tempiami arklių, dardėdavo. O dabar sunkiasvoris transportas važinėja. Tokia nerimta žiema, o tiek bėdos pridarė. Jei būtų rimta žiema, gal tokių dalykų ir nebūtų“, – svarstė A. Šeputis.

Nuvirto apie 12 kvadratinių metrų ploto siena. Seniūnijai remontui teks ieškoti sertifikuotos įmonės.

„Reikia palaukti, kol pradžius. O darbus bus sudėtinga organizuoti. Negalima bus uždaryti pagrindinės įvažos į miestą, teks ieškoti kompaktiškos technikos, kad eismas vyktų“, – sakė A. Šeputis.

GALERIJA

  • Švėkšnoje nuvirto akmeninė siena
  • Švėkšnoje nuvirto akmeninė siena
D. Gailiūnienės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Anonimas

valdininku kurie turėtu prižiūrėt tvarką kaip š ...o mėšlo krūvoj ima algas ir užmiršta dėl ko jo pareigybė.

Anonimas

akmenines sienoa virsta. tiltas griuna GERE JA saukia Py daraSAI ! ryte rekia PINYGU MARIOS o kai tokios nelaines pinigu NERA !!!! remiam Ukrus ! valio

to Purmaliai

geriate kad nuskailbate?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS