Šviesų festivaliui uostamiestyje – techninė pertrauka | Diena.lt

ŠVIESŲ FESTIVALIUI UOSTAMIESTYJE – TECHNINĖ PERTRAUKA

Viena laukiamiausių švenčių uostamiestyje žiemos sezonu – Šviesų festivalis – šių metų vasarį neįvyks. Klaipėdos savivaldybė atmetė organizatorių „Klaipėdos švenčių“ siūlytą koncepciją ir kadangi nesulaukė jokio kito pasiūlymo, nutarė paskelbti vienerių metų pertrauką. Organizatoriai taip pat viliasi, kad kitąmet sugrįš su geresnėmis idėjomis.

Kito renginio neplanuojama

Pasak „Klaipėdos švenčių“ direktorės Eglės Šulskės, naująją koncepciją dar reikia išdirbti.

„Viskas yra palikta kitiems metams. Mes koncepciją kaip ir buvome sukūrę ir pristatę savivaldai, bet finansai buvo dvigubai didesni, negu buvo suplanuota būtent šiam festivaliui. Įvertinę naują koncepciją, vis tik buvo nuspręsta ją išdirbti iki kitų metų stipriau ir numatant alternatyvius finansavimo šaltinius, įtraukiant verslą“, – sakė E. Šulskė.

Vietoj Šviesų festivalio kito renginio nebus.

E. Šulskė taip pat paaiškino, kas gaudavo pinigus už instaliacijas visuose organizuotuose Šviesos festivaliuose.

„Praktiškai visa finansavimui reikalinga suma, didžioji jos dalis, yra honorarai instaliacijų autoriams ir tų instaliacijų nuoma. Aišku, jeigu mes norime dar kažkokių specialių instaliacijų, jas specialiai tam tikroms lokacijoms užsakinėjame ir kuriame“, – paaiškino E. Šulskė.

Svarbi ne kaina

Vicemerė Lina Šukytė-Korsakė nurodė, kad Klaipėdos Šviesų festivaliui kasmet buvo skiriama nuo 120 iki 220 tūkstančių eurų. O E. Šulskė tikino, kad kasmet suma skirdavosi. Mažiausiai siekė 120 tūkst. eurų, daugiausiai – 250 tūkst. eurų.

„Labai skirtingai. Yra buvę metų, kai festivalio biudžetas buvo 250 tūkst. eurų. Mažiausias skirtas biudžetas Šviesų festivaliui buvo 120 tūkst. eurų. Jis buvo kelerius metus ir paskutinis toks finansavimas, būtent 120 tūkst. eurų, buvo skirtas 2023 m. festivaliui“, – kalbėjo E. Šulskė.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Andrius Žukas patikino, kad festivalio atsisakyta ne dėl kainos.

Ne kaina svarbi, pati koncepcija netiko.

„Ne kaina svarbi, pati koncepcija netiko. Matote, šventes Klaipėdoje darome tam, kad pritrauktume kuo didesnį žmonių srautą, o ne tam, kad patenkintume kažkokių menininkų įgeidžius“, – dėstė A. Žukas.

Sulaukė neigiamų atsiliepimų?

Savivaldybei „Klaipėdos švenčių“ atstovai pristatė Šviesų festivalio koncepciją, kuri miestui būtų kainavusi apie 200 tūkst. eurų. Tačiau atsisakius festivalio, šios lėšos bus paskirstytos svarbiems miesto projektams įgyvendinti.

„Įvertinus visą medžiagą buvo priimtas sprendimas atsisakyti tokių instaliacijų. Kadangi kitos koncepcijos nepateikė, buvo priimtas sprendimas atsisakyti šių metų Šviesų festivalio. Tikimės, kad tik vienų metų pertrauka ir kitais metais jis įvyks “, – sakė A. Žukas.

Vicemerė L. Šukytė-Korsakė teigė, kad festivalio atsisakyta ir dėl neigiamų atsiliepimų.

„2024 metais neįvyks Šviesų festivalis. Po praėjusių metų sulaukusio neigiamų atsiliepimų iš kultūros žmonių, festivaliui rengiama nauja koncepcija, kuri, atliepiant visuomenės lūkesčius ir pretenduos tapti laukiamiausiu festivaliu Lietuvoje. Siekiant sudaryti sąlygas ilgalaikės renginio strategijos kūrimui, peržiūrimas ir festivalio finansavimo mechanizmas, vystoma rėmėjų pritraukimo vizija, vertinamos įmonių ir įstaigų, kaip kūrybinių partnerių įsitraukimo galimybės. Neabejojama, kad ši vadinama techninė pauzė miestui ir jį mylintiems žmonėms, bus naudinga ir atverianti naujas galimybes“, – vylėsi L. Šukytė-Korsakė.

GALERIJA

  • Šviesų festivaliui uostamiestyje – techninė pertrauka
  • Šviesų festivaliui uostamiestyje – techninė pertrauka
  • Šviesų festivaliui uostamiestyje – techninė pertrauka
  • Šviesų festivaliui uostamiestyje – techninė pertrauka
  • Šviesų festivaliui uostamiestyje – techninė pertrauka
  • Šviesų festivaliui uostamiestyje – techninė pertrauka
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Tam "Ką gi"

Jei žmogus vapa apie "kultūrinę bendruomenę, kurios Klaipėdoje niekas nematė, nežino ir nepažYsta", tai reiškia tik viena: savo "kultūrinius poreikius" tenkina išimtinai tik vizitais į Tilžės turgų bei Akropolį, o apoteoze visko laiko jūros šventę bei visas kitas per metus vykstančias praskydusias muges. Muzikinį troškulį su kaupu užganėdina aplankydami giminės vestuvių, krikštynų bei jubiliejų užstales . Ką padarysi, kiekvienam savo. Šiaip jau ir Šviesų festivalis tikrai ne tas renginys, kurio verta būtų labai gedėti. O kada jūros, atsiprašant, šventėje ims atsispindėti nors krislelis kultūros, vargu bau ar sulauks ir kokia penkta karta po mūsų. Greičiau renginys nudvės. Bet.. ne. Kol jūros šventei paskirtas direktorius su alga, visada atsiras norinčių tą algą gauti ir maitinti susižavėjusius tautiečius bei turistus beviltišku kiču. Šalin darmojiedus kultūrininkus, ura, tovarišči!!!!

UPS

Išleido kinietiškom kamerom puse lemo,šviesų festivalis palauks,techninė pertrauka.

Ką gi,

pataupykim. Kitą kartą pasidarysim kažką tikrai verto ir daugiau..Man patinka kad Vaitkus skaičiuoja, perplanuoja ir net atsisako įvertinęs ar apsimoka. Žinoma, senajai gerai turėjusiai nomenklatūrai toks virsmas - ,,peilis po kaklu"(ypač ,,kultūrinei bendruomenei", kurios Klaipėdoje niekas nematė, nežino ir nepažysta..:D) bet niekur nedingsi - teks taikstytis..Užuojauta sindikatui Laužikienei&Ko':D)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS