Šviežių bulvių kaina – du eurai | Diena.lt

ŠVIEŽIŲ BULVIŲ KAINA – DU EURAI

Pajūrio krašto bulvių augintojai su nerimu dairosi į dangų – jei taip toliau merks lietūs, rudenį bulvių kainos kops į aukštumas. Jau dabar už pernykščių bulvių kilogramą prašoma euro. Šviežių, iš kitų šalių atvežtų bulvių kaina siekia du eurus.

Senos bulvės – po eurą

"Žmonės išprotėjo. Nežinau, kokia bus lietuviškų šviežių bulvių kaina. Turguje pernykščių bulvių 10 kilogramų maišelis parduodamas už 10 eurų. Labai brangu. Už šių metų derliaus bulves prašoma dviejų eurų už kilogramą. Spėju, kad egiptietiškos bulvės, nes Lietuva saulės nematė", – teigė Klaipėdos rajono ūkininkas Mindaugas Kubilius.

Dar negirdėti, kad kuris nors pajūrio ūkininkas jau kastų bulves. Tačiau per Jonines kai kurie ūkininkai vis ragauja šviežių bulvių.

"Sunku pasakyti, kada sulauksime šviežio derliaus. Bulves kas tik tie, kurie sodino ir augino po plėvele. Juk toks šaltas pavasaris. Mano bulvės, sodintos prieš dvi savaites, net neišlindusios. Kai taip šalta, kas čia augs", – pečiais gūžčiojo vyras.

Aikštė: Švėkšnos centre staiga prasidėjusi gausi liūtis sėmė automobilius. / Tinklalapio "Švėkšnos naujienos" nuotr.

Reikia šilumos

Kai kurie ūkininkai dėl ankstyvo derliaus bulves stengiasi sodinti anksti, bet šiais metais kovas ir balandis buvo itin šalti, vyravo vos kelių laipsnių temperatūra.

"Vegetacijai reikia įšilusio dirvožemio ir bent dešimties laipsnių temperatūros. Šiemet buvo labai ilgas ir šaltas pavasaris, vegetacija vėlai prasidėjo. Saulės augalams trūksta. Laukuose, kur dideli plotai, šiluma neužsilaiko", – patikino ūkininkas.

Manau, kad bulvių kainos mažiau 60 centų rudenį nenusileis.

M.Kubilius pasakojo, kad pernai dėl sausros bulvės iš viso neužderėjo. Buvo itin prastas derlius ir kitų daržovių.

"Iš 20 arų pasėtų burokėlių, nukasiau gal tik dešimt kilogramų. Buvo sausa, burokėliai prastai dygo, o rudeniop jie taip ir liko dirvoje nesubrendę", – tikino vyras.

Šiemet ūkininkams nerimą kelia drėgmė.

"Jos labai trūko visą kovą ir balandį. Laukai negavo nė lašo. Net ir gegužę ilgai sausa buvo. Tik dabar prasidėjo lietūs. Neaišku, ar jie ilgai truks, nes daržovėms tai taip pat ne itin. Tačiau aš tikiuosi, kad viskas bus gerai", – paaiškino M.Kubilius.

Vagos skendo lietuje

Vėžaitiškis šiemet bulves sodino žemumose, nes gamtos ženklai prognozavo sausą vasarą.

"Mane močiutė mokė, kad reikia stebėti pušų pumpurus vasario mėnesį. Jei pušys kankorėžius mezga į viršų, vadinasi, bus šlapia. Jei pumpurus pušys krauna į šakų apačią, bus sausra. Kol kas laukuose drėgmės pertekliaus nėra, tikiuosi puvinių nebus", – vylėsi M.Kubilius.

Itin gausaus lietaus sulaukė Švėkšnos apylinkės, čia per kelias valandas tiek prilijo, kad po vandeniu atsidūrė miestelio centrinė aikštė.

Gausių lietų sulaukė visas Pajūrio kraštas, tad bulvių vagos daugelyje vietovių buvo užlietos vandeniu.

"Manau, kad bulvių kainos mažiau 60 centų rudenį nenusileis", – prognozavo M.Kubilius.

GALERIJA

  • Aikštė: Švėkšnos centre staiga prasidėjusi gausi liūtis sėmė automobilius.
Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Nesvarbu

Bet kai ant kiek debilų čia komentaruose yra. Jūs rimtai lenkus su Lietuva lyginat kainas? Pas lenkus akcizas kurui nuimtas PVM maistui ir trąšomis nuimtas. Lietuvoje kuras kainuoja dabar 1.6eur už litrą trasos 1000eur o lenkuise ant pusės pigiau. Kita šalis normali valdžia kainos nesikandzioju. Pas mus valstybinį yra px ant žmogaus. Todėl kainos kosminės ir auga

>Sūduvis

tai ir parvaro iš Lenkijos pas mus į turgus :D) Paskaičiuokit kiek išeina viršpelnio

Sūduvis

Bet kodėl Lenkijoje Suvalkų turguje didelės neplautos šviežios bulvės tik 3.5 zloto, tai apie 75 euro centus, tai pas Lenkus geresnis pavasaris buvo?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS