Tapo per ankšta: butą šiukšlėmis užvertęs vienišas klaipėdietis gyvena ne jame, o laiptinėje | Diena.lt

TAPO PER ANKŠTA: BUTĄ ŠIUKŠLĖMIS UŽVERTĘS VIENIŠAS KLAIPĖDIETIS GYVENA NE JAME, O LAIPTINĖJE

Debreceno gatvės daugiabučio laiptinėje jau penkerius metus kasnakt nakvoja senyvas vyras, kuris čia pat turi savo dviejų kambarių butą, bet juo nesinaudoja, nes būstas užverstas šiukšlėmis. Su kaimynais dėl tokio savo gyvenimo būdo žmogus į kalbas nesileidžia. O šie kenčia dėl iš buto sklindančio pūvančių atliekų tvaiko ir parazitų. Gyventojai kreipėsi ne į vieną instanciją, tačiau kol kas niekas jiems nepadeda grįžti į civilizaciją.

Kasryt pasikloja patalus

Garbaus amžiaus klaipėdietis (pavardė redakcijai žinoma – A.D.) kiekvieną vakarą pasikloja guolį Debreceno gatvės daugiabučio laiptinėje, 8 ir 9 aukštų laiptų aikštelėje, iš netoliese esančios kavinės parsineša šilto maisto.

Čia pat pavalgo ir gulasi miegoti, jei prispiria, gamtinius reikalus atlieka į raudoną kibirą, kurį paskui išpila lauke, po balkonais.

Apie dešimtą ryte, kai visi jau seniai būna išskubėję į darbą, vyras savo patalus susirenka ir paslepia už šiukšlių šachtos vamzdžių.

Visą dieną kažkur vaikštinėja, o vakarop sugrįžta. Apie jo sugrįžimą kaimynai net pro savo butų duris išsyk pajunta pagal jau metus laiptinės gyventojo neprausto kūno tvaiką.

Kaimynų teigimu, svarbiausia yra tai, kad laiptinėje nakvojantis vyras turi nuosavą butą devintame aukšte, bet ten negyvena.

Neužsibuvo: užvakar socialinių darbuotojų į Nakvynės namus palydėtas laiptinėje gyvenantis senyvas vyras bet kokios pagalbos atsisakė ir vakarop vėl sugrįžo į savo seną nakvynės vietą laiptinėje. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Kodėl neina namo?

Buto klausimas – viena didžiausių mįslių aplinkiniams.

Dviejų kambarių būstas devintame aukšte priklauso laiptinėje nakvojančiam vyrui, jis ten gyveno visą gyvenimą.

Uždirbo jį besidarbuodamas vienoje kelius taisančioje Klaipėdos įmonėje.

Vyras našlys jau daugelį metų. Dienraščio žiniomis, jokių giminaičių nėra.

Žmogaus nuopuolis prasidėjo daugiau nei prieš dešimtmetį, po sutuoktinės mirties.

Vyras pamažu į savo butą ėmė tempti visokias šiukšles, vietoj durų užrakto – tik kažkokia virvelė, o kai bute ėmė rinktis valkatos, kaimynai sukėlė triukšmą dėl gaisro grėsmės, tada nežinia kas ir kada įstatė šarvuotąsias duris.

Nuo to laiko tikrasis būsto savininkas bute nebenakvoja, jis glaudžiasi laiptinėje, o jo namuose pūva šiukšlės ir veisiasi parazitai, neaplenkdami ir kaimynų.

Mokesčius moka tvarkingai

Paradoksalu, bet už šį butą kiekvieną mėnesį tvarkingai sumokami mokesčiai, skolų nėra.

Tai gyventojams ne kartą patvirtino namo administratorius.

Tačiau kas apmoka sąskaitas – pats senjoras ar kažkokie tretieji asmenys, – kol kas neaišku.

Gyventojams kilo įtarimų: galbūt senolis su kažkuo yra sudaręs rentos sutartį ir tas kažkas galbūt pasižadėjo jį prižiūrėti iki gyvos galvos, kad paskui galėtų paveldėti jo nuosavybę, tačiau savo įsipareigojimų nevykdo ir žmogaus į jo butą neįleidžia?

Galbūt tas asmuo ar asmenys ir įstatė tas šarvuotąsias duris, nežinia, ar teisėtas buto savininkas turi raktą.

Tačiau tai – tik hipotezės, kurias dabar tikrina atsakingos institucijos.

Kovoja penkerius metus

Laiptinėje nakvojančio kaimyno likimui aplinkiniai neabejingi jau senokai, tačiau jis į kalbas nesileidžia, o į pretenzijas dėl šiukšlėmis užversto dvokiančio savo buto nereaguoja.

Šioje laiptinėje butą turinti Sonata (vardas pakeistas – A.D.) tikino, kad dėl susidariusios situacijos, kuri jau yra kenksminga visiems aplinkiniams, ji kreipėsi į Sveikatos apsaugos skyrių, namo administratorių, Klaipėdos socialinės paramos skyrių, tačiau kol kas be rezultatų.

Į ką besikreipčiau, visur kaip į sieną.

„Į ką besikreipčiau, visur kaip į sieną. Tai yra privati jo nuosavybė ir esą niekas negali nieko padaryti. Pradėjau kovoti nuo 2016 m. Kartais apima visiška neviltis, negaliu net remonto daryti savo bute, nes kai ima lyti, iš to apleisto buto devintame aukšte ima sunktis vanduo ir užlieja net iki šešto aukšto“, – skundėsi kaimynystėje gyvenanti Sonata.

Buvo inicijuotas gyventojų susirinkimas dėl kreipimosi į teismą, kad teismo keliu būtų atvertas ir išvalytas senolio butas.

Tačiau realiai susirinkimas neįvyko, nes iš 36 laiptinės butų savininkų jame dalyvavo mažiau nei ketvirtadalis.

Taigi laiptinėje nakvojančio kaimyno reikalas įstrigo ilgam.

Šiukšlės – iki lubų

Vis dėlto negalima teigti, kad visai nieko nebuvo daroma, siekiant pakeisti situaciją.

Remiantis 2016 m. rugpjūčio 8 d. namų administratoriaus „Debreceno valdos“ statinio neeilinės apžiūros aktu, matyti, jog buvo aplankytas šis senolis, kurį namų valdų vadybininkas, seniūnaitis ir socialinis darbuotojas laiptinėje rado miegantį.

„Paprašius atidaryti buto duris, užfiksuota fotonuotrauka, kad bute iki lubų pilna šiukšlių“, – rašoma apžiūros akte.

Taigi bent jau tuo metu savo buto raktą senolis turėjo.

Raštiškai pritarus buto savininkui, namo administratoriai, regis, netgi buvo pasiryžę išvalyti jo namus, o pats senolis įpareigotas susitvarkyti nesandarius langus, kad lietaus vanduo netekėtų į kaimyninius butus.

Tą pačią rugpjūčio 8 d. ten apsilankė ir dvi Klaipėdos savivaldybės Sveikatos skyriaus specialistės, kurių tikslas buvo išsiaiškinti situaciją „dėl pašalinių kvapų ir buto priežiūros organizavimo“.

„Patikrinimo išvada: tikrinimo metu buto durų niekas neatidarė, įvertinti sanitarinio stovio negalėjome“, – fiksavo specialistės (kalba netaisyta – A.D.), kurios, be kita ko, nežinia ką įpareigojo „tinkamai organizuoti buto priežiūrą nuolat“.

Beje, pranešimą dėl gyvenamosios vietos susitvarkymo senjorui namo administratoriai buvo atsiuntę dar 2012 m. rugsėjo 24 d.

Ten jie, cituodami Klaipėdos savivaldybės patvirtintas Gyvenamųjų ir bendrojo naudojimo patalpų taisykles, įspėjo nevalyvą buto savininką, kad „nesusitvarkius, jis bus pilnai atsakingas už padarytą žalą tretiesiems asmenims“ (kalba netaisyta – A.D.).

Panašus raštas pakartotas ir 2016 m. kovo 22 d.

Tačiau senolio užsispyrimas, o gal negalia (nes niekas netyrė jo neveiksnumo), yra neįveiktas iki šiol.

Per anksti apsidžiaugė

Kaimynų kantrybės taurė vėl persipildė praėjusią savaitę ir jie vėl kreipėsi į Klaipėdos socialinės paramos centrą, nes akivaizdu, jog laiptinėje gyvenančiam žmogui reikalinga kvalifikuota socialinė pagalba.

„Informuojame jus, kad į centrą praeitos savaitės pabaigoje kreipėsi klaipėdietė, gyvenanti Debreceno g. 59. Ji informavo, kad kaimynas gyvena laiptinėje. Centras, siekdamas padėti šiam asmeniui spręsti jo socialines problemas, bendradarbiauja su įvairiomis institucijomis, t. t. su Klaipėdos miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriumi, nakvynės namais ir kitomis“, – į „Klaipėdos“ užklausą, ką ketina daryti, atsakė socialinės paramos centro darbuotoja.

Vis dėlto šios įstaigos delegacija apsilankė Debreceno gatvės laiptinėje praėjusį pirmadienį ir aptiko jos gyventoją dar bemiegantį.

Po daugiau nei valandos derybų senolis buvo įkalbėtas važiuoti apsigyventi Klaipėdos nakvynės namuose.

Esą buvo diskutuota ir apie galimybę išvalyti jo butą, kad jis ten galėtų grįžti ir gyventi kaip civilizuotas žmogus.

Kaimynai labai apsidžiaugė, manydami, kad bent šiek tiek reikalai pajudėjo, tačiau džiaugsmas buvo pernelyg ankstyvas – laiptinės įnamis sugrįžo dar tą patį vakarą, nes jam esą neįtiko Nakvynės namų taisyklės.

Jis vėl nakvojo laiptinėje, tik kitą rytą iš ten išspūdino gerokai prieš aštuonias, kad miegančio vėl neužkluptų kokie nors tikrintojai.

Viltis – nauja chartija?

Taigi kol kas situacija – be prošvaisčių, nors tuo pat metu savivaldybės puslapyje atsirado žinia klaipėdiečiams apie tai, kad „Gyventojų gyvenimo kokybė gerės, įgyvendinant Klaipėdos miesto savivaldybės socialinės paramos chartiją“.

Tai toks dokumentas, kuris skirtas savivaldybės „Socialinės paramos skyriaus bei socialines paslaugas teikiančių įstaigų teikiamos socialinės paramos kokybei, įgyvendinant chartijoje apibrėžtus veiklos principus, vertybes, paslaugų standartus, gerinti“.

„Kviečiame visus įgyvendinti chartiją kartu“, – rašoma pranešime klaipėdiečiams.

Debreceno gatvės daugiabutyje gyvenančio vyro ir dėl jo gyvenimo būdo kenčiančių kaimynų atvejis kaip tik yra tas šansas įrodyti, kad naujai paskelbta chartija nebus tik formalumas, o reali pagalba žmonėms.

Rašyti komentarą
Komentarai (21)

Magyla

Kai Europa ateis į protą, grąžins fizines bausmes. Juk užtektų tam "varguoliui" gerai įkrėsti, bemat pasidarytų įgalus ir pats susitvarkytų butą.

Tikriausia,

JEIGU žmogus pasidarytų sau guolį pirmame aukšte ,gal gyventojai teiktųsi ateiti į susirinkimą ,BET 8-9 aukšte ,tai puikiai tinka : NE MANO kiaulės ,NE MANO pupos ! Tik nuo pačių gyventojų priklauso problemos sprendimas ,nes ne VIENAS toks atvejis YRA IŠSPRĘSTAS TEISMO keliu .

KAM RŪPI

Protu nesuvokiama ,kad butų savininkai keletą metų KENČIA ,belžiasi į įvairių institucijų duris ,BET SUSIRINKIME NEDALYVAUJA . ! Administratorius ,matyt, taip pat nėra atkaklus ,kad PADĖTŲ išspręsti problemą .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS