Teismas: apie incidentą Būtingėje pranešęs aplinkosaugininkas nušalintas neteisėtai | Diena.lt

TEISMAS: APIE INCIDENTĄ BŪTINGĖJE PRANEŠĘS APLINKOSAUGININKAS NUŠALINTAS NETEISĖTAI

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) šią savaitę nusprendė, kad apie taršos incidentą Būtingės terminale ministerijai pranešęs Aplinkos apsaugos departamento specialistas Donatas Bagočius nuo pareigų buvo nušalintas neteisėtai.

„Įvertinęs byloje esančius rašytinius įrodymus, šalių paaiškinimus, teisinį reglamentavimą, teismų praktiką, teismas konstatuoja, kad Įsakymas, kuriuo pareiškėjas nušalintas nuo pareigų, yra priimtas nesant (...) nušalinimo nuo pareigų pagrindų, pažeidžiant proporcingumo principą, todėl jis pripažintinas nepagrįstu ir neteisėtu bei yra naikintinas“, – rašoma teismo nutartyje.

Klaipėdos valdybos Jūros aplinkos apsaugos vyriausiasis specialistas D. Bagočius nuo pareigų buvo nušalintas sausio 4 dieną, po to, kai būdamas atostogose, gruodžio pabaigoje, telefonu informavo aplinkos ministro Simono Gentvilo patarėją Marijų Gailių apie numanomą taršos incidento Būtingėje mastą.

Teismo sprendimas gerbtinas, tačiau Aplinkos apsaugos departamento pozicija yra tokia, kad matome perspektyvą ir realiai svarstome Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui sprendimą apskųsti.

„Lietuvos rytas“ anksčiau rašė, kad D. Bagočius jam paskambinusiam ministro patarėjui paaiškino, kad pilotai nustatė, jog į jūrą išsiliejusios naftos dėmė gali būti apie 400 tūkst. kvadratinių metrų, o taršos dydis gali siekti apie 480 litrų. Jis taip pat įspėjo, jog tai subjektyvus vertinimas, bet kitų duomenų tarnyba neturi – bendrovės „Orlen Lietuva“ atstovai tikslesnės informacijos apie išsiliejusius teršalus esą nepateikė.

Administracinio teismo teigimu, nustatyta, kad aplinkosaugininkas visus veiksmus atliko siekdamas užkirsti kelią aplinkai kilusiai grėsmei ir ją operatyviai nustatyti.

„Byloje nėra pateikta jokių įrodymų, kad jo atlikti veiksmai, siekiant užtikrinti Būtingės terminale įvykusio taršos incidento tyrimą, būtų buvę netinkami, nesuderinami su siekiamais tikslais, padarę žalą valstybės biudžetui ir pan“, – konstatavo teismas.

„Byloje taip pat nėra pateikta jokių įrodymų, kad Aplinkos ministerijos atstovui pareiškėjas būtų teikęs informaciją, nesusijusią su jo atliktais veiksmais, tikrovės neatitinkančią informaciją ir pan.“, – priduriama nutartyje.

Teismas D. Bagočiui priteisė jam neišmokėtą darbo užmokestį nuo sausio 4 dienos, kai buvo nušalintas, iki sausio 29 dienos, kai buvo perkeltas į Agentūros Aplinkos tyrimų departamento Hidrologinių tyrimų skyriaus vyriausiojo specialisto pareigas bei delspinigius.

Kadangi pareigūnas patikslintame skunde nurodė, jog nepageidauja grįžti į anksčiau eitas pareigas, departamentas nebuvo įpareigotas jo į jas grąžinti.

Incidentas Būtingės terminale įvyko gruodžio 28-osios rytą. Tuomet pranešta, kad Lenkijos koncernui „Orlen Lietuva“ priklausančiame Būtingės terminale išsiliejo naftos produktai, dėmės ilgis siekė apie 4 kilometrus, plotis – apie 100 metrų.

Šis teismo sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Aplinkos apsaugos departamentas žada skųsti teismo sprendimą

Aplinkos apsaugos departamentas žada skųsti VAAT sprendimą dėl D. Bagočiaus, pranešusio ministerijai apie incidentą Būtingėje, nušalinimo.

„Teismo sprendimas gerbtinas, tačiau Aplinkos apsaugos departamento pozicija yra tokia, kad matome perspektyvą ir realiai svarstome Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui sprendimą apskųsti“, – BNS sakė departamento direktoriaus pavaduotojas Mantas Matulionis.

„Dabar, su kuo esame susipažinę, mūsų nuomonė, kad mes sprendimą skųsime“, – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Pranas Pričkus

Nukentėjusius teisdavo, kaltininkus išteisindavo. Kažkas ne taip?

Tikrai

Nereikėtų tos Olgos Vebrienės sieti su LVŽS. Ji nieko bendra su šia partija neturi, jos interesas paprastas: įtaka, pinigai, karjera.

:)))))

Bijote , kad reiks grigėjams paskaičiuotas baudas mokėti ? :) Tikėjotės " savo " kuris " atsižvelgs " ir baudelę įkandamą " suskaičiuos " ? Todėl ir amsite ant vadovės , kuri dirba Lietuvai ir jos gamtai , o ne grupelei suinteresuotų asmenų ir baudą paskaičiavo realią ? :))) Amsėkite :)))
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS