Teismas neleido girtauti: alkoholio prekybos laikas bare apribotas teisėtai | Diena.lt

TEISMAS NELEIDO GIRTAUTI: ALKOHOLIO PREKYBOS LAIKAS BARE APRIBOTAS TEISĖTAI

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas padėjo tašką tarp verslininkų ir Palangos savivaldybės vykusiame ginče. Neskundžiama nutartimi konstatuota, jog kurorto valdžia teisėtai apribojo alkoholio prekybos laiką mažajai bendrijai "Gaumena", šeimininkaujančiai anksčiau gerai žinomoje pasilinksminimo įstaigoje "Laukinių vakarų salūnas".

Virto mažumų baru

J.Basanavičiaus gatvėje šiuo metu ši įstaiga pervadinta "Flamingo" vardu, bet socialiniuose tinkluose baras reklamuojasi, jog čia veikia naktinis klubas "Seacret night club". Baras pakeitė veiklos koncepciją ir tapo draugiška LGBT bendruomenei įstaiga.

Šioje legendinėje pasilinksminimo vietoje šią vasarą alkoholis turėjo būti pardavinėjamas tik iki 1 val. nakties, nors pats klubas veikė per naktį, iki paryčių čia vykdavo koncertai.

Patalpas nuomojanti mažoji bendrija "Gaumena" buvo sulaukusi ne vienos institucijos tikrintojų.

Prieš Žolinę pareigūnai naktiniame klube pamėgino įsigyti alkoholio pasibaigus licencijos laikui, tai yra po 1 val. nakties, ir be vargo jo gavo.

"Pirkimą vykdė policijos pareigūnai. Šiai įstaigai taikomas alkoholio prekybos laiko apribojimas, o alkoholis parduotas po 1 val. nakties", – patikslino Palangos policijos komisariato Veiklos skyriaus vedėjas Kęstutis Bončkus.

Šiai įstaigai taikomas alkoholio prekybos laiko apribojimas, o alkoholis parduotas po 1 val. nakties.

Po skundų – sankcijos

Įstaiga alkoholio prekybos licencijos laiko apribojimų sulaukė pernai. Liepą Palangos miesto taryba nusprendė imtis sankcijų pasilinksminimo įstaigai, kurios veikla mieste ėmė kelti rūpesčių.

2015–2017 metais dėl šio baro veiklos policija sulaukė 278 pranešimų. Iš jų – 223 dėl viešosios tvarkos pažeidimų (neblaivūs asmenys, muštynės), 145 – dėl triukšmo, konfliktų viešoje vietoje.

Nuo 2018 m. birželio 27 d. iki 2018 m. liepos 9 d. šiuo adresu užregistruota 20 pranešimų apie įvykius, iš jų – 13 dėl triukšmo.

2018 m. liepą Palangos miesto taryba priėmė sprendimą riboti alkoholio prekybos laiką šiuo adresu.

Tokį sprendimą ginčijo tiek pastato savininkai, tiek ir nuomininkai – mažoji bendrija "Gaumena". Nuomininkams buvo pavykę laimėti vieną teisminių ginčų, tačiau, sprendimą apskundus, buvo priimta neskundžiama Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo nutartis.

"Savo diskrecijos teise, kurią nustato įstatymas, taryba ir administracija pasinaudojo turėdamos tam rimtą ir pakankamą pagrindą bei siekdamos apsaugoti viešąjį interesą ir visuomenę nuo neigiamų prekybos alkoholiu ir jo vartojimo padarinių", – pažymėta teismo nutartyje.

Mažoji bendrija "Gaumena" teismui skundėsi, jog be reikalo sulaukė sankcijų, nes ne ji nuomojo patalpas tuo laikotarpiu, kai policija skaičiavo šimtus iškvietimų.

Bet teismas konstatavo, jog ši aplinkybė nėra tokia svarbi.

Teismo manymu, ne tai, kas yra prekybos vietos savininkas ar nuomininkas bei jų kaita, o poreikis užtikrinti viešąją tvarką ir visuomenės saugumą yra svarbiausi dalykai.

Suformavo precedentą

"Aš sveikinu praėjusios kadencijos Palangos savivaldybės tarybos narius už ryžtingą ir teisėtą sprendimą siekiant, kad kurorto įvaizdis keistųsi, kad verslas netaptų žmonių, o ypač jaunimo, naktinėmis girdyklomis. Po šio sprendimo, kuris suformavo ir teismų praktiką, turės suklusti visos netvarkingos įstaigos", – situaciją komentavo Palangos meras Šarūnas Vaitkus.

Pasak kurorto vadovo, dažnokai savivalda gali atsimušti į sieną mėginimais tokiu būdu taikyti sankcijas problemų keliančioms įstaigoms.

"Iki šiol pažeidimais garsėjantiems barams pavykdavo išvengti sankcijų, kavinei pakeitus veiklą vykdančią įmonę. Naujai įmonei apribojimai nebūdavo taikomi", – pastebėjo Š.Vaitkus.

Iki šiol pažeidimais garsėjantiems barams pavykdavo išvengti sankcijų, kavinei pakeitus veiklą vykdančią įmonę.

Skraidė kėdės, kilo muštynės

Dienraščio "Klaipėda" šią vasarą kalbinti "Gaumenos" atstovai tikino, jog įstaiga, atvėrusi duris seksualinių mažumų atstovams, tikėjosi, jog pranešimų apie triukšmą ir kitus įvykius nebebus.

Įmonė akcentavo dedanti pastangas, tvarkai kavinėje palaikyti samdanti apsaugos darbuotojus.

Tačiau jau šią vasarą čia fiksuotas ne vienas incidentas. Dėl triukšmo šiuo adresu buvo surašyti trys protokolai, tačiau iškvietimų būta ir daugiau.

Liepos viduryje į barą patikrinti užsukus Valstybinės mokesčių inspekcijos pareigūnams kartu su Klaipėdos policijos ekonominių nusikaltimų tyrimų valdybos pareigūnais kilo susistumdymas tarp administracijos atstovo ir pareigūnų.

Šiems teko kviesti pastiprinimą iš Palangos komisariato.

Dar vieno incidento metu šiame bare skraidė kėdės. Kilus konfliktui tarp dviejų klientų ir apsaugos darbuotojo, Į apsaugininką buvo paleista kėdė, kuri pataikė žmogui į galvą.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

...

Na, taip, nusigėrę gėjai kieto nepadaro (o dar ir apsišika).

KLP

precedentantas toks jei tarkim valgykloje kažkas apsinuodijo maistu, tai tame pastate daugiau nebegalės niekas vykdyti maitinimo paslaugos, arba jei savivaldybėje ką nors pagaus imant pakišą tai ten daugiau nebegalės veikti savivaldybė, absurdiška situacija.

Anonimas

Na Lietuvai PI>ZE. Briuselio pederasu gauja uzkapos kad pazeidziamos pederasu teises
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS