Tęsia kovą su tarša – įmonių teritorijose paimti oro mėginiai | Diena.lt

TĘSIA KOVĄ SU TARŠA – ĮMONIŲ TERITORIJOSE PAIMTI ORO MĖGINIAI

Į pirmąjį posėdį rinkosi nesibaigiančiam oro taršos detektyvui narplioti sudaryta operatyvaus reagavimo grupė. Siekiant suvaldyti dvoką buvo sukurta ir elektroninė apklausa, kurią užpildyti kviečiami visi klaipėdiečiai.

Trečiadienį oficialiai darbą pradėjo operatyvaus reagavimo tarpžinybinė grupė, sudaryta iš miesto valdžios, taršą mieste kontroliuojančių institucijų, įmonių – potencialių teršėjų – ir bendruomenių atstovų.

"Labai daug žmonių, daug emocijų, tas iš tikrųjų dorai prie esmės – momentinių situacijų valdymo modelio kūrimo – net ir nepriėjome. Visi išdėstė savo įžvalgas, nuoskaudas, pastebėjimus, todėl tai padaryti buvo sunkoka. Be to, visos kontroliuojančios institucijos papasakojo, ką daro šiuo momentu", – komentavo Klaipėdos miesto vicemeras Artūras Šulcas.

Atkreiptas dėmesys, kad pokyčių prašosi šiandien galiojantys teisės aktai, kurie yra gana palankūs teršėjams.

"Mūsų prašymas būtų pateikti siūlymus, kaip reikėtų tą teisinę bazę tobulinti. Tada komisijos vardu galėtume kreiptis į Vyriausybę", – teigė A.Šulcas.

Maža to, visos po padidinamuoju stiklu atsidūrusios įmonės bus kviečiamos internetu tiesiogiai skelbti savo taršos duomenis.

"Reikia džiaugtis, nes turime Vyriausybės dėmesį ir jaučiame norą spręsti situaciją. Tikrai tikiu, kad Klaipėdos žmonės yra nusipelnę gyventi sveikoje aplinkoje, ir mes suvaldysime situaciją. Tai – laikini dalykai", – optimistiškai užbaigė vicemeras.

Klaipėdiečiai dėl jaučiamų nemalonių kvapų taip pat raginami atlikti apklausą. Tikimasi, kad Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistų sukurto klausimyno atsakymai padės identifikuoti kvapų sklidimo kryptį, šaltinius ir priežastis.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Šlepetienė tvirtino, kad apklausa bus vykdoma tiek, kiek reikės. Tiksliau tol, kol bus ieškomas smarvės kaltininkas.

Vedėjos žodžiais, duomenis specialistai peržiūrės kiekvieną dieną ir analizuos kas savaitę.

Tiesa, panašu, kad gyventojų susidomėjimas apklausa, bent jau kol kas, nėra didelis.

"Dar neturime duomenų, kad kažkas užpildė", – trečiadienį sakė A.Šlepetienė.

Skundais dėl kvapų užversti specialistai nusitaikė į tarša įtariamas įmones. Tyrimui oro mėginiai paimti iš bendrovių "Branda LT", "Grigeo Klaipėda", "Klaipėdos vanduo" bei Dumpių sąvartyno teritorijų.

"Lauksime modeliavimo rezultatų. Tada žiūrėsime, kas pasikeitė nuo to, ką mes buvome padarę 2014 ir 2017 m. Analizuosime ir priimsime sprendimus", – apibendrino pašnekovė.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

gina

Dirbu Yazaki imoneje, nuo 21 val. neimanoma iseiti i kiema. smarve pro langus skverbiasi, dirbti neimanoma. gal jau imkites veiksmu, o ne vien “tikrinkite” ir kartokite “normos nevirsyta”. Negyvenay patys pietinej Klaipedos daly, neuzuodziat tos smarves, del to ir yra tos normos nevirsytos? Kol atvaziuot susiruosiat ir issisklaido ta smarve po truputi. Issinuomokit buta, savaite atsidare langus pasedekit vakarais, gal tada jau bus virsyta norma?

Ruta

Visad kaip smirda Pietinė Klaipėda, smarvė ta pati būna ir Sernuose, bei Ketvergiuose ir Rimkai. Galvos skausmas ir traiskanotos akys.

Imami mėginiai

tai dar nėra kova su tarša. Apie dabartinę taršą mes galime pasižiūrėti į monitoringų duomenis, kuriuos galima rasti internete.Ten nuolat rašo kas ir kur teršia..KADA BUS IŠ TIKRŲJŲ IMAMASI PRIEMONIŲ IR BAUDŽIAMI PAŽEIDĖJAI?!!!!!!!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS